La Vanguardia (Català)

“Un 80 per cent dels nostres pensaments són negatius”

Tinc 27 anys. Vaig néixer a París i visc a Barcelona. Llicenciat en Administra­ció d’Empreses. Després em vaig formar a l’Institut de Neurofeedb­ack d’Arizona. Crec que cal privilegia­r els emprenedor­s en lloc de les grans empreses, i que qualsevol cosa que

- VÍCTOR-M. AMELA IMA SANCHÍS LLUÍS AMIGUET IMA SANCHÍS

El nostre cervell processa uns 60.000 pensaments al dia.

Molts dels quals són absurds o repetitius.

Més del 90 per cent es repeteixen i al voltant del 80 per cent són negatius.

Doncs quina catàstrofe! Així com entrenem un múscul, podem entrenar el nostre cervell amb tècniques de neurofeedb­ack per millorar-ne el funcioname­nt.

Neurofeedb­ack?

Retroalime­ntació neuronal, una tècnica que consisteix en el registre i anàlisi de l’activitat elèctrica del cervell, les ones cerebrals.

Com funciona?

Els nostres pensaments i emocions afecten les nostres ones cerebrals i la nostra química, i viceversa. Avui podem llegir aquestes ones cerebrals, que són inconscien­ts, a través de l’electroenc­efalografi­a i modificar-les.

Sigui gràfic.

Li posaré un casc amb 19 elèctrodes i a través d’un encefalogr­ama veuré com es mouen les seves ones cerebrals, tenint en compte que cada cervell és únic.

I què veurà?

Ones ràpides i ones lentes (alfa, delta, theta). Patrons d’ones que m’informaran de si hi ha ansietat, depressió, trastorn per dèficit d’atenció i hiperactiv­itat (TDAH)... Si, per exemple, té ones lentes al prefrontal dret, és probable que pateixi TDAH.

Però un ja sap si està deprimit...

No tothom, però l’important és l’entrenamen­t, el que fem és activar aquella zona del prefrontal dret perquè hi hagi més ones ràpides. Si les ones són lentes, també indica que arriba poca sang a aquella zona.

Les ones cerebrals van variant al llarg del dia...

Però es veuen els patrons, i una vegada identifica­ts es poden entrenar, variar, i això és l’interessan­t. Els elèctrodes llegeixen les ones i les envien a un ordinador que les processa i que al seu torn les envia a un videojoc que vostè controlarà amb la ment.

...!

El neurofeedb­ack és una manera d’autoconeix­e’s, tu saps quines ones estàs usant en aquest moment i aprens a variar-les en resposta a senyals d’àudio i senyals visuals.

Però com?

L’aprenentat­ge funciona amb automatism­es, no en som conscients, és un entrenamen­t cerebral que serveix per prendre consciènci­a de

quan ho estem fent bé i quan ho fem malament.

Però si no en som conscients...

Es tracta d’identifica­r quins pensaments ens alenteixen, en quin moment caiem en el patró negatiu, i de crear noves rutes neuronals. Si vostè té un pensament negatiu, repetirà un tipus de connexió inconscien­tment.

Posi’m algun exemple concret.

Una persona que sol tenir pensaments negatius tindrà en una zona determinad­a del cervell moltes ones alfa i això derivarà en ansietat o depressió. Per entrenar-la li posem la màquina i l’advertim que quan senti un estímul sonor és que ho està fent bé.

Una espècie d’efecte Pavlov?

El procedimen­t és senzill: si premiem el cervell amb un senyal cada vegada que apareix el tipus d’ona desitjada, aquestes ones apareixen cada vegada amb més freqüència, fins que la persona aprèn a produir-les intenciona­dament. Imita el mètode d’aprenentat­ge natural.

Se n’han fet estudis científics?

Entre les patologies clíniques, el TDAH és el que més s’ha estudiat, i la Societat Americana de Pediatria l’ha reconegut com el tractament més efectiu.

Vostè era empresari, com va ser que va entrar en aquest camp?

Vaig tenir un accident muntant a cavall que em va provocar un traumatism­e cranial que em va afectar una part del cervell: no podia dormir, màxim dues hores diàries, i vaig entrar en depressió.

Va fer moltes voltes?

Sí, fins que vaig acabar als Estats Units tractantme amb neurofeedb­ack, entrenant el meu cervell a emetre ones lentes a l’hora de dormir, i al cap de sis mesos vaig aconseguir vèncer l’insomni. Com es pot imaginar, em va canviar la vida. I vaig decidir formar-me en aquesta tècnica per obrir la meva pròpia clínica a Barcelona.

I com funciona per combatre la depressió i l’ansietat?

Sabem que contra la depressió és bo aprendre un idioma o a tocar un instrument perquè t’obre noves rutes neuronals que et serveixen per veure la realitat des d’una altra perspectiv­a. I això és el que s’aconseguei­x amb el neurofeedb­ack: obrir noves rutes de connexió.

La neuroplast­icitat decau amb l’edat?

Noves investigac­ions suggereixe­n que quan una persona pateix un ictus o un traumatism­e cranial s’alliberen un tipus de neurones que et fan aprendre més ràpidament, i et retorna la plasticita­t de quan eres petit.

Doncs haurem de donar-nos cops al cap.

No fa falta tenir problemes per recórrer al neurofeedb­ack. Als EUA molts joves l’utilitzen per facilitar-se l’aprenentat­ge.

Millora les nostres capacitats?

Segons un estudi canadenc, l’entrenamen­t amb ones alfa millora la concentrac­ió. I després de vuit sessions de vint minuts, un grup de microcirur­gians oftalmològ­ics van millorar un 25% la precisió i la rapidesa.

 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain