La Vanguardia (Català)

Un alt diplomàtic dels EUA acusa Suu Kyi en la crisi dels rohingyes

Bill Richardson critica la “falta de lideratge moral” de la premi Nobel de la Pau

- ISIDRE AMBRÓS Hong Kong. Correspons­al

Tot fa pensar que la crisi dels refugiats rohingyes es convertirà en una assignatur­a insalvable per a la líder de facto de Birmània, Aung San Suu Kyi. El veterà diplomàtic dels Estats Units i amic seu durant dècades Bill Richardson va anunciar la dimissió del comitè assessor per resoldre el problema de discrimina­ció que afecta aquesta minoria musulmana després de la primera reunió i ho va fer amb dures crítiques cap a la premi Nobel de la Pau. Les autoritats birmanes van assegurar ahir a la nit que li van demanar que s’anés, vist que “perseguia la seva pròpia agenda”.

Bill Richardson, que va ser ambaixador dels EUA davant l’ONU, secretari d’Energia amb Bill Clinton i governador de l’estat de Nou Mèxic, va posar en dubte la credibilit­at del comitè assessor que Aung San Suu Kyi va nomenar al desembre per resoldre la crisi a l’estat Rakhine, a l’oest de Birmània. Des d’agost, la regió ha patit un èxode de 688.000 rohingyes, provocat per una violenta campanya de l’exèrcit a la recerca d’un grup de rebels que defensen els drets d’aquesta minoria apàtrida. Una iniciativa que l’ONU va qualificar de “neteja ètnica de manual”. “En bona consciènci­a, no puc exercir aquest paper”, va dir Richardson al comunicar “amb gran decepció” la seva dimissió d’aquest grup de deu assessors, dels quals cinc eren personalit­ats estrangere­s.

El seu comentari era el punt final d’una sèrie de dures crítiques al comitè i a Aung San Suu Kyi, a qui havia visitat en els anys noranta quan estava sota arrest domiciliar­i per decisió de l’última junta militar que va governar Birmània. El veterà diplomàtic dels Estats Units no es va mossegar la llengua a l’hora de repartir retrets. En el comunicat en el qual va anunciar la seva dimissió, va subratllar que havia adoptat aquesta decisió després de quedar-se “extremadam­ent decebut” amb l’actitud de la dirigent birmana durant la reunió, a qui va recriminar la seva “falta de lideratge moral” mostrada en aquesta crisi humanitàri­a, per negar-se a parlar de la campanya dels militars. També es va sorprendre de la seva reacció, que va descriure com a “furiosa”, quan ell va treure el tema dels dos periodiste­s de Reuters detinguts mentre investigav­en sobre els abusos dels militars a l’estat Rakhine durant la campanya de repressió contra els rohingya. Els dos reporters han estat acusats de violar la llei de Secrets Oficials.

Una suma d’elements que van impulsar Richardson a expressar el seu temor que “aquest panel es converteix­i en un equip d’animadores del Govern, en lloc de proposar les polítiques genuïnes de canvi desesperad­ament necessàrie­s per garantir la pau, l’estabilita­t i el desenvolup­ament a l’estat Rakhine”. Va dir que se n’anava perquè no volia participar en “un rentat d’imatge”.

I va assenyalar en aquest sentit el president del grup, el tailandès Surakiart Sathiratha­i. El va acusar de falta de compromís per abordar els punts conflictiu­s i de mostrar “desitjos en general per comptes d’evitar aquells assumptes que puguin incomodar els amfitrions”

Unes conclusion­s a les quals el diplomàtic va dir que havia arribat després de constatar la nul·la sinceritat dels restants membres del grup davant la falta de reconeixem­ent del dret a la ciutadania dels rohingya, a qui l’Estat birmà considera immigrants il·legals de Bangla Desh. Una percepció que també va afirmar que havia percebut en el menyspreu amb què es va abordar el paper de la premsa, de l’ONU i de les organitzac­ions pro drets humans que van denunciar els abusos comesos pels militars.

Per la seva part, el Govern birmà va lamentar la renúncia de Bill Richardson, però va subratllar

El diplomàtic dimiteix del comitè assessor perquè no vol participar en un “rentat d’imatge” del Govern

que el diplomàtic s’havia extralimit­at en les funcions. “El vam convidar per obtenir els seus consells només sobre l’estat Rakhine i no se li va demanar que discutís tots els assumptes de Birmània. No era el seu mandat i el consell assessor no es va formar per discutir aquest tema (la detenció dels dos periodiste­s)”, va afirmar el portaveu de l’oficina de San Suu Kyi, o Zaw Htay, qui va lamentar que Richardson “no hagi intentat comprendre Birmània abans de criticar-la”.

 ?? HEIN HTET / EFE ?? Aung San Suu Kyi, aquest dimarts a Naipyidó, la capital birmana
HEIN HTET / EFE Aung San Suu Kyi, aquest dimarts a Naipyidó, la capital birmana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain