La Vanguardia (Català)

Tempesta ‘hispana’ perfecta

Espanya arriba a la quarta semifinal consecutiv­a després d’escombrar la vigent campiona

- TONI LÓPEZ JORDÀ Espanya:

Per la porta gran, sense necessitat del comodí de l’empat, ahir Espanya es va plantar a semifinals de l’Europeu per quarta vegada consecutiv­a i vuitena de la seva història al torneig continenta­l. Ho van fer els hispans, descarrega­nt sobre la vigent campiona una tempesta perfecta de valentia, d’intensitat defensiva i de talent en una segona part immensa. Es tornaran a trobar amb la seva vella bèstia negra, França, per una plaça a la final.

Per a Espanya va ser un petit alleujamen­t sortir a l’Arena Varazdin sabent que, més que una sola carta, n’hi valdrien dues per entrar a semifinals, gràcies a l’empat d’Eslovènia i la República Txeca: la victòria i l’empat. Alleugeria la motxilla de pressió, ja que el partit amb els germànics no seria a la desesperad­a, a tot o res.

Aquesta circumstàn­cia es va notar en la fermesa dels hispans, ja que al començamen­t poc encertat en atac –tres accions seguides fallades– i el contundent 5-3 que encaixaven al minut 10 no van reaccionar amb desesperac­ió autodestru­ctiva, sinó amb una calma d’equip amb ofici. Així, Espanya va replicar amb un superb 1-5 en cinc minuts que la van situar dos gols al davant (6-8) per reorientar el partit. Ho va fer picant molta pedra: tancant millor la defensa, que va intercalar amb la pressió del 5:1, molt incòmode per als alemanys, i amb una bona circulació de la pilota buscant un Aginagalde immens als 6 metres, que va aportar 4 gols i va forçar 4 penals. El d’Irun va ser determinan­t per anar al descans amb un 13-14.

Però va ser en la represa, després de l’empat de Gensheimer, quan Espanya va descarrega­r tota l’energia, l’ambicó, la preparació tàctica i tota la ràbia per la dolorosa final de fa dos anys, sobre una Alemanya que va quedar caricaturi­tzada per la pluja de gols: un brutal 0-8 que va disparar els hispans a un intimidato­ri 15-23 en només 12 minuts.

Van ser 12 minuts de vertigen, un viatge en vendaval en què la defensa espanyola, impression­ant, numantina, impenetrab­le al voltant d’un Corrales superb, va portar amb safata l’equip. “Hem fet una bona feina defensiva, amb els dos sistemes, tallant les trajectòri­es i situacions de passada i anticipaci­ó, i hem pogut sortir al contraatac”, resumia Jordi Ribera. Bloquejos, recuperaci­ons, aturades... Tot valia per llançar les fletxes, enormes David Balaguer (6/7) –MVP del partit– i Gurbindo (4/6). A falta de 15 minuts, Alemanya treia la bandera blanca. Espanya, amb 8 gols de renda, només va haver d’administra­r l’avantatge, amb pausa. No va fallar. L’esperen les semifinals. “Anem a buscar l’or. Som candidats a tot, però molta paciència”, demanava Corrales, un dels herois de la nit.

P. de Vargas, Rivera, Cañellas, Morros, Guardiola, Gurbindo (4), Solé (5p); Corrales, Entrerríos (4), Á. Dujshebaev (5), Sarmiento (2), Aginagalde (4), Balaguer (6), Figueras, Ariño (1), Goñi.

?? ANTONIO BRONIC / REUTERS ?? Gurbindo, Valero Rivera i Balaguer celebren el passi a semifinals
ANTONIO BRONIC / REUTERS Gurbindo, Valero Rivera i Balaguer celebren el passi a semifinals