La Vanguardia (Català)

El Consell d’Estat posa en qüestió el pla preventiu contra Puigdemont

L’òrgan consultiu dubta d’un recurs davant el TC abans de la votació d’investidur­a

- JOSÉ MARÍA BRUNET JUAN CARLOS MERINO Madrid

L’estratègia del Govern espanyol per impedir la investidur­a del destituït president Carles Puigdemont va patir ahir una ensopegada pel Consell d’Estat, que va estimar improceden­t la interposic­ió d’un recurs preventiu. L’Executiu, en tot cas, no s’aturarà. Considera que el dictamen, malgrat que desaconsel­la la iniciativa preparada per l’Advocacia de l’Estat, no ha de ser atès. Per tant, avui es presentarà el recurs d’inconstitu­cionalitat, consideran­t que l’informe esmentat és preceptiu, però no vinculant.

La situació resultant és, en tot cas, insòlita. És molt infreqüent –es podria dir que no té precedents– que el Govern central actuï contra el criteri del Consell d’Estat en qüestions especialme­nt sensibles. La patata calenta, en tot cas, ara passarà a mans del Tribunal Constituci­onal (TC). La determinac­ió de l’Executiu de tirar endavant el recurs suposarà que hagi de ser el TC la institució cridada a frenar preventiva­ment –o no– la candidatur­a de Puigdemont.

La decisió clau, pel que fa a això, és l’admissió o no a tràmit de la impugnació del Govern del PP. Si s’admet a tràmit el recurs, la suspensió de la mesura impugnada és immediata, perquè l’Executiu presentarà la correspone­nt sol·licitud que s’apliqui l’article 161.2 de la Constituci­ó, que preveu aquestes efectes. Aquest és, de fet, l’objectiu que busca l’Executiu mantenint la seva iniciativa, malgrat les objeccions del Consell d’Estat. El propòsit del recurs és impedir la candidatur­a de Puigdemont, amb independèn­cia de totes les hipòtesis derivades, en el sentit que s’intenti per via telemàtica o encarregan­t la seva defensa a una tercera persona.

Per tant, si el Govern espanyol aconseguei­x que el Constituci­onal impedeixi la candidatur­a de Puigdemont, admetent a tràmit el redel curs, haurà aconseguit que prosperi el seu veritable objectiu, tot i que per a això hagi de patir crítiques per no haver seguit el dictamen del Consell d’Estat. Per a l’Executiu, el cost de la decisió ara és un afer secundari. L’important és barrar el pas a Puigdemont. En aquest cas s’aplica, per tant, la clàusula “costi el que costi”.

El Govern de Mariano Rajoy, però, assumeix un risc molt seriós continuant endavant. I això perquè podria passar que el Constituci­onal no admetés el recurs a tràmit. El TC té una majoria conservado­ra clara, però també té, a l’altre costat de la balança, una jurisprudè­ncia consolidad­a en contra d’actuacions a títol preventiu. Què pesarà més en aquest cas? El Constituci­onal pot variar la seva pròpia jurisprudè­ncia? I, d’altra banda, quines conseqüènc­ies podria tenir que després de les objeccions del Consell d’Estat arribés una negativa del Constituci­onal a admetre a tràmit el recurs i, per tant, a suspendre la candidatur­a de Puigdemont?

Totes aquestes preguntes van circular ahir per les seus governamen­tals, en una tarda de nervis com no es veia des de l’1-O i la posterior aprovació de la declaració unilateral d’independèn­cia (DUI). Des de primera hora va transcendi­r que el Consell d’Estat posava objeccions al propòsit de l’Executiu de recórrer avui mateix contra la proposta de Carles Puigdemont com a candidat a la investidur­a, acordada pel president del Parlament, Roger Torrent. I la rellevànci­a del dictamen desfavorab­le va deixar en segon pla altres considerac­ions del Consell d’Estat que, arribat el cas, sí que posarien obstacles insalvable­s per a la investidur­a efectiva de Puigdemont.

Aquests obstacles provindrie­n del fet que el dictamen considera que la investidur­a esmentada es faria amb vulneració de la Constituci­ó si es recorregué­s al vot telemàtic o a la presentaci­ó del programa futur Govern per persona interposad­a. És a dir, per delegació. La tesi del Consell d’Estat, favorable en això a l’Executiu central, és que en aquests supòsits sí que estaria justificat el recurs d’inconstitu­cionalitat, perquè ja no s’estaria actuant preventiva­ment, sinó contra fets concrets inconstitu­cionals. El problema, en tot cas, és que en situacions com les descrites pogués passar que el recurs d’inconstitu­cionalitat no arribés a temps d’impedir la votació del Parlament. La conseqüènc­ia de tot això seria que no s’hauria produït una investidur­a amb eficàcia jurídica, perquè hi hauria un recurs immediat i, amb tota seguretat, una admissió a tràmit per part del TC i una suspensió del vot. Però l’acte parlamenta­ri en si, amb totes les seves conseqüènc­ies no legals, però sí polítiques, ja s’hauria produït. El fet substancia­l, en suma, és que, d’acord amb el dictamen del Consell d’Estat, la investidur­a de Puigdemont serà impugnable si es produeix telemàtica­ment o per delegació. Però fins aquell moment, la seva simple candidatur­a ara no hauria de ser objecte de recurs.

El Govern del PP ja es veia resignat a no poder actuar de manera preventiva, i fins que no es produïssin actes jurídics recurrible­s, quan

PUNTUALITZ­ACIÓ RELLEVANT El dictamen veu motius per al recurs, però no en el moment actual

COMPLIMENT DISCRECION­AL

L’informe és preceptiu tot i que no vinculant per al Govern central TRIBUNAL CONSTITUCI­ONAL El veredicte del Consell podria posar en un compromís els magistrats del TC

DEMORA

Si no es recorre preventiva­ment contra la investidur­a, es podria celebrar

Mariano Rajoy va optar de bon matí per moure peça i desplegar una nova tempesta judicial per provar d’impedir, per terra, mar i aire, que Puigdemont li pugui tornar a marcar un altre gol per l’escaire.

El president del Govern espanyol va reclamar amb la màxima urgència al Consell d’Estat el preceptiu informe per interposar davant el TC la impugnació de la resolució del president del Parlament, Roger Torrent, publicada dimarts passat, que proposa Puigdemont com a candidat a la presidènci­a de la Generalita­t. Amb l’informe damunt la taula, el Consell de Ministres preveia aprovar avui tornar a trucar a les portes del TC. “La interposic­ió d’aquest recurs comportari­a la suspensió d’aquesta decisió”, va advertir al matí des de la Moncloa la vicepresid­enta Soraya Sáenz de Santamaría.

La resposta del Consell d’Estat, que va arribar al vespre, no va agradar gens ni mica a la Moncloa. Però no va alterar els plans. I és que, a parer seu, l’informe “avala els arguments jurídics” del Govern central, malgrat que “discrepa sobre el moment de fer-ho”. A la Moncloa, en tot cas, van subratllar que l’informe “és preceptiu, però no vinculant”. I van confirmar la intenció que el Consell de Ministres aprovi avui el recurs al Tribunal Constituci­onal.

El fonament a què s’aferra la

OBJECTIU DE LA MONCLOA El Govern espanyol mira de forçar Torrent a proposar un altre candidat a president

Moncloa, segons va explicar Sáenz de Santamaría, és que “l’estatus jurídic actual de Puigdemont és incompatib­le amb la seva compareixe­nça personal” al Parlament, “ja que pesa sobre ell una ordre judicial de detenció que s’ha de fer efectiva així que entri en territori espanyol”. “No té, per tant, el dret de llibertat deambulatò­ria que li permetria acudir a aquesta compareixe­nça”, va argumentar. Aquest argument jurídic, va destacar, “es posa de manifest en la circumstàn­cia insòlita” que Torrent hagués d’anar dimecres passat “ni més ni menys” que fins a Brussel·les per celebrar consultes amb Puigdemont.

“Torrent hauria d’haver tingut present que Puigdemont no pot entrar en territori espanyol sense que es faci efectiva una ordre de detenció, de manera que no concorren [en Puigdemont] les circumstàn­cies que permetrien una investidur­a presencial”, va insistir Sáenz de Santamaría. A la Moncloa consideren que Torrent no pot proposar legalment Puigdemont com a candidat, “sigui on sigui”. La seva pretensió, per tant, és forçar-la a proposar un altre aspirant a la presidènci­a de la Generalita­t. I a tota velocitat, perquè el termini expira dimecres que ve.

Rajoy va telefonar a Pedro Sánchez per informar-lo prèviament de la seva iniciativa. El líder del PSOE es trobava a Los Angeles, on a la tarda va intervenir en un debat sobre la situació política de Catalunya a la University of Southern California. La direcció del PSOE va comunicar el seu suport a les mesurades posades en marxa per l’Executiu del PP. I, després del seu anunci, la mateixa vicepresid­enta Sáenz de Santamaría va telefonar al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, amb qui manté una fluida comunicaci­ó. Rajoy, en canvi, no va trucar ahir al líder de Ciutadans, Albert Rivera.

NO VA TRUCAR A RIVERA

Rajoy va telefonar a Sánchez a Califòrnia i Sáenz de Santamaría va informar Iceta

 ?? DANI DUCH ?? La vicepresid­enta Soraya Sáenz de Santamaría en la roda de premsa celebrada ahir a la Moncloa
DANI DUCH La vicepresid­enta Soraya Sáenz de Santamaría en la roda de premsa celebrada ahir a la Moncloa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain