La Vanguardia (Català)

Victòria i debut.

El Barça ja és a les semifinals de la Copa del Rei després de remuntar contra l’Espanyol (2-0) en un matx travat en què Coutinho es va estrenar com a blaugrana.

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

Hi va haver eliminatòr­ia fins a l’últim minut, però el Barça va fer valer la seva màxima tenacitat i la seva màxima qualitat per plantar-se a semifinals. Amb un Messi desfermat, el conjunt barcelonis­ta va capgirar l’1-0 de Cornellà a còpia d’intensitat, de precisió i de picar molta pedra, i va despatxar un Espanyol digne que ho va confiar tot a una jugada salvadora puntual. Els blanc-iblaus van aconseguir el seu objectiu de ser vius en tot moment, fins i tot després dels dos gols barcelonis­tes, que van arribar molt ràpid, però, si no van caure abans, va ser perquè al Barcelona li va faltar punteria per materialit­zar més oportunita­ts. En va tenir prou amb un cop de cap de Suárez i una rematada de mitja distància de Messi per superar un escull espinós i participar en el sorteig avui. El partit es recordarà per l’adeu als prolegòmen­s de Mascherano i per l’estrena del seu hereu de dorsal, Coutinho, que va oferir unes quantes pinzellade­s i va deixar intuir que es pot entendre bé amb Leo, patró d’aquest Barcelona, vingui qui vingui. Quan l’argentí hi posa l’espatlla, com ahir, és molt difícil que els de Valverde caiguin, perquè són un conjunt ultracompe­titiu.

El públic va tornar al Camp Nou per a un derbi calent a la gespa i a les butaques, amb insults de la grada d’animació barcelonis­ta i també d’un grup d’aficionats de l’Espanyol que van llançar diversos objectes. Era un partit que es presentava com el més emocionant de les últimes temporades entre els dos equips en terreny blaugrana i que va complir les expectativ­es. Hi havia ganes de revenja al vestidor del Barcelona, i es va notar. D’entrada, Valverde va introduir cinc canvis respecte de l’assalt de Cornellà, malgrat que va mantenir Aleix Vidal. Va ser una decisió més transcende­nt del que es podia suposar a primera vista. A l’altre bàndol, l’Espanyol va repetir plantejame­nt, però amb un parell de relleus. Un de pes, ja que Flores va decidir que l’inquilí de la porteria fos Pau López, i un altre de més normal, el d’Hermoso per Duarte.

Cap dels equips no va enganyar. Amb el Barça quedant-se la pilota i amb un Espanyol replegant-se. El

Hi havia fam al vestuari blaugrana, i això es va demostrar a la sortida, amb gols de Messi i Suárez

Barcelona aplicava un ritme sostingut sota la batuta d’Iniesta. Amb aquesta fórmula, provocava un desgast al motor dels blanc-i-blaus. No és que els barcelonis­tes destrosses­sin l’estadístic­a d’ocasions, però en el primer acostament van fer diana. Va ser després d’una recuperaci­ó en què Messi va habilitar Vidal. La centrada del de Puigpelat, de primeres, va ser fantàstica al cap de Suárez, que va rematar a la xarxa per a alegria de l’estadi i d’un Coutinho que ho va celebrar amb efusivitat a la banqueta. Ja manava el Barça, un escenari ideal per als seus interessos, però aquest bon punt de partida va estar a punt d’anar-se’n en orris, perquè a la jugada següent Gerard Moreno es va internar a l’àrea. El xut va ser desviat per Cillessen.

Aquesta va ser la millor opció de l’Espanyol. Perquè el conjunt barcelonis­ta va continuar anant a la seva, més revoltat per les decisions

GRAN POSADA EN ESCENA Va debutar Coutinho, i el Barça va ser superior a un Espanyol que es va mantenir viu fins al final

ESTRENA I EMOCIÓ

desconcert­ants de Mateu Lahoz que per les escomeses, poques, dels de Quique. El col·legiat, lamentable en el repartimen­t de targetes, va penalitzar més les protestes que les entrades, i a la primera part va mostrar la groga tant a Suárez com a Messi. Hi va haver un moment que el Barcelona acumulava més targetes que faltes. Veure-ho per creureho, sense que impedís que els blaugrana fessin el segon. Va ser gràcies a la fe de Messi i de Vidal, que va provocar dubtes en la defensa perica en una pilota que semblava perduda. En aquell riu agitat va aparèixer l’argentí per quedar-se amb la pilota i provar fortuna. El seu xut va tocar Naldo i va superar Pau per ser el gol 4.000 de l’equip blaugrana al Camp Nou. Abans de la mitja hora el Barça havia agafat la directa.

Com a Cornellà, l’Espanyol va recórrer a Baptistão per multiplica­r l’amenaça atacant perquè un gol li tornava l’avantatge en l’eliminatòr­ia. Per al Barça era important aconseguir el gol de la tranquil·litat, però el temps passava sense variacions, i Quique s’hi jugava el tot pel tot traient Sergio García. La resposta de Valverde va ser fer debutar Coutinho, que va ser rebut amb una ovació.

El canvi, va tenir un enorme significat pensant en el futur, ja que el brasiler va rellevar Iniesta. Coutinho va fer un túnel a Víctor Sánchez com a carta de presentaci­ó. Detalls de classe al marge, el Barça s’havia desordenat i l’Espanyol havia fet un pas endavant, amb l’increment de l‘agressivit­at, com va exemplific­ar una trepitjada de Sergio García a Suárez. Es va saldar amb una groga. Va ser el preludi d’una altra recuperaci­ó voraç de Messi, que va connectar amb Coutinho. El nou reforç va donar el gol fet a Suárez, però Pau va fer una doble gran parada, i va desviar el xut a boca de canó de l’uruguaià i el posterior de Rakitic.

Els de Valverde havien perdonat, i els tocava continuar pencant. Així ho va interpreta­r Messi, que també va vorejar el tercer estampant un cop de cap al pal. Esclar que l’Espanyol no havia dit la seva última paraula, i abans,Gerard queia a l’àrea després d’un contacte amb Alba. El davanter tot just va protestar, però sí alguns dels seus companys. Els blanc-i-blaus no van remuntar, i el Barça es va plantar a semifinals amb justícia. Queda un altre derbi, el diumenge 4 de febrer a Cornellà a la Lliga. També promet.

 ??  ?? Messi va rendir a un altíssim nivell i va demostrar una ànsia de victòria absoluta
Messi va rendir a un altíssim nivell i va demostrar una ànsia de victòria absoluta
 ?? LLUÍS GENÉ / AFP ??
LLUÍS GENÉ / AFP
 ?? LLUÍS GENÉ / AFP ??
LLUÍS GENÉ / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain