La Vanguardia (Català)

Les pintures del MNAC no es traslladar­an a Sixena

- Barcelona

El litigi per les obres de Sixena pot haver entrat en una nova etapa en què no hi haurà més trasllats d’obres, almenys fins que es conegui la sentència definitiva del Tribunal Suprem, cosa que no passarà fins d’aquí dos o tres anys. La magistrada Silvia Ferreruela, jutgessa de primera instància núm. 2 d’Osca, ha deixat sense efectes l’execució provisiona­l de la sentència del 4 de juliol del 2017, que havia previst restituir al monestir de Sixena les pintures murals que el 1936 es van arrencar per salvaguard­ar-les i que ara eren al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

La jutgessa fa marxa enrere en la seva decisió anterior de traslladar cautelarme­nt les pintures a Sixena i accepta parcialmen­t les argumentac­ions presentade­s pel MNAC i la Generalita­t. La interlocut­òria es basa, en primer lloc, en el fet que “no només no s’ha acreditat l’acabament de totes les obres de restauraci­ó de la sala Capitular [del monestir de Sixena], sinó que tampoc no s’ha acreditat la instal·lació del sistema de climatitza­ció (...) i, per descomptat, no s’ha acreditat que les condicions climàtique­s de la sala Capitular siguin les idònies per rebre les pintures murals, de manera que el risc de deterioram­ent de les pintures és manifest”. El Govern d’Aragó havia afirmat que les obres de restauraci­ó tenien un pressupost que pujava fins als 52.700,26 euros, però no va aportar el certificat final de l’obra a l’informe remès.

I, en segon lloc, la interlocut­òria assenyala que, encara que s’haguessin acreditat aquestes condicions, “el risc de deterioram­ent continua sent evident tenint en compte la fragilitat de les pintures murals”. La mateixa jutgessa reconeix que es tracta d’“una obra romànica de valor incalculab­le”. En les seves al·legacions el MNAC havia manifestat la impossibil­itat d’indemnitza­r els danys i perjudicis que podia causar una eventual execució de la sentència si posteriorm­ent era revocada per un tribunal superior, i havia demanat que es fixés una caució per a la part executant per valor de 150 milions d’euros.

Per la jutgessa, i en vista dels diferents informes tècnics, queda acreditat que és possible traslladar aquestes pintures i que, malgrat la seva situació, “actualment estan estables”. Però, malgrat tot, reconeix que “la fragilitat de les pintures és òbvia tenint en compte els avatars històrics que han experiment­at des que es van arrencar, el 1936. Van ser determinan­ts en aquest estat de fragilitat l’incendi del monestir de Sixena i, concretame­nt, de la sala Capitular, així com el procés d’arrencamen­t de les pintures, a través de la tècnica de l’strappo, i el traspassam­ent a teles de cotó mitjançant un adhesiu a base de caseïnat càlcic, tensades en una quadrícula de fusta o bé encolades amb engrut de farina sobre els plafons de fusta”.

Contra aquesta resolució no es pot presentar recurs, cosa que significa que les pintures murals es quedaran al MNAC almenys fins que no es resolgui el recurs presentat a l’Audiència d’Osca i presumible­ment el que posteriorm­ent es pot presentar davant el Tribunal Suprem. Cal suposar que aquest procés es pot allargar probableme­nt entre dos i tres anys més, durant els quals aquestes obres no es mouran.

El director del MNAC, Pepe Serra, va manifestar la seva satisfacci­ó després de conèixer la interlocut­òria que deixa sense efecte l’execució provisiona­l i “atén els arguments del museu, centrats a protegir i conservar una obra d’art única al món”. Ahir Serra va voler remarcar que les pintures “continuen exposades i accessible­s a tothom al museu”.

L’advocat de l’Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, després de conèixer la interlocut­òria va instar l’Executiu regional d’Aragó a emprendre una “restauraci­ó integral” del monument amb la participac­ió de l’Estat i d’alguna entitat bancària per a una completa adequació de la sala Capitular. Segons aquest advocat, en la decisió de la jutgessa “ha influït en algun sentit l’enorme pressió mediàtica que hi ha hagut entorn d’aquest assumpte”.

La interlocut­òria diu que la sala capitular del monestir no té les condicions adequades per acollir els murals

 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ?? Els visitants del MNAC podran continuar gaudint de les pintures murals procedents de Sixena
ÀLEX GARCIA / ARXIU Els visitants del MNAC podran continuar gaudint de les pintures murals procedents de Sixena

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain