La Vanguardia (Català)

Els hotelers adverteixe­n que Barcelona ja està perdent congressos

El gremi alerta que 2.000 persones s’han quedat a l’atur en el sector turístic

- ALBERT MOLINS / RAFAEL RAMOS

El Presidents Club Charitable Trust ha comunicat que tanca després del polèmic sopar benèfic en què dijous de la setmana passada 130 hostesses –d’entre 18 i 40 anys, segons han dit algunes– van ser grapejades i assetjades sexualment per destacats membres del món dels negocis, la política i l’espectacle del Regne Unit. Enrere, i sense importànci­a, queden els més de 22 milions d’euros que ha recaptat al llarg de 33 anys d’activitat per a diversos hospitals i institucio­ns –sobretot dedicades a treballar a favor de la infantesa– i els més de dos milions d’euros que va recaptar dijous de la setmana passada.

L’escàndol descobert per Madison Marriage –la periodista del Financial Times que es va infiltrar en l’esdevenime­nt després d’aconseguir que la contractes­sin com a hostessa– ha provocat el tancament d’aquesta peculiar organitzac­ió benèfica, però també una tempesta política al Regne Unit, en especial entre els conservado­rs, amb la dimissió d’un alt càrrec del Ministeri d’Educació inclosa. També ha provocat que alguns dels receptors de les donacions hagin fet públic que tornaran els diners que han rebut, incloent-hi els d’edicions passades.

Mentrestan­t, molts dels homes que van assistir a l’esdevenime­nt prenen distància dels fets o neguen que res remotament semblant al que dimecres explicava la reportera del Financial Times fos veritat. Les excuses són d’allò més variades –“Vaig marxar aviat”, “No vaig veure res” o, fins i tot, “Totes les noies s’ho van passar molt bé”–, tal com va assegurar Peter Bellman, expresiden­t del Presidents Club.

El que sí que és veritat és que el Great Ormond Street Hospital ja ha dit que tornarà tres donacions que sumen 615.000 euros. “Estem commociona­ts amb el comportame­nt al sopar benèfic del Presidents Club. No acceptaríe­m mai, sabent el que sabem, donacions obtingudes d’aquesta manera”, ha manifestat un portaveu de l’hospital a The Guardian. Per la seva part, l’Evelina London Children’s Hospital ha dit al mateix mitjà: “No és el tipus d’esdevenime­nt a què ens volem associar”. I, per tant, asseguren que tornaran totes les donacions anteriors, o sigui, els gairebé 460.000 euros que van rebre després del sopar de la setmana passada i els més de 300.000 euros de l’esdevenime­nt que es va fer el 1998. I així fins a un total de fins a 19 institucio­ns han decidit rebutjar totes les donacions, que en total sumen més de dos milions d’euros.

A mesura que passen les hores transcende­ixen més detalls del que va passar al saló de ball de l’hotel The Dorchester, en ple barri de Mayfair. Malgrat l’acord de confidenci­alitat que van firmar les dones contractad­es per “animar” els convidats i assegurar que les licitacion­s fossin altes, algunes han explicat què va passar allà a dins. Per exemple, en un testimoni que recull The

Times, una cambrera que no s’identifica diu que l’experiènci­a les havia deixat a ella i a altres afectades “humiliades i intimidade­s” i que les hostesses “s’havien sentit com si fossin joguines, objectes que es podien contemplar i tocar i de què es podien riure”. També ha explicat que les van obligar a portar uns vestits negres –proporcion­ats per l’agència que les va contractar– que deixaven a la vista “part dels pits”. Aquesta dona, a més a més, va dir que estava “completame­nt segura que les dones amb vestit vermell –que es passejaven per la festa posterior a la subhasta– eren prostitute­s”.

Ahir la primera ministra britànica, Theresa May, que aquests dies participa en la cimera de Davos, va dir des de la ciutat suïssa que està “francament consternad­a” després de llegir la informació publicada. “Em pensava que aquest tipus d’actitud de tractar les dones com si fossin objectes era cosa del passat. Tristament, el que aquest esdevenime­nt ha demostrat és que encara ens queda molta feina per fer”, va afegir.

L’escàndol ja ha provocat una víctima política: David Meller, director no executiu del Ministeri d’Educació, que va dimitir dimecres. Meller era un dels administra­dors del Presidents Club. Un altre que ha estat en el punt de mira és el conservado­r Nadhim Zahawi, ministre de Família i Infantesa, que va assistir al sopar. De moment Zahawi només ha rebut una amo-

Els receptors de les donacions del Presidents Club tornen els diners

nestació del seu partit, i una font de Downing Street ha dit que “se li recordaran quines són les seves responsabi­litats”.

A la subhasta hi havia lots que consistien a passar un dia amb Boris Johnson, ministre d’Exteriors, o amb el governador del Banc d’Anglaterra, Mark Carney. Tots dos han dit que no sabien que estaven inclosos en la subhasta i que els lots els havien resubhasta­t d’altres esdevenime­nts de caritat.

Ahir tres membres del Parlament britànic van fer una petició formal a la Policia Metropolit­ana perquè investigui què va passar a l’hotel Dorchester. I abans-d’ahir totes les forces parlamentà­ries van condemnar els fets, i la presidenta de la comissió d’Igualtat del Parlament va suggerir que potser seria oportú modificar la llei d’Igualtat. I és que hi ha poques esperances que això s’acabi amb denúncies als jutjats. Al Regne Unit els abusos sexuals són competènci­a dels tribunals penals, però els casos d’assetjamen­t es dirimeixen als jutjats laborals. Però, arran d’una modificaci­ó introduïda el 2013, per acudir a aquests tribunals cal pagar uns drets de gairebé 1.150 euros. Això ha fet que els judicis per assetjamen­t i discrimina­ció sexual hagin passat de 5.213 el 2013 a 1.786 al cap de dos anys.

LA FESTA Una de les joves explica que a la festa posterior hi havia prostitute­s

 ?? VIDEO ‘FINANCIAL TIMES’ ??
VIDEO ‘FINANCIAL TIMES’

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain