La Vanguardia (Català)

El PT proclama candidat a Lula, que no pot sortir del país per ordre judicial

- BUENOS AIRES Correspons­al

Lula està decidit a desafiar la justícia. I el Partit dels Treballado­rs (PT) també. L’exmandatar­i brasiler va rebre ahir el suport de la seva formació política, que el va proclamar oficialmen­t com a candidat presidenci­al seu, malgrat que dimecres va veure augmentada la pena de presó per corrupció i ahir mateix un jutge li va retirar el passaport, prohibint-li sortir del país just quan es disposava a viatjar a Etiòpia a participar en un fòrum sobre la fam.

“Estem llançant la precandida­tura de Luiz Inácio Lula da Silva a la presidènci­a”, va dir la presidenta del partit, Gleisi Hoffmann, a l’obrir la trobada, on Lula va rebre el suport dels tots els barons. Abans de la sentència, feia dies que Hoffmann llançava advertènci­es. La dirigent va amenaçar de prendre “mesures radicals” i va declarar: “Per detenir Lula han de detenir molta gent; més encara, han de matar gent”.

Diversos barons van apostar per la desobedièn­cia durant l’executiva. “Només tenim un camí, que són els carrers, les mobilitzac­ions, rebel·lió ciutadana, desobedièn­cia civil”, va dir el portaveu del PT al Senat, Lindbergh Farias, mostrant-se pessimista sobre la justícia.

“No tinc confiança en què anem a trobar sortides dins de les institucio­ns”, va indicar Farias. L’exsindical­ista, de 72 anys i amb set causes obertes, va acceptar la nominació. “Sense cap arrogància, vull dir-vos que vull ser candidat per guanyar les eleccions; res d’abaixar el cap”, va afirmar Lula, que amb el 36% de la intenció de vot encapçala les enquestes per a les presidenci­als d’octubre. Tot i això, Lula va advertir que hi ha “altres candidats i intentaran crear obstacles”, amb referència als postulants per altres partits de centreesqu­erra, que aspiren a ser candidat únic d’una gran coalició progressis­ta.

El millor posicionam­ent, amb el 10%, és Ciro Gomes, pel Partit Democràtic del Treball (PDT). Gomes va ser ministre de Lula i el PDT va formar part de les dues coalicions que van portar a la presidènci­a Dilma Rousseff.

Un tribunal de segona instància va confirmar dimecres la condemna a Lula dictada l’any passat pel jutge del cas Petrobras, Sérgio Moro. No obstant això, els magistrats van decidir augmentar a 12 anys i un mes de presó la pena imposada per Moro, que va ser de 9 anys i mig. La legislació brasilera impedeix a un condemnat per corrupció en segona instància de postular-se a un càrrec d’elecció popular, encara que l’última paraula la tindrà el Tribunal Superior Electoral després del 15 d’agost.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain