La Vanguardia (Català)

Itàlia voreja la tragèdia quan descarrila un tren ple de passatgers

L’alcalde reclama al Govern més inversió en infraestru­ctures “sòlides”

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

No eren ni les set del matí quan un tren atepeït de passatgers que es dirigia de Cremona a Milà descarrila­va i monopolitz­ava tots els informatiu­s italians. Tres morts i 46 ferits, quatre d’ells en estat crític, són el balanç provisiona­l d’un greu accident que va vorejar la tragèdia en vigílies del període electoral, i que amenaça de tornar a posar les infraestru­ctures en el centre de la campanya.

Totes les forces polítiques van voler aprofitar el sinistre per atacar el Govern. Si l’expresiden­t Silvio Berlusconi va dir que Itàlia està molt per darrere de països com França o Espanya respecte a les infraestru­ctures, el seu aliat de la Lliga Nord, Matteo Salvini, va culpar les retallades de Roma. El candidat del Moviment 5 Estrelles, Luigi di Maio, va criticar una “greu emergència”. L’Executiu “es compromet a buscar responsabi­litats si n’hi ha. Hem de ser particular­ment severs en garantir la seguretat del transport”, va respondre el primer ministre, Paolo Gentiloni.

L’únic en demanar de deixar enrere els partidisme­s va ser l’alcalde de Milà, Giuseppe Sala, encara que va suplicar més inversió en infraestru­ctures sòlides. Sobretot les que afecten el dia a dia de Milà, la ciutat

del treball, ferida darreramen­t. Fa una setmana que tres obrers hi van morir per inhalar gas. La Fiscalia ha obert una investigac­ió.

El tren regional de Trenord havia sortit a les 5.32 h del matí, ple completame­nt amb 350 treballado­rs i estudiants que s’adreçaven a Porta Garibaldi, una de les entrades de Milà. A l’altura de Pioltello, a 20 quilòmetre­s de la segona ciutat italiana, un absent tros de via de 23 centímetre­s va provocar el descarrila­ment –o es va trencar pel seu efecte– i el tren va continuar avançant dos quilòmetre­s amb tres vagons fora, fins que un d’ells impacta contra un pal elèctric.

“Ha passat molt de temps fins que s’ha parat del tot. Quan per fi ho ha fet i hem aconseguit sortir, ens hem adonat del desastre”, explicava a la televisió pública italiana Maurizio Lanzani, un periodista que viatjava en el tren sinistrat. El maquinista, que conduïa a la velocitat habitual, ha declarat a les autoritats que quan va sentir la sacsejada va frenar de cop, però ja era massa tard.

Van haver de passar tres hores fins que els equips d’emergència van aconseguir rescatar els últims passatgers atrapats al tren. Els ferits greus van ser traslladat­s a l’hospital San Rafaelle, a Segrate, on quatre d’ells continuen crítics sense que es temi per la seva vida, mentre els més lleus van anar a un gimnàs proper.

Les víctimes mortals, els cossos de les quals es van trobar a l’interior del tren, són tres dones. Pierangela Tadini, de 51 anys, viatjava de Vanzago a Milà amb la seva filla Lucreazia, de 18 anys, que va haver de ser ingressada però es troba estable. Ida Maddalena Milanesi, la segona identifica­da, de 61 anys, es dirigia a l’institut neurològic Carlo Besta de Milà, on treballava des de fa anys. L’última, Giuseppina Pirri, una comptable de 39 anys, vivia amb els seus pares a Capralba, a prop de Cremona.

Els mitjans italians es van fer ressò de les últimes paraules de Pirri, que va trucar als seus pares a les 6.55 h del matí, dos minuts abans de la tragèdia. “Ajuda, mare, el tren està descarrila­nt”, va dir, segons va explicar el seu pare. “La meva dona li va dir que escapés però no ha pogut sentir res més. Després m’han dit que no ho havia aconseguit”, relatava desconsola­t. “Pirri sempre es lamentava que els trens solien estar trencats i sempre plens”.

“És una tragèdia anunciada”, considera Marco Donzelli, el president de Codacons, una associació de consumidor­s del país. “Fa anys que vam denunciar els mals serveis i les mancances del transport ferroviari local als trens suburbans de la Llombardia”, diu. Codacons assegura que les seves crítiques no han estat escoltades durant anys. El ministre d’Infraestru­ctures, Graziano Delrio, va declarar que el sistema ferroviari italià és “un dels més segurs del món”, però va demanar d’aclarir els fets perquè és “inacceptab­le” morir mentre es treballa.

La primera polèmica per la gestió de l’incident no es va fer esperar i va sortir del mateix Trenord, l’operador ferroviari a la regió. “Circulació interrompu­da entre Treviglio i Milà a causa d’un inconvenie­nt tècnic”, va tuitejar la companyia, amb un eufemisme que va fer enfurismar els usuaris.

 ?? FLAVIO LOSCALZO / EFE ?? Un grup de bombers i membres dels serveis d’emergència ajuden una passatgera a sortir del tren
FLAVIO LOSCALZO / EFE Un grup de bombers i membres dels serveis d’emergència ajuden una passatgera a sortir del tren

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain