La Vanguardia (Català)

El fred i la neu tornen a pistes

El temps hivernal es normalitza després d’uns dies amb temperatur­es primaveral­s

- ELISABETH ESPORRÍN

La temporada d’esquí recupera el pols. Si la primera meitat de gener va estar marcada per la neu i les baixes temperatur­es, les precipitac­ions en forma líquida del cap de setmana passat van ben espatllar la capa nival. Un dissabte i un diumenge que ja és història, atesa la normalitza­ció de l’hivern a totes les àrees de muntanya. L’ambient primaveral dels darrers dies donarà pas a un descens de les temperatur­es, amb nevades que faran tornar la neu pols a totes les pistes.

Mentre aquests dies la Península rebia un front càlid, els Alps quedaven literalmen­t sepultats per gruixos de més de tres metres de neu. Una situació in extremis que ha obligat fins i tot a tancar els accessos amb tren o per carretera a diverses estacions, com és el cas de Zermatt a Suïssa o Cervinia a Itàlia, on la neu es desprèn ara i s’acosta a les poblacions.

Francesc Mauri, meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio, explica que aquest tipus de situacions tan extremes no són habituals però sí normals. “De nevades d’aquest calibre, com la dels Alps, n’hi sol haver cada 20 o 30 anys”. Unes precipitac­ions que cal vigilar molt de prop. “Ara aquestes acumulacio­ns tan importants provocaran purgues naturals i amb explosius, per la qual cosa la prevenció és màxima”, explica el meteoròleg.

És cert que la variació de l’entrada de les borrasques provoca aquest tipus de fenòmens meteorològ­ics. “No se sap la causa mare, però el context intrínsec del clima i la influència dels humans són factors directamen­t proporcion­als al canvi climàtic”, exposa. I afegeix que “la nevada de la temporada 1996-1997 al Pirineu va ser molt més forta que la dels Alps d’aquest cap de setmana, amb acumulacio­ns de neu de més de cinc metres que va provocar allaus molt importants”.

Sense anar més lluny, a primers de maig de l’any 2013 les pistes de Baqueira Beret registrave­n uns gruixos de cinc metres de neu, després de més de tretze metres de precipitac­ió acumulada durant tota la temporada. Sembla que no serà el cas aquest hivern. “Malgrat això, les precipitac­ions de neu durant el mes de gener han estat molt bones al Pirineu, sobretot la de Reis, amb gruixos de 30 a 70 cm”, apunta Mauri.

L’hivern continua molt viu. I, en contra del que opinen alguns, les jornades de neu pols tornaran a ser presents a totes les estacions a partir del cap de setmana. “El fred i la neu arribarà a aquestes latituds. A més, s’auguren uns mesos de febrer i març més moguts meteorològ­icament que el gener”, acaba Mauri.

El front càlid amb pluges del Pirineu va contrastar amb la borrasca freda dels Alps, que va aïllar diverses estacions

 ?? AVORIAZ ?? La nevada als Alps va deixar més de 3 m
AVORIAZ La nevada als Alps va deixar més de 3 m

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain