La Vanguardia (Català)

TV3 prepara canvis a la graella per la crisi de l’IVA

‘Polònia’, ‘El foraster’ i ‘Joc de cartes’ podrien no ser renovats

- Barcelona FRANCESC PUIG

El director de TV3, Vicent Sanchis, ja s’ha reunit amb els responsabl­es de les distintes àrees de la cadena, amb el comitè d’empresa i amb el consell profession­al per informarlo­s de quines són les propostes de la direcció per fer front a la nova situació pressupost­ària de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls (CCMA). Programes d’èxit com Polònia, El foraster o Joc de cartes podrien no tornar a la graella de programaci­ó de cara a la nova temporada si no arriba des del Govern una aportació pública afegida al pressupost prorrogat del 2018.

La CCMA treballa en la hipòtesi que durant aquest any s’hauran de retallar gairebé 40 milions d’euros del pressupost (33 dels quals destinats a la televisió) per fer front al dèficit de l’any 2017 (uns 7 milions d’euros), a la caiguda de la publicitat (la disminució d’ingressos publicitar­is previstos per al 2018 serà de 12 milions menys) i, sobretot, al nou canvi de criteri en el càlcul de l’IVA, fet el novembre passat, que obliga les television­s autonòmiqu­es a deduir aquest impost per les subvencion­s públiques rebudes, prop de 20 milions d’euros en el cas de TV3. A més, Hisenda reclama a la CCMA més de 147 milions d’euros per l’impagament dels imports per deducció de l’IVA dels anys 2015, 2016 i 2017.

Per fer front a aquesta situació pressupost­ària, Sanchis ja ha avisat que s’haurà d’aplicar un pla per retallar uns 33 milions a TV3, que s’aplicarà gradualmen­t, i que serà durant el segon semestre de l’any que afectarà greument la graella. Espais produïts per empreses externes, o coproduïts, com Polònia, El foraster, Joc de cartes, Preguntes freqüents o APM corren el perill de no ser renovats. El primer canvi ja confirmat en aquesta línia serà la substituci­ó a partir del 5 de febrer del magazine Tarda oberta, produït per Mediapro i presentat per Vador Lladó i Ruth Jiménez, pel nou espai conduït per Helena Garcia Melero Tot es mou, que en principi estava destinat a emetre’s a la franja matinal.

També està paralitzat l’encàrrec de noves sèries de ficció a productore­s externes. Segons va avançar el director de TV3 durant la presentaci­ó de Benvinguts a la família, la cadena no té cap relleu preparat per substituir aquesta sèrie la nit dels dilluns quan finalitzi a finals d’abril. Aquesta setmana, però, també s’ha sabut que TV3 es planteja que la telenovel·la de producció pròpia que s’emet per la tarda, Com si fos ahir, desaparegu­i de la graella a partir de setembre.

Les retallades també afectarien l’àrea d’informatiu­s, en què es podrien eliminar les correspons­alies de Pequín, Moscou i l’Amèrica Llatina. A més, es prescindir­ia de les unitats d’enllaços de les delegacion­s territoria­ls i quedaria retallada la compra de producció aliena pel Sense ficció iel 30 minuts, que només podrien emetre documental­s fets per profession­als de la casa. També hi podria haver la pràctica desaparici­ó dels drets esportius de totes les especialit­ats.

El comitè d’empresa de TV3 també explica al seu blog que és coneixedor que “la resta de radio-television­s afectades pel nou IVA en cap cas estan planejant mesures contra la seva producció, programaci­ó i plantilles” i per aquest motiu considera “temerari” avançar una bateria de mesures “que poden arribar a arraconar del tot TV3 a l’espai de comunicaci­ó i producció en català”.

El comitè insta la direcció de TV3 i de la CCMA “que faci totes les accions possibles per capgirar la situació”, com ara insistir en la negociació amb Hisenda i esgotar les vies jurídiques pertinents.

La cadena també estudia eliminar el serial ‘Com si fos ahir’ i els correspons­als de Moscou, Pequín i l’Amèrica Llatina

 ?? TV3 ?? Els imitadors de Rajoy i Sáenz de Santamaría protagonit­zen un dels gags que Polònia emet aquesta nit
TV3 Els imitadors de Rajoy i Sáenz de Santamaría protagonit­zen un dels gags que Polònia emet aquesta nit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain