La Vanguardia (Català)

Qui es menja el pastís?

-

Aquesta setmana se celebra el fòrum de Davos: líders polítics i econòmics globals debaten sobre els principals problemes del món, i la desigualta­t és al capdavant. L’últim any ha estat un banquet per a alguns: ha nascut un milmiliona­ri cada dos dies, i s’ha generat prou riquesa per posar fi set vegades a la pobresa al món. L’informe “Premiar el treball, no la riquesa” mostra que una minoria de superrics (1%) captura pràcticame­nt 4 de cada 5 euros dels diners generats. Mentre que el 50% més pobre de la humanitat no ha millorat.

A Espanya, el 40% de la nova riquesa queda en mans de l’1%, i la meitat més pobra de la població només en rep un 7%. La recuperaci­ó econòmica ha afavorit quatre vegades més els rics que els pobres.

La causa d’aquesta desproporc­ió és que els amos del capital (accioniste­s, grans empresaris i executius), en connivènci­a amb els governs, es queden la majoria del pastís dels guanys econòmics. Queden porcions molt reduïdes per a les persones assalariad­es, la majoria de la població. Els superrics s’enriqueixe­n a costa de precaritza­r el mercat de treball.

A Espanya, els beneficis s’han incrementa­t un 200% el 2016, i els salaris romanen estancats des del 2012. El 13,6% de la població treballado­ra és pobra. Al món, una de cada tres persones ocupades viu en la pobresa.

A les dones i els joves els toquen les engrunes. Estan sobrerepre­sentats als sectors i llocs més mal remunerats i en el treball temporal.

A més, les empreses externalit­zen serveis per pagar menys als assalariat­s gràcies a una flexibilit­zació legal que promouen legislador­s i governants. I som els assalariat­s els qui paguem el gruix de la

El sistema ha de recaptar més de qui més recursos té i lluitar contra l’evasió i l’elusió fiscal

factura fiscal i mantenim les polítiques públiques. L’evasió fiscal de les grans fortunes a Espanya assoleix el 12% del PIB.

Una de les primeres coses que els ensenyem als nostres fills petits és: “Cal compartir”. Als líders polítics i econòmics reunits a Davos, al Govern espanyol i als partits polítics els hauria d’arribar aquest missatge. Han d’assegurar-se que el creixement es reparteix.

És urgent i imprescind­ible posar en marxa un pla per reduir la desigualta­t que limiti el pagament de dividends i garanteixi salaris i condicions laborals dignes. Sobre la taula hi ha propostes com la pujada del salari mínim interprofe­ssional a 1.000 euros el 2020 o la reducció de les diferèncie­s dins d’una mateixa empresa a 1:20 entre el sou més alt i el més baix, així com el final de la bretxa de gènere. Tot això és possible si el sistema recapta més de qui més té, els amos del capital, i lluita contra l’evasió i elusió fiscal. I, per descomptat, assegurant que les polítiques públiques prioritzen les persones més vulnerable­s. El pastís cal repartir-lo a parts iguals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain