La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Avancem amb la pilota de manera legal en el joc del bàsquet. Amant d’òperes com ‘Tristany i Isolda’. 2 Confrontav­es. La rebo a la botiga. 3 El de cavalleria arribava sempre en el moment just per salvar els herois de la pel·li. Facis que els altres compleixin la teva voluntat. Iode. 4 Perdràs la verticalit­at. Que s’emprenya com una mona més sovint del que seria lògic. 5 Ajuntà. Nàpia. Crideu al desert. 6 El pronom feble més orientalit­zant. Valentes i ardides. Agitació pròpia de persona vil i menyspreab­le. 7 Palmereta. Renill. El palíndrom que mai no perd actualitat.

8 Sofre. Que s’emprenya sovint. Apuntats al pentagrama. 9 Del dret, va rere ara amb continuïta­t i del revés és fina com ella sola. La fosca. Me’n conec la posició a la brúixola. 10 Carena d’una serralada. Raül Comas Flores. El primer de tots. 11 Principi administra­tiu. M’equivocaré. Et lloo encaputxat i em surt una lloança del vàter anglès. 12 Un que passa de cinquanta amb feblesa oriental. Davant

Avy fa exèrcit. Arribats al món sota uns escuts. 13 Element pertanyent al subfrup de la taula periòdica. Jocs d’una antiga ciutat grega. Mitenes de vocalista. 14 Aquesta es fa servir. Galants d’una certa edat, capaços encara d’enfilar-se als arbres més alts, i també de caure’n.

VERTICALS 1 Facis un moviment d’oscil·lació amunt i avall mentre peses la fruita. Escalf. 2 Relatiu al mar més gros. Valents com un tesclista. 3 Escrigui a la pell. Ajudem. Raresa d’ateu. 4 Garbell gros, que permet separar el gra de la palla. Les unitats de superfície que deixen pitjor regust de boca. En un cert sentit, pronuncia. 5 Capa, sobretot si és de pintura. Comença a anul·lar coses. Caps entre els que maneja el navegant. Disjunció oxigenada.

6 Marcades amb el tampó oficial. Fer-se malbé la roba d’hivern a l’armari. 7 Mig camp de Wembley. En un cert sentit, fa bombolles a l’aigua. Té un rol molt agitat. Gos.

8 Serveix per a debanar i fer troques. Merla que no deu agradar gaire al madridisme. 9 Gros i bru. Matèria colorant obtinguda de l’orcina i amoníac, que es presenta en cristalls rogencs. Fruita de cap d’any.

10 Relatives a la nàpia. La dolenta dels contes infantils. 11 Moral. Ofensiva no adjectiva. Centúria. Mig miler. 12 En farà una síntesi. Circuleu com l’aigua pel riu. 13 Comença a intimidar-me. Boscos blancs. En un cert sentit, així comencen tots els retocs. 14 Lleugerame­nt àcid. Greixoses i de l’Urgell.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain