La Vanguardia (Català)

El judici de la trama Gürtel valenciana porta Camps a perdre el suport del PP

Les Corts exigeixen a l’expresiden­t que deixi el càrrec al Consell Jurídic Consultiu

- València

Francisco Camps s’ha quedat sol. Ahir el PP valencià, el partit que va presidir dues legislatur­es, va decidir abstenir-se en una votació crucial, però no vinculant. Les Corts Valenciane­s debatien una proposició no de llei (PNL) de Compromís per exigir a l’expresiden­t que renunciï al seu càrrec al Consell Jurídic Consultiu (CJC), pel qual percep 58.000 euros l’any.

La PNL va ser aprovada amb el vot favorable del PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans. Feia dies que al PP s’havia obert un fort debat intern. Eren molts diputats els que pressionav­en la presidenta de la formació, Isabel Bonig, perquè s’hi votés en contra. “No volíem donar la raó a Compromís”, segons fonts del PP.

Tot i això, la declaració de Ricardo Costa davant l’Audiència Nacional al judici del cas Gürtel pel presumpte finançamen­t il·legal del partit a València va doblegar voluntats. Ahir Bonig va aconseguir imposar el seu criteri, i el grup parlamenta­ri es va abstenir, cosa que alhora era una manera d’escenifica­r que Camps ha perdut el suport del PP.

Ahir la líder del partit es va mostrar molt afectada. Fonts del seu entorn recordaven que, quan el PP valencià es va posicionar contra Rita Barberá ,“ho vam pagar car”. Es referien al fet que, després de la mort de l’exalcaldes­sa, una part de la militància va culpar Bonig d’haver-la abandonat abans que morís. Una dada: ni Bonig ni part del seu equip de direcció no van anar al funeral de Barberá, malgrat que Mariano Rajoy sí que hi va assistir.

Però l’ona expansiva de l’Audiència Nacional ha afectat, i molt, el partit a València. Hi ha,en aquest sentit, molt desànim. Tots sabien que la votació d’ahir no tindria efectes pràctics, ja que Camps només pot ser apartat del CJC en cas que sigui condemnat en sentència ferma. Per això, la decisió del PP tenia una forta càrrega simbòlica.

Moments abans, a Onda Cero, Camps anunciava la seva negativa a abandonar aquest òrgan consultiu i declarava que els partits d’esquerra li tenen “mania”. “Els partits de l’esquerra i catalanist­es a la Comunitat Valenciana, des de fa molts anys, quan era president i quan ho vaig deixar de ser, m’han tingut una mania especial”, deia.

En el debat de la PNL, el síndic del PSPV, Manolo Mata, va afirmar: “Francisco Camps està fora de la realitat; tots naixem bojos, però alguns estan bojos tota la vida”. La diputada del PP María José Catalá va defensar que no es podien convertir les Corts Valenciane­s “en un tribunal d’honor franquista, que jutgi la dignitat i l’honorabili­tat de les persones”. Malgrat aquest argument, es va abstenir.

Mentrestan­t, la Fiscalia Anticorrup­ció esperarà que s’acabi el judici pel presumpte finançamen­t

La Fiscalia no descarta obrir causa contra l’exdirigent quan s’acabi el procés per finançamen­t il·legal

il·legal del PP valencià que se celebra a l’Audiència Nacional abans de decidir si posa en marxa una investigac­ió contra Camps. Segons expliquen fonts de la Fiscalia, es valorarà la implicació de Camps per les declaracio­ns fetes en les sessions del judici del cas Gürtel, quan conclogui la totalitat de la pràctica de la prova proposada per les parts. L’expresiden­t sí que està imputat per diversos delictes en el cas de la fórmula 1 valenciana, ara en fase d’instrucció.

 ?? KAI FOERSTERLI­NG / EFE ?? Diputats de Podem demanant ahir la renúncia de Francisco Camps
KAI FOERSTERLI­NG / EFE Diputats de Podem demanant ahir la renúncia de Francisco Camps

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain