La Vanguardia (Català)

Cs, PSC, comuns i PP insten a tornar a la “normalitat” amb un altre candidat

Els partits no independen­tistes coincideix­en en el rebuig frontal de Puigdemont

- RAÚL MONTILLA

Tot i que cadascun amb els seus matisos, tots els partits no independen­tistes de la Cambra catalana van coincidir ahir a reclamar un candidat alternatiu a Carles Puigdemont que permeti formar un Govern com més aviat millor, el funcioname­nt del qual eviti que es repeteixi la paràlisi de la legislatur­a anterior. Un candidat que permeti –va ser una de les paraules més repetides en les diferents intervenci­ons– tornar a la “normalitat”.

En aquest punt, Ciutadans i PSC no van dubtar a avalar en les seves respective­s compareixe­nces de premsa, a més del PP, el recurs que el Govern central vol presentar al Constituci­onal per impedir que Puigdemont pugui ser investit i garantir, d’aquesta manera, la “normalitat” parlamentà­ria. Això sí, abans que a la tarda es fes públic l’informe del Consell d’Estat. En el cas dels comuns, tot i que van criticar la mesura del Govern central que consideren una nova “judicialit­zació” de la política, van posar l’accent de la seva intervenci­ó igualment en el rebuig ferm d’una possible investidur­a del líder de JxCat. I van citar tant el seu partit com ERC, “perquè és la seva responsabi­litat” que busquin un nou aspirant a president.

“Un candidat que no és aquí, que ha fugit de la justícia i que ha demostrat que no té un projecte per a tots els catalans, no reuneix cap requisit per ser president de la Generalita­t”, va manifestar taxativa la diputada de Ciutadans, Lorena Roldán.

La parlamentà­ria de la formació taronja va apuntar que amb el viatge a Brussel·les del president del Parlament, Roger Torrent, així com amb la insistènci­a d’investir president Puigdemont, l’actual legislatur­a –va lamentar– està començant igual com es va acabar la passada.

“El Govern d’Espanya té la responsabi­litat de garantir el funcioname­nt de les institucio­ns catalanes”, va afegir Roldán, que va advocar per la necessitat que les institucio­ns catalanes recuperin la normalitat com més aviat millor.

“Em preocupen més els catalans que les circumstàn­cies del senyor Puigdemont”, va manifestar per la seva part la portaveu del PSC, Eva Granados, que, poc després que el Govern central anunciés el possible recurs davant el Constituci­onal, va demanar d’esperar que es manifestés el Consell d’Estat, però en un inici no el va rebutjar. Més aviat al contrari. “Estem d’acord amb tota iniciativa que tingui com a objectiu iniciar la legislatur­a amb normalitat”, va concloure.

Els socialiste­s catalans, de fet, ja van anunciar dies enrere que, segons es desenvolup­essin els esdevenime­nts, recorrerie­n també a l’Alt Tribunal per sol·licitar-li empara davant una eventual investidur­a de Puigdemont que consideren que, a més de ser un error, contravé el que van manifestar els lletrats de la Cambra, “desnatural­itza” el debat i la sessió d’investidur­a i va fins i tot en contra dels drets del conjunt dels diputats.

“Necessitem que els candidats a la presidènci­a de la Generalita­t siguin persones que puguin exercir en plenitud de competènci­es el seu càrrec”, va insistir la diputada socialista.

La portaveu dels comuns, Elisenda Alamany, encara que va criticar la “judicialit­zació” de la política –ja que, va dir, no només no aporta cap solució “sinó que l’allunya”, amb referència al possible

Els populars catalans conviden Roger Torrent a obrir una nova ronda de consultes Les formacions que van ser oposició criden a la creació d’un Govern com més aviat millor

recurs al Constituci­onal per part del Govern central–, també va centrar el seu discurs en la necessitat que es formi com més aviat millor un Govern “fort i estable”. Una cosa que, a parer seu, no passa precisamen­t per una presidènci­a de Puigdemont que va qualificar d’inviable. “Sempre hem dit que qualsevol interpreta­ció excessiva del reglament durà a terme una investidur­a simbòlica”, va manifestar Alamany. “No ens podem permetre estar ni un dia més aturats i sentint estratègie­s personalis­tes. Cal recuperar les institucio­ns”, va insistir la dirigent de Catalunya en Comú.

El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, a través de Twitter va aplaudir les mesures del Govern central perquè “no es pot investir Puigdemont a distància com si fos un aiatol·là a l’exili”. En roda de premsa al Parlament, el portaveu del PP, Alejandro Fernández, va convidar el president de la Cambra catalana a obrir una nova ronda de consultes amb els grups per proposar un altre candidat a la investidur­a “que s’ajusti a les condicions que exigeixen el reglament del Parlament i els lletrats”.

 ?? DAVID AIROB ?? Elisenda Alamany, Miquel Iceta, Marta Ribas i Eva Granados anant cap a la reunió que van tenir ahir amb Roger Torrent
DAVID AIROB Elisenda Alamany, Miquel Iceta, Marta Ribas i Eva Granados anant cap a la reunió que van tenir ahir amb Roger Torrent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain