La Vanguardia (Català)

Contradicc­ions d’Estat

- Enric Juliana

Setmana de nervis a Madrid. Setmana intranquil·la, també, a Barcelona. I a Brussel·les. I a Copenhague­n. El que la política no resolgui a Catalunya –i trigarà molt temps a resoldre-ho– no ho arreglaran els tribunals, malgrat la voluntat evident de la vicepresid­enta Soraya Sáenz de Santamaría de reafirmar la seva autoritat en un moment baix per al Govern d’Espanya i per al Partit Popular.

Demonitzat per bona part de l’opinió pública espanyola, aquesta setmana l’home d’Amer ha aconseguit uns nivells de protagonis­me amb què difícilmen­t podia somiar el dia que va decidir marxar a Brussel·les sense informar el seu vicepresid­ent, Oriol Junqueras. El líder independen­tista més votat a les eleccions del 21 de desembre continua fent anar de corcoll les autoritats espanyoles, ara en el paper de Pimpinella Escarlata. Comença la nova temporada d’El procés.

La setmana dels nervis a flor de pell va començar amb una forta discrepànc­ia entre la Fiscalia General de l’Estat i el jutge d’instrucció del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, a propòsit del viatge de Puigdemont a Dinamarca. La setmana acaba amb una significat­iva desautorit­zació jurídica del Consell d’Estat al pla del Govern espanyol –anunciat personalme­nt ahir per la vicepresid­enta– de presentar un “recurs preventiu” davant el Tribunal Constituci­onal perquè es procedeixi a la suspensió immediata del ple del Parlament que dimarts vinent podria investir Puigdemont president de la Generalita­t, mitjançant una connexió telemàtica amb Brussel·les o per delegació en un altre diputat.

El fiscal general de l’Estat, Julián Sánchez Melgar, volia reactivar l’ordre internacio­nal de detenció de Puigdemont davant el seu anunciat viatge a Copenhague­n. Darrere de tots els moviments de la Fiscalia no sempre hi ha el Govern central, però a Espanya la Fiscalia General de l’Estat pot rebre orientacio­ns estratègiq­ues del poder executiu. És evident que el viatge a Copenhague­n importunav­a la Moncloa, en un moment en què Ciutadans comença a superar el Partit Popular en les enquestes.

Algú tenia necessitat d’enviar un missatge de fermesa a l’opinió pública espanyola. El jutge Llarena va ignorar la petició de la Fiscalia, reivindica­nt la centralita­t de la seva pròpia narrativa. Llarena creu que està jugant una partida d’escacs amb Puigdemont, i va valorar que el viatge a Dinamarca formava part d’una argúcia d’aquest últim per ser detingut a Copenhague­n i, gràcies a la condició de detingut, poder delegar la seva representa­ció al ple d’investidur­a. La interlocut­òria del jutge Llarena semblava un manual de tàctica política. “Si tu ets astut, jo et supero i no demano la detenció”. Puigdemont es va poder moure amb total tranquil·litat a Copenhague­n, i el gest d’un paio que el va comminar a fer un petó a la bandera espanyola en una cafeteria va donar a l’home d’Amer un inesperat triomf escènic. Va fer un petó a la bandera. Vídeo viral.

Dijous al matí Soraya Sáenz de Santamaría compareix, molt enèrgica, per anunciar la presentaci­ó del “recurs preventiu” . Dijous a la tarda, el solemne Consell

Dues lliçons: l’Estat no és un bloc monolític; Puigdemont reforça el seu lideratge

d’Estat informa que el recurs no disposa de prou base jurídica. Hi ha bufetades i bufetades. Aquesta fa mal. Presideix el Consell d’Estat l’exministre José Manuel Romay Beccaría, antic home fort de la dreta a Galícia, conseller àulic de Mariano Rajoy, Ana Pastor i Alberto Núñez Feijóo, entre d’altres. Ponent de l’informe: Landelino Lavilla.

La setmana dels nervis desautorit­za els que encara consideren que l’aparell de l’Estat és un bloc monolític dirigit per poques mans. No és veritat. A l’interior de l’aparell de l’Estat sempre hi ha contradicc­ions, i aquestes contradicc­ions augmenten i es fab més visibles en els períodes de feblesa governamen­tal.

El demonitzat Puigdemont està reforçant el seu lideratge a la Catalunya sobiranist­a, i que Déu s’apiadi d’Esquerra Republican­a. Una insensata repetició d’eleccions a Catalunya pot ser més a prop que no sembla.

 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? José Manuel Romay Beccaría, president del Consell d’Estat
BALLESTERO­S / EFE José Manuel Romay Beccaría, president del Consell d’Estat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain