La Vanguardia (Català)

Charlene, insondable­s 40 anys

La princesa de Mònaco celebra avui el seu aniversari amb la tranquil·litat d’haver assegurat la successió

- BEGOÑA CORZO Barcelona Dia nacional

Cap acte oficial no està previst per avui per celebrar una xifra rodona, el 40è aniversari de la princesa Charlene de Mònaco. De fet, des del palau monegasc ni confirmen ni desmenteix­en que sigui al principat. El cert és que les aparicions de la dona d’Albert II són cada vegada més escasses, tant com la seva agenda. Els seus compromiso­s oficials passen per acompanyar el príncep en determinat­s actes (l’últim, una visita oficial a Burkina Faso el gener passat) i està immersa en la lluita contra la pobresa en la seva agenda internacio­nal, a més d’atendre la pròpia fundació, que dona suport als joves esportiste­s sense recursos i fomenta la natació, per prevenir ofegaments.

Per això quan apareix en públic atreu totes les mirades. Analitzen fins al més mínim detall del seu estil i li escruta l’expressió, habitualme­nt freda i distant –també retocada per diverses operacions estètiques– buscant-hi algun senyal que respongui a la pregunta de si és feliç.

El punt àlgid d’aquest escrutini Charlene el va viure en els anys que van passar entre el seu mediàtic casament, el 2011 (del qual es recorda la fredor dels contraents i les llàgrimes d’ella quan va deixar el ram a la catedral de Santa Devota) i el moment en què van néixer els dos bessons, Jaume i Gabriela, tres anys després. La parella principesc­a necessitav­a descendènc­ia legítima per consolidar la línia de successió, però no arribava. Aleshores Albert ja havia reconegut Jazmin Grace, nascuda als Estats Units filla d’una cambrera, i Alexander, fruit d’una relació amb una hostessa togolesa, que tenen el tron vedat perquè són fruit de relacions fora del matrimoni.

Charlene, la nedadora d’elit, campiona dels 50 metres esquena,

que havia representa­t Sud-àfrica als Jocs de Sydney i que havia viscut l’exili amb 11 anys, quan la família va haver de fugir de la guerra civil a la seva Rhodèsia natal (actual Zimbàbue) i refugiar-se a Sud-àfrica, no estava preparada per a la pressió de la corona i va tenir una lleugera depressió. El Daily Mail va deixar anar una altra bomba: “Si Charlene anhela tant aquest nen és perquè té un acord amb el príncep: quan li hagi donat un fill, podrà marxar si ho vol”.

Charlene li ha donat dos fills, a Albert, i continua al principat, passats els ardors mediàtics dels primers temps com a matrimoni, entre rumors de fortes desavinenc­es i de voler-se escapar. Aquest any tots dos arriben a una edat rodona. Ell farà 60 anys el 14 de març i ella arriba avui als 40. Dues dècades de diferència i interessos molt diferents que alguns van veure insalvable­s en una casa, que és també negoci, complexa, més enllà del glamur i l’aparent dolce fare niente que envolta els Grimaldi.

 ??  ?? La princesa el 19 de novembre passat a la festa més important del principat, que coincideix amb l’onomàstica del difunt príncep
Rainier III
La princesa el 19 de novembre passat a la festa més important del principat, que coincideix amb l’onomàstica del difunt príncep Rainier III
 ?? PASCAL LE SEGRETAIN / GETTY ??
PASCAL LE SEGRETAIN / GETTY
 ?? MARK CUTHBERT / GTRES ??
MARK CUTHBERT / GTRES
 ??  ??
 ?? MEDIA24/GALLO IMAGES / GETTY ??
MEDIA24/GALLO IMAGES / GETTY
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain