La Vanguardia (Català)

Colau no obté suport per al pressupost pel rebuig socialista

L’alcaldessa havia aconseguit l’abstenció de PDECat i ERC, però no n’hi ha prou

- Barcelona SILVIA ANGULO

Ada Colau s’haurà de sotmetre a la segona qüestió de confiança del seu mandat per poder aprovar el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona per al 2018, ja que no té prou suports a causa de la negativa del seu antic soci, el PSC.

Tot semblava indicar que l’alcaldessa Ada Colau tenia lligada i ben lligada la triple abstenció de PDECat, ERC i PSC per tirar endavant els pressupost­os del 2018. Tot i això, ahir, en un gir inesperat del guió d’aquest llarg serial que els grups municipals protagonit­zen des de fa setmanes, els socialiste­s es van despenjar i van anunciar un no que va agafar per sorpresa a totes les formacions, BComú inclosa, que confiava aprovar els comptes municipals en el ple d’avui sense haver de recórrer a la qüestió de confiança.

Malgrat aquest revés, el tinent d’alcalde Gerardo Pisarello va reiterar ahir que els pressupost­os s’aprovaran tant sí com no com a molt tard al març i inclouran les aportacion­s fetes pels exconverge­nts i els republican­s durant les negociacio­ns. Abans, Colau s’hauamb rà de sotmetre a la segona qüestió de confiança del seu mandat, que, gairebé amb tota seguretat, no prosperarà per falta d’acord entre els seus rivals per trobar un candidat alternatiu a l’alcaldia. Tot i això, sí que tornarà a evidenciar la solitud i l’aïllament dels 11 (de 41) regidors comuns. L’alcaldessa s’enfronta els pròxims mesos a una dura precampany­a de conseqüènc­ies inesperade­s si ens cenyim a les compareixe­nces d’ahir de tots els grups. Molts dels projectes que necessiten amplis acords poden quedar-se sense veure la llum si no hi ha un acostament de posicions.

A primera hora del matí, el líder del PDECat, Xavier Trias, s’havia reunit amb Ada Colau per anunciar-li la seva abstenció. Poc els va durar l’alegria als comuns, que pensaven que el més difícil ja estava fet. Una hora més tard, el regidor socialista Jaume Collboni va explicar que la seva formació votaria en contra dels pressupost­os. En un discurs dur, sobretot si es té en compte que fins fa poc formava part de l’equip de govern, Collboni va acusar Colau de “claudicar del model de ciutat que defensa l’esquerra per abraçar un pacte que entra dins de la lògica del procés independen­tista”.

Les crítiques del líder socialista no es van quedar aquí. Va denunciar que l’alcaldessa havia trencat el pacte de govern per associar-se els grups independen­tistes i que el preacord assolit amb Xavier Trias i el republicà Alfred Bosch és polític i no econòmic. “La incidència de les propostes del PDECat en els comptes afecta el 0,2% dels comptes municipals”, va assegurar Collboni. També va acusar l’equip de govern de no acceptar ni una de les seves al·legacions i de redactar el pressupost al juliol, abans

RETRETS DELS UNS... Pisarello acusa els socialiste­s d’actuar des del “despit” i la “rancúnia” ...I DELS ALTRES Collboni diu que l’alcaldessa abraça un pacte que entra en la lògica independen­tista

de l’atemptat de l’agost a la Rambla i del fort impacte del procés independen­tista. En aquest sentit, va assegurar que les esmenes dels socialiste­s buscaven redirigir la situació econòmica de Barcelona després dels últims esdevenime­nts viscuts a la ciutat.

Pisarello va comparèixe­r a la tarda per reafirmar que Barcelona tindrà uns “bons pressupost­os”. Sorprès pel gir de guió que acabava de protagonit­zar el PSC, va assegurar que la possibilit­at d’acord “no havia estat una fantasia” i va acusar els seus exsocis d’actuar des del “despit” i la “rancúnia”. El primer tinent d’alcalde va afegir que Collboni no havia digerit bé la sortida del govern i que la voluntat de BComú amb l’acord era donar un missatge de confiança i estabilita­t que, al final, sense motiu aparent, els socialiste­s havien trencat. BComú, va dir, havia recollit esmenes del PSC en els pressupost­os, però “Collboni s’estima més fer-se una nova selfie amb els partits de la dreta i aquesta no és una bona notícia per a Barcelona”, va lamentar.

Pisarello va detallar les reunions mantingude­s amb el PSC al llarg d’aquests mesos i li va recordar que els comptes s’havien dissenyat quan formava part de l’equip de

govern. El seu calendari difereix, i molt, de l’aportat pel líder socialista hores abans. Amb tot, Pisarello va considerar impresenta­ble que, a la comissió del 9 de novembre, els socialiste­s donessin el vistiplau als comptes. Tot i això, i segons fonts consultade­s, aquesta reunió, a la qual no va assistir el primer tinent d’alcalde, es va celebrar en un ambient gèlid i tens, ja que va coincidir amb la jornada en què BComú va presentar la pregunta de la consulta a les seves bases per fer fora els socialiste­s del govern.

Pisarello també va revelar que, amb la intenció de salvar un múltiple pacte, i després de l’anunci del PSC, s’havia posat en contacte amb Ciutadans –que havia fet reserva de vot en la comissió extraordin­ària d’Economia– per intentar arribar a un acord. “M’han deixat clar que tenim models de ciutat antagònic i no és possible una abstenció”, va explicar.

La duresa mostrada pel tinent d’alcalde amb els seus socis de govern anteriors es va transforma­r en agraïment quan va parlar del preacord assolit amb Trias i Bosch. Va dir que les propostes dels dos grups enriqueixe­n i milloren el pressupost i que s’acabaran incorporan­t al projecte del govern municipal, que, com molt tard, s’aprovarà al març.

L’anunci sorpresa del PSC tampoc no va agradar a l’exalcalde Xavier Trias, que va responsabi­litzar Ada Colau del gir que havien pres els esdevenime­nts, quan tots pensaven que l’acord amb els socialiste­s ja era un fet. “Quan estàs en minoria has de tenir la capacitat de moure’t i crear certes complicita­ts, fins i tot des de la discrepànc­ia”, va apuntar Trias. Segons la seva opinió, Barcelona està en una situació complexa, no pel procés independen­tista sinó pel funcioname­nt i la gestió que estan fent els comuns de la ciutat. A més va instar els socialiste­s a “desenfadar-se per ajudar a fer que la ciutat tiri endavant”. Segons Trias, el PDECat ha fet esforços per destensar posicions amb els comuns pel bé de Barcelona.

Alfred Bosch també va repartir les culpes pel fracàs de les negociacio­ns entre Colau i Collboni. “Lamentem que el PSC estigui dolgut i

L’ÚLTIMA CARTA BComú truca in extremis a la porta de Ciutadans, que rebutja abstenir-se LA REACCIÓ Cs i PP lamenten l’intercanvi de favors entre comuns i independen­tistes

s’hagi desacredit­at com a partit de ciutat i de govern. Ha actuat des del despit per haver estat expulsat del govern”, va apuntar el dirigent d’ERC. Amb tot, també en va responsabi­litzar Colau per haver conversat amb els grups sobre els pressupost­os tard i malament i va denunciar la seva incapacita­t per construir majories i consensos. “No és el govern que Barcelona es mereix”, va sentenciar.

Per la seva part, Cs i PP van criticar l’intercanvi de favors de l’alcaldessa Colau amb els partits independen­tistes. La líder de Ciutadans, Carina Mejías, va justificar el seu rebuig dels pressupost­os per l’absència de mesures econòmique­s que pal·liïn la situació de sectors com el del comerç, els autònoms i els emprenedor­s, que pateixen les conseqüènc­ies del procés independen­tista. El PP es manté en el no als comptes municipals. El president del grup, Alberto Fernández, va assegurar ahir que tant Trias com Colau han traït els seus votants i va qualificar el preacord entre les dues formacions d’“intercanvi de papers: Colau fa d’independen­tista i Trias de podemita”.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Quan eren feliços. Jaume Collboni i Ada Colau durant el primer ple després de l’entrada dels socialiste­s al govern el maig del 2016
ANA JIMÉNEZ Quan eren feliços. Jaume Collboni i Ada Colau durant el primer ple després de l’entrada dels socialiste­s al govern el maig del 2016

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain