La Vanguardia (Català)

El Parlament fixa per dimarts que ve el debat d’investidur­a

Torrent confirma la seva proposta de candidat malgrat possibles recursos

- Barcelona

El president del Parlament, Roger Torrent, ha decidit mantenir el debat d’investidur­a de Carles Puigdemont com a president de la Generalita­t malgrat el recurs davant el Tribunal Constituci­onal que podria presentar avui el Govern central. Amb un breu comunicat a les 19 hores, en què es parlava específica­ment de Puigdemont, el Parlament va convocar la sessió per dimarts vinent dia 30 a la tarda, una vegada la Mesa de la Cambra hagi decidit hores abans sobre la delegació de vot dels diputats que estan en presó provisiona­l i els que han fugit de la justícia i són a Brussel·les.

Ara el dubte és saber si Torrent mantindrà la convocatòr­ia del ple amb un recurs del Constituci­onal. En cas de ser així, la Cambra tornaria a un escenari de xoc institucio­nal semblant al dels debats del 6 i 7 de setembre, quan es van aprovar les lleis de ruptura malgrat les advertènci­es de l’Alt Tribunal.

Al matí, quan es desconeixi­a tant el moviment del Govern central com la decisió de Torrent, en una reunió informal dels grups i la Mesa convocada pel mateix president del Parlament van quedar paleses les diferèncie­s entre independen­tistes i constituci­onalistes, però també les diferèncie­s estratègiq­ues entre Junts per Catalunya i ERC. Mentre que els primers van proposar que el debat d’investidur­a se celebrés el 31 de gener a la tarda –una manera de guanyar més temps en espera que Puigdemont trobi la manera de ser investit–, els republican­s van advocar pel dimarts 30 i no endarrerir l’inici d’una legislatur­a que, si es manté en els cursos legals, hauria de suposar el final de l’article 155.

Per a molts va ser una sorpresa la proposta de JxCat, formulada pel seu portaveu, Eduard Pujol, en la reunió, ja que semblava que hi havia un consens en l’espai independen­tista sobre la celebració de la investidur­a el dia 30.

Així ho va assenyalar el portaveu d’ERC, Raül Romeva, que responia a Pujol. Els comuns també van expressar públicamen­t el seu desig que el debat fos el dia 30 per així “no esgotar els terminis”.

La reunió va tenir lloc en un ambient tens, segons diverses fonts consultade­s, i Torrent va deixar molts dubtes en l’aire sobre el desenvolup­ament del ple i els va citar a la reunió de la Mesa prevista dimarts per tractar la delegació del vot dels diputats en presó provisiona­l i a Brussel·les.

A la pregunta de la portaveu de Ciutadans, Lorena Roldán, de si sabia si Puigdemont –amb qui es va reunir dimecres a la capital europea– tenia previst presentar-se en el debat, Torrent es va limitar a assegurar que la sessió transcorre­rà amb “normalitat”.

Si es produís la delegació de vot, tant Ciutadans com el PSC –que va remetre dimarts una carta a Torrent en què demanava explicacio­ns– i el Partit Popular català tenen previst recórrer-hi en contra davant el Constituci­onal.

El debat a la Mesa sobre la delegació de vot se celebrarà abans que no comenci el ple

En aquest sentit, el portaveu del PP català, Alejandro Fernández, va demanar el president de la Cambra que informi per escrit sobre les regles que seguirà el debat d’investidur­a i la delegació de vot. I que ofereixi aquesta informació 48 hores abans no comenci la sessió parlamentà­ria.

Es tracta d’una mesura amb què el PP vol, pensant en possibles impugnacio­ns, que quedi tot recollit negre sobre blanc.

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? Roger Torrent
ANDREU DALMAU / EFE Roger Torrent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain