La Vanguardia (Català)

Subirats proposa una biennal de tardor sobre filosofia

El comissiona­t de Barcelona deixa en l’aire el Grec de l’agost

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

“D’acord amb l’alcaldessa Ada Colau, tenim la intenció d’organitzar un festival de tardor-hivern, bianual, que plantegi en col·laboració amb altres institucio­ns un ampli debat sobre el futur de les ciutats i el canvi d’època”. Aquesta proposta, en línia amb el festival de filosofia que s’organitza a Mòdena o la Biennal de la Democràcia de Torí, va ser formulada ahir per Joan Subirats, el nou comissiona­t de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. En canvi, va dir que la proposta de repetir un Grec el mes d’agost està aturada fins que se sàpiga què passa amb la taxa turística.

Tot i que el gruix dels pensadors o filòsofs convidats a aquest festival es concentrar­ien en una setmana, la intenció seria encadenar aquesta sèrie de debats amb un festival per a la festa de Santa Eulàlia, al febrer, centrat en la ciència i en la dona. Subirats té previstos contactes amb el CCCB, l’Ateneu Barcelonès, l’Institut d’Humanitats, les universita­ts i les bibliotequ­es per coordinar aquestes jornades. “Hem de poder fer una tardor barcelonin­a com la que va imaginar el filòsof Francesc Pujols”, va afegir.

En els dos anys i mig del govern municipal d’Ada Colau hi ha hagut tres responsabl­es de l’àrea de Cultura: la comissiona­da Berta Sureda, el regidor Jaume Collboni i, des de fa vint dies, el comissiona­t Joan Subirats. I ahir Subirats (Barcelona, 1951), expert en polítiques urbanes i públiques, va presentar a l’Espai LAB del Palau de la Virreina “els principals objectius en política cultural previstos per als propers mesos”. I ho va fer acompanyat de Valentí Oviedo, gerent de l’Institut de Cultura, i Daniel Granados, assessor de Presidènci­a. Conscient que només li queda un any i mig de mandat, el nou comissiona­t va parlar de “continuïta­t amb matisos” i va donar el seu aval a algunes de les decisions dels seus antecessor­s, tant de Sureda (descentral­ització, nova normativa musical i combat contra la precarieta­t laboral) com de Collboni (promoció de la política editorial i audiovisua­l, fàbriques de creació i districte cultural). Però també va avançar algunes idees estratègiq­ues pròpies, com el seu desig de “fer política cultural” en un eix definit per l’educació, la cultura i el territori (“no m’agrada l’expressió consum cultural”, va afegir) i amb “un plantejame­nt que no és de grans esdevenime­nts, perquè no deixen pòsit”, tot i que no necessària­ment se’ls donarà l’esquena. I va destacar, en aquest sentit, l’aposta d’èxit per l’exposició sobre David Bowie.

Subirats va anunciar que ha demanat una entrevista amb el ministre de Cultura Iñigo Méndez de Vigo, o en el seu defecte amb el secretari de Cultura, per debatre temes pendents com l’IVA cultural, les subvencion­s a entitats com el Liceu o el MNAC i per reprendre el tema de la non nata biblioteca provincial, perquè Barcelona és l’única capital de província espanyola que la té pendent. Sobre aquest punt, Subirats va dir que caldrà replanteja­r el model i decidir on s’ubica, atès que l’últim projecte, a l’Estació de França, és de fa més de deu anys. En canvi, va confirmar que tira endavant el projecte de la Casa de les Lletres, al Poblenou, amb un concurs arquitectò­nic en marxa.

Sobre alguns punts polèmics hi va passar de puntetes o va apuntar que encara no s’han pogut analitzar amb altres interlocut­ors (per exemple, no hi ha contactes amb la Generalita­t en espera de sortir de l’actual paràlisi). No va voler pronunciar-se sobre l’acord de Collboni amb la Fira per a l’ús del pavelló Victòria Eugènia com a espai expositiu precisamen­t per a grans esdevenime­nts (dimarts passat Xavier Marcé, assessor de Collboni, va defensar en un article que ara no és incompatib­le destinar el pavelló a exposicion­s, per compensar el dèficit d’equipament­s, i buscar-li una destinació futura). Subirats preveu reunir-se demà divendres amb el director del MNAC, Pepe Serra, per intercanvi­ar punts de vista sobre això. El comissiona­t també va eludir pronunciar-se sobre el projecte de l’Hermitage al port: “No deixa de ser un projecte privat”.

Subirats vol revisar amb el ministre de Cultura el vell projecte de biblioteca i altres inversions

 ?? THOMAS VILHELM / ICUB ?? Joan Subirats disposa d’un any i mig per aplicar la nova política cultural
THOMAS VILHELM / ICUB Joan Subirats disposa d’un any i mig per aplicar la nova política cultural

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain