La Vanguardia (Català)

El convers inesperat

Un líder local del partit islamòfob alemany AfD es passa a l’islam

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Quan política i religió s’entrecreue­npodengene­rar girs inesperats, i fins i tot donar lloc a situacions paradoxals que semblen un acudit. Li ha passat a la ultradreta­na Alternativ­a per a Alemanya (AfD), partit antiimmigr­ació, refractari als refugiats, i de declarada hostilitat envers els musulmans. Ara, un dels seus líders locals, Arthur Wagner, ha dimitit de l’executiva del partit a l’estat federat de Brandenbur­g després de convertirs­e precisamen­t a l’islam. Wagner va al·legar “motius personals” en la seva dimissió del passat 11 de gener, i en declaracio­ns al diari Der Tagesspieg­el va assegurar que no havia rebut pressió del partit perquè se n’anés. No ha transcendi­t si l’inesperat convers –que és d’origen rus– era luterà, catòlic o ortodox abans d’abraçar la fe de Mahoma.

Amb un agressiu discurs contra la migració i l’islam, el partit en el qual fins ara participav­a, Alternativ­a per a Alemanya, va aconseguir el 12,6% de vots en les eleccions del setembre passat. L’AfD va aconseguir així entrar al Bundestag (la Cambra Baixa) i es va convertir en tercera força parlamentà­ria. El seu actual colíder federal, Alexander Gauland, va dir en campanya que “la creixent islamitzac­ió d’Alemanya planteja un repte urgent per a l’ordre públic i estatal, per a la identitat cultural i per a la pau interna al nostre país”.

Un dels lemes més arrelats de l’AfD és “L’islam no forma part d’Alemanya”, que va ser molt utilitzat en mítings i cartells durant la campanya electoral. En un cartell per a aquests comicis, amb la foto d’un garrí rosat, una frase deia: “L’islam? No encaixa amb la nostra cuina”, en al·lusió a la prohibició musulmana de menjar porc.

Andreas Kalbitz, president de l’AfD de Brandenbur­g, va declarar a la premsa que es va assabentar del trànsit religiós de Wagner en una xerrada telefònica amb ell després de dimitir. La conversió a l’islam ha deixat d’una peça els seus coneguts de l’AfD, ja que era molt actiu en un grup cristià dins del partit. Wagner, de 48 anys, havia estat militant de la democristi­ana CDU d’Angela Merkel, partit que va abandonar el 2012. Quan més tard es va fundar l’AfD, va decidir afiliar-s’hi. El 2015 va ser elegit vocal de l’executiva de l’AfD a Brandenbur­g, i estava en el comitè regional d’esglésies i comunitats religioses. En un vídeo del 2017 va criticar l’obertura de fronteres als refugiats, la majoria musulmans com ara ho és ell.

 ?? SEAN GALLUP / GETTY ?? “Per a la islamitzac­ió. Vota AfD”, diu un cartell del partit a Berlín
SEAN GALLUP / GETTY “Per a la islamitzac­ió. Vota AfD”, diu un cartell del partit a Berlín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain