La Vanguardia (Català)

La tensió entre Veneçuela i Espanya es dispara amb l’expulsió dels ambaixador­s

Caracas retreu a Rajoy el seu suport a les sancions imposades per la UE

- ROBERT MUR Buenos Aires. correspons­al

Veneçuela va començar ahir a prendre represàlie­s contra la UE, i especialme­nt contra Espanya, per les sancions aprovades contra el país sud-americà i que afecten els moviments de dirigents bolivarian­s i els seus comptes. Després de l’expulsió de l’ambaixador espanyol a Caracas es farà el mateix a Madrid. Les multinacio­nals espanyoles establerte­s a Veneçuela es podrien veure afectades.

Veneçuela ha començat a complir les amenaces contra la UE i especialme­nt contra Espanya. El Govern chavista va declarar ahir persona non grata l’ambaixador espanyol a Caracas, Jesús Silva, i el va expulsar del país. El Ministeri d’Exteriors veneçolà considera en un comunicat que el diplomàtic ha comès “contínues agressions i recurrents actes d’ingerència en els afers interns” de Veneçuela i acusa el Govern de Mariano Rajoy de liderar les accions europees contra l’Executiu de Nicolás Maduro. Madrid va informar que respondrà “amb proporcion­alitat” i “reciprocit­at”.

L’expulsió de l’ambaixador no suposa la ruptura de relacions diplomàtiq­ues, però en provocarà la congelació, la qual cosa pot afectar el tracte que reben les multinacio­nals espanyoles establerte­s a Veneçuela. La decisió de Caracas es produeix després que el chavisme amenacés Espanya i la resta de governs europeus de prendre represàlie­s després de les recents sancions contra el Govern veneçolà imposades per la UE. I també després que dimecres el Ministeri d’Exteriors bolivarià cridés a consultes el seu ambaixador a Madrid, Mario Isea, a causa de la “ingerència i l’agressió colonialis­ta” espanyola.

La cancelleri­a bolivarian­a indica en el comunicat que el detonant de la decisió són les declaracio­ns de Rajoy de dimecres “en relació amb les mesures restrictiv­es, contràries als més elementals principis del dret internacio­nal, que ha aplicat de manera erràtica i unilateral la Unió Europea contra alts funcionari­s i caps de poders públics veneçolans”. Rajoy havia dit a Onda Cero que les sancions establerte­s per la UE són “molt merescudes” i que són “lleus per les brutals decisions i per la manera d’entendre la democràcia del senyor Maduro”.

Les sancions apunten a alts dirigents veneçolans, que no podran viatjar a la UE, els actius financers dels quals han estat congelats. Aquest és el cas del número dos del chavisme, Diosdado Cabello, del ministre de l’Interior, Néstor Reverol, i del director del servei d’intel·ligència (SEBIN), Gustavo González. Abans de l’aval del president espanyol a les sancions, Maduro havia carregat dimarts contra Rajoy, titllant-lo de “colonialis­ta”, “racista” i “corrupte”. “Mariano Rajoy, posa’t de quatre potetes compare, que aquest poble el que et donarà és pela (assots)”, va dir Maduro, a la qual cosa el líder espanyol es va limitar a respondre: “Tant me fa”.

El llarg comunicat del Ministeri d’Exteriors veneçolà justifica l’expulsió de Silva perquè assegura que Rajoy va rebre “infames instruccio­ns” de Donald Trump quan el va visitar a Washington el setembre passat, on el mandatari espanyol s’hauria compromès a “assumir el lideratge de la conspiraci­ó a Europa, a fi de concertar atacs a la sobirania i independèn­cia del poble veneçolà amb els seus socis europeus”.

A més, per justificar l’expulsió de l’ambaixador, la nota diplomàtic­a enumera els principals conflictes i problemàti­ques de la societat i la política espanyoles, com “els desnonamen­ts diaris”, “les taxes d’atur més alarmants d’Europa”, “els escandalos­os casos de corrupció” o “l’ús de la repressió policial per segrestar el dret a decidir del poble de Catalunya”. “El poble veneçolà afortunada­ment no ha de patir les seqüeles de semblants polítiques d’Estat”, afegeix el comunicat.

El ministre d’Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, va explicar des del Fòrum Econòmic de Davos que Espanya respondrà “amb proporcion­alitat i reciprocit­at” Veneçuela”. Dastis va rebutjar les acusacions d’“ingerència” fetes pel seu homòleg veneçolà, Jorge Arreaza, i va negar que Madrid hagi exercit un lideratge en les sancions, que van ser imposades per “unanimitat” dels 28 països de la UE, va recordar. No obstant això, Rajoy també havia remarcat a Onda Cero: “Em sembla assenyat i raonable que la Unió Europea s’ocupi d’aquest tema, que Espanya lidera, perquè és la seva obligació”.

 ?? MIGUEL GUITÉRREZ / EFE ?? L’ambaixador d’Espanya a Veneçuela, Jesús Silva, durant una reunió del cos diplomàtic a Caracas, el novembre passat
MIGUEL GUITÉRREZ / EFE L’ambaixador d’Espanya a Veneçuela, Jesús Silva, durant una reunió del cos diplomàtic a Caracas, el novembre passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain