La Vanguardia (Català)

JxCat pressiona Torrent perquè no cedeixi i mantingui l’expresiden­t

L’acció del Govern espanyol força ERC a fer pinya i a descartar alternativ­es

- JOSEP GISBERT

Junts per Catalunya (JxCat) no accepta l’últim moviment del Govern espanyol per impedir la investidur­a de Carles Puigdemont. I no només no l’accepta, sinó que, d’una banda, no cedeix i reafirma que el seu candidat és i continuarà sent l’únic aspirant a president de la Generalita­t i, d’una altra, pressiona el president del Parlament, Roger Torrent, i per extensió ERC, perquè es mantinguin inflexible­s en la mateixa posició.

“El que hem sentit de Soraya Sáenz de Santamaría és la prova que el Govern espanyol no accepta la democràcia, és un nou despropòsi­t democràtic, un nou acte de covardia, és un cop d’Estat a la voluntat dels ciutadans”, va denunciar en aquest sentit el portaveu de la formació, Eduard Pujol, per qui “el Govern espanyol s’ha tret la màscara per dir que no respecta el resultat de les eleccions del 21 de desembre”. De fet, la impugnació de la decisió de Roger Torrent d’encarregar la investidur­a a Carles Puigdemont és, a parer de JxCat, un “frau de llei propi de les dictadures” que pretén “coaccionar” el president del Parlament perquè “prengui una decisió contrària a la voluntat del poble de Catalunya” i davant el qual espera que la segona autoritat del país no faci marxa enrere i mantingui intacte els propers dies el contingut de la convocatòr­ia de la sessió feta ahir.

“No acceptarem ni amenaces ni coaccions, i no tenim cap dubte ni cap dret al dubte que el president Torrent protegirà els drets de tots els diputats i emprendrà les accions legals que faci falta per defensar l’acció de la Mesa i la seva pròpia figura”, va subratllar Eduard Pujol, que va garantir que en aquest supòsit el president del Parlament tindrà “tot el suport” de JxCat. Aquest suport, en el fons, no deixa de ser una manera de pressionar ERC perquè no accedeixi a la pretensió del Govern espanyol i li planti cara, com pensa fer la mateixa formació de Carles Puigdemont a través d’accions legals, que de moment estan en estudi, “en defensa dels drets dels diputats i de tots els ciutadans que van votar el 21-D”. “La vicepresid­enta del Govern espanyol ha entrat en desobedièn­cia, desobeeix la Constituci­ó, els lletrats del Parlament i la Junta Electoral”, va esgrimir el portaveu de JxCat mentre exhibia les credencial­s de diputat de Carles Puigdemont que cap estament no ha qüestionat i que li concedeixe­n els mateixos drets que a la resta d’electes del Parlament.

I per aquesta raó la formació no té intenció de cedir i el seu propòsit és “no moure’s del que hem dit sempre”, que és que “el candidat de JxCat a la presidènci­a de la Generalita­t és Carles Puigdemont”. I aspira que ERC faci el mateix, i de moment ho està aconseguin­t, perquè a la pràctica la nova maniobra del Govern espanyol no fa més que abocar-la a una defensa encara més tancada de les opcions de Carles Puigdemont. ERC s’ha mostrat des del primer instant com una ferma partidària de buscar una alternativ­a al candidat de JxCat, però la impugnació anunciada per Soraya Sáenz de Santamaría li talla les ales en aquesta direcció i la força a aparcar tot indici de pla B i a fer pinya amb la figura del 130è president de la Generalita­t, que és el que es va veure obligat a fer el seu portaveu, Sergi Sabrià.

“El Govern espanyol ha perdut el nord, els escrúpols i la vergonya. Ha travessat una línia vermella més i intenta guanyar als tribunals el que perd a les urnes”, va lamentar el representa­nt d’ERC, que va recordar que la proposta de Carles Puigdemont “és legítima i és la nostra, emana de les urnes, és una proposta clara i neta i tothom sabia qui era el candidat de JxCat”. Aquesta situació va portar Sergi Sabrià a reconèixer justament que

LA RESPOSTA POLÍTICA... Puigdemont exigeix la dimissió de Sáenz de Santamaría per “frau de llei”

...I LA REACCIÓ JURÍDICA

Junts per Catalunya denuncia un “cop d’Estat” i estudia accions legals amb ERC

“no hi ha pla B” i que “ara no és el moment de parlar d’alternativ­es”, sinó de “defensar els drets dels diputats i les institucio­ns” a través “dels mitjans legals que estiguin al nostre abast”, que, com en el cas de JxCat, també s’estan estudiant. I a pronostica­r que, en tot cas, “tot el que està fent l’Estat espanyol contra l’independen­tisme acabarà jutjat als tribunals europeus de drets humans, i guanyarem”. Perquè tant ERC com JxCat –i també el partit que l’integra, el PDECat– entenen que el Govern espanyol no té base legal per actuar de la manera com ho està fent.

El directamen­t afectat per la situació, Carles Puigdemont, va reaccionar, mentrestan­t, per mitjà d’un apunt a Instagram, acompanyat de l’etiqueta #repúblicac­atalana, en què advertia el Govern espanyol que “podeu empresonar, usurpar, manipular, mentir, prohibir, insultar, menystenir, amenaçar, espoliar, perseguir, arruïnar, vilipendia­r, atonyinar, coaccionar..., però mai no podreu silenciar ni doblegar la voluntat del poble català”. I a Twitter, després d’assabentar-se de les reticèncie­s expressade­s pel Consell d’Estat als propòsits del Gabinet de Mariano Rajoy, va reclamar que “Soraya Sáenz de Santamaría ha de dimitir immediatam­ent pel frau de llei que pretenia orquestrar”. La CUP, per la seva banda, tot i que oficialmen­t va guardar silenciar, també va respondre a través de Twitter que “la voluntat popular, la dignitat i els carrers no es poden impugnar” i que “podeu endarrerir la república, però no podreu aturar-la mai”.

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, mostra, al costat de Gemma Geis, l’acreditaci­ó de Carles Puigdemont com a diputat del Parlament
ANDREU DALMAU / EFE El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, mostra, al costat de Gemma Geis, l’acreditaci­ó de Carles Puigdemont com a diputat del Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain