La Vanguardia (Català)

Montoro fixa a principis d’abril el límit per elaborar els pressupost­os del 2018

El Govern central proposa reformar el finançamen­t autonòmic i local i els impostos

- CONCHI LAFRAYA

El ministre d’Hisenda i Administra­cions Públiques, Cristóbal Montoro, va fixar ahir com a data límit per presentar els pressupost­os de l’any 2018 –que estan prorrogats– la primera setmana d’abril. Si el Govern aconseguís suport parlamenta­ri, els nous comptes entrarien en vigor a finals de juny. Aquest calendari és el que s’ha marcat el Govern, ja que d’una altra forma els comptes s’encavalcar­ien amb l’elaboració dels de l’any 2019.

Montoro va demanar suport a la resta de grups polítics per tirar endavant els comptes. Però va arrencar el seu discurs a la comissió de Pressupost­os al Congrés culpabilit­zant l’independen­tisme català de que Espanya no tingui pressupost­os aquest any, 2018. “Avui ens trobem en una situació de pròrroga per una qüestió molt greu: l’independen­tisme català”. Va criticar també la falta de “coherència” d’algunes formacions polítiques (en clara al·lusió a Ciutadans i PNB) que van donar suport al sostre de despesa del 2018, pas previ als comptes d’aquest any, i els objectius de dèficit per als propers anys.

Després de la justificac­ió, Montoro va defensar que es necessiten els pressupost­os per al present exercici per tres motius. El primer –va afirmar– “és la pujada del sou per a tres milions de funcionari­s, inclosa l’oferta d’ocupació pública”. El segon argument que va defensar és perquè “es necessita actualitza­r el finançamen­t de les administra­cions territoria­ls”. I el tercer argument que va esgrimir Montoro és l’actualitza­ció d’inversions.

Tots els grups polítics, tret del PP, van sol·licitar al Govern central que presenti un projecte de pressupost­os, com recull la Constituci­ó. La portaveu del PNB, Idioa Sagastizab­al, va argumentar que “no hi ha hagut negociació” i que el seu grup parlamenta­ri desconeix “l’esborrany sòlid d’aquests pressupost­os”. I va deixar clar que el suport del grup basc sobre els comptes es durà a terme “quan se solucioni el problema a Catalunya”.

Per la seva banda, Francisco de la Torre, portaveu de Ciutadans (partit que va avalar els comptes del 2016), també va instar, en un to amable, a elaborar els pressupost­os i negociar després en fase d’esmenes determinat­s punts.

Per la seva part, el PSOE i Podem van ser més durs amb Montoro i van reclamar més despesa social. En concret, Javier Lasarte, del PSOE, va criticar durament la retallada del 50% de les despeses ministeria­ls. D’altra banda, Ferran Bel, del PDECat, va criticar durament que l’Executiu culpés Catalunya de la falta de pressupost­os. “Es culpabilit­zarà Catalunya de tots els problemes que succeeixin els propers 400 anys, però al PP no li interessa que hi hagi pressupost­os per complir amb l’objectiu del dèficit”.

En la segona intervenci­ó, Montoro va abaixar el to i va sol·licitar el suport de tots els grups parlamenta­ris perquè va anunciar que el PP proposarà reformar el finançamen­t autonòmic i local, així com dur a

terme una reforma tributària. “Demano col·laboració i cooperació perquè acompanya el clima econòmic”, va reblar.

Per argumentar la marxa de l’economia espanyola, Montoro va desgranar algunes dades. Va exposar que el PIB va créixer un 3,1% a Espanya el 2017 i que complirà amb l’objectiu de dèficit públic del 3,1% gràcies al fet que la recaptació tributària s’ha elevat un 6,3%, fins a 12.000 milions. També va dir que hi ha 611.000 afiliats més a la Seguretat Social que fa un any.

El ministre d’Hisenda va convocar els diputats la setmana vinent, quan exposarà la reforma del finançamen­t de les comunitats autònomes. En canvi, no va fer cap comentari sobre la pujada del 8% en el sou als funcionari­s per als propers tres anys. Ni tampoc no va parlar del pla B en cas que no aconseguei­xi suport parlamenta­ri per aprovar els comptes d’aquest any.

Sobre les negociacio­ns que el ministre manté amb els funcionari­s per a una alça dels salaris, el president de la Central Sindical Independen­t i de Funcionari­s (CSIF), Miguel Borra, va anunciar ahir una campanya de concentrac­ions per demanar una millora de la pujada salarial.

 ?? JAVIER LIZÓN / EFE ?? El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ahir a l’inici de la seva compareixe­nça al Congrés, a Madrid
JAVIER LIZÓN / EFE El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ahir a l’inici de la seva compareixe­nça al Congrés, a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain