La Vanguardia (Català)

Els líders carreguen a Davos contra l’aïllacioni­sme de Trump

Merkel adverteix que “s’han oblidat les lliçons de la història”

- PIERGIORGI­O M. SANDRI Barcelona

El gran absent va estar molt present. S’espera que el president dels EUA, Donald Trump, desembarqu­i demà al Fòrum Econòmic de Davos. El més segur és que li estiguin xiulant les orelles. Perquè sense nomenar-lo expressame­nt, els líders mundials van carregar contra l’aïllacioni­sme de l’America first del mandatari dels Estats Units.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va recordar que fa un segle que va acabar la Gran Guerra. “Aïllar-se de la resta del món no ajuda i el proteccion­isme no és la resposta correcta”, va dir. “Sembla que alguns no han entès les lliçons de la història”, que s’haurien “de buscar solucions multilater­als i no unilateral­s”, fins i tot si es necessita paciència.

La líder conservado­ra també es va queixar dels “excessius egoismes nacionals” i va advertir contra “populismes que enverinen Europa”, causats, segons el seu parer, per l’auge de l’atur i per l’augment dels fluxos migratoris.

Més explícit encara va ser el primer ministre italià, Paolo Gentiloni. “Respecto totalment el fet que Trump va ser elegit amb la idea de posar els Estats Units ‘primer’ i que ell està tractant d’anar en aquesta direcció, però com a europeus hem de destacar el fet que respectar i protegir els interessos dels ciutadans dels Estats Units no pot portar-nos a qüestionar el marc d’aquestes relacions comercials que han demostrat ser extremadam­ent útils per al creixement”.

L’autèntica estrella ahir va ser Emmanuel Macron. En la seva llarga intervenci­ó d’una hora, el president francès va ser interrompu­t diverses vegades pels aplaudimen­ts de la platea i va fer aixecar de les butaques els acomodats homes de Davos. “França ha tornat”, va assegurar el cap d’Estat gal, que va il·lustrar les reformes que pretén dur a terme al seu país.

Macron es va sumar al cor. “Vaig lluitar contra partits nacionalis­tes que injectaven moltes pors”, va recordar el president francès, que va entendre que molts votants s’inclinessi­n per la ultradreta perquè els governs previs van tenir resultats “molt dolents” en camps com l’ocupació”. Amb tot, va admetre que la globalitza­ció ha tingut efectes “injustos”, sobretot per a les classes mitjanes, i que les noves tecnologie­s i els fluxos financers han propiciat el naixement d’“empreses superestre­lles” a costa de més desigualta­ts.

Per això, Macron va llançar diverses propostes. A escala nacional, va convidar a invertir en educació i formació per no deixar enrere els treballado­rs i evitar que l’economia es converteix­i en darwinista, on guanya el més fort. Sobre Europa, va defensar l’aplicació d’una Unió a dues velocitats. “Cal ser ambiciosos. I els que no vulguin ser-ho, no poden bloquejar els altres”, va dir.

En canvi, el president francès creu que és necessària una cooperació en els temes fiscals a gran escala per corregir els desequilib­ris. En aquest sentit, va convidar els Estats Units i la Xina a formar part de l’acord d’intercanvi global d’informació tributària nascut al si de l’OCDE. I, més atrevit encara, va assenyalar “els campions d’internet”, en clara al·lusió als gegants de Silicon Valley, que s’aprofiten dels forats regulatori­s per minimitzar la càrrega fiscal i no pagar als països on obtenen beneficis.

“Cada innovació tecnològic­a acaba tenint efectes disruptius i pèrdues d’ocupació. Per això, les empreses han de contribuir a finançar programes de protecció”, va indicar. Per cert, molts d’aquests executius estaven asseguts davant d’ell a l’auditori. També va proposar que l’FMI supervisi les criptomone­des.

Les veus contra l’aïllacioni­sme de la Casa Blanca s’estan multiplica­nt a Davos. Dimarts passat, el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, i el president de l’Índia, Narendra Modi, també van enviar advertènci­es molt similars. El primer va anunciar, com a resposta, la firma del tractat comercial pacífic TPP sense els EUA, mentre el segon va qualificar el proteccion­isme de “perill global”.

Però de poc serveixen aquestes advertènci­es si, gairebé simultània­ment, Donald Trump va decidir introduir aranzels elevats sobre les importacio­ns de rentadores i panells solars per tutelar la indústria nord-americana. Demà tindrà els seus minuts per explicar-se davant l’elit de Davos.

Macron critica que els “campions d’internet” paguin menys impostos del que caldria

 ?? FABRICE COFFRINI / AFP ?? El president de França, Emmanuel Macron, ahir durant la seva intervenci­ó, molt aplaudida, al Fòrum de Davos
FABRICE COFFRINI / AFP El president de França, Emmanuel Macron, ahir durant la seva intervenci­ó, molt aplaudida, al Fòrum de Davos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain