La Vanguardia (Català)

No ve de dues dècades

- Quim Monzó

Una dona de Granada, Angustias Gómez, rep una carta de la Conselleri­a de Salut de la Junta d’Andalusia, adreçada al seu marit. Obre el sobre i llegeix: “Em resulta molt grat posar-me en contacte amb vostè i comunicar-li que a Andalusia treballem molt activament, des de fa temps, a fi de garantir al màxim la detecció precoç de certs tipus de càncers. Avui vull fer-lo partícip del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte”. Li expliquen que es tracta d’una prova senzilla, per “detectar la malaltia en les seves fases inicials, abans que n’apareguin símptomes”. La prova és, en efecte, molt senzilla. Has de recollir una mica de femta, la poses dins d’un receptacle que et donen a la farmàcia, l’analitzen i, si hi troben sang, t’avisen per fer-te una colonoscòp­ia, a veure si hi ha cap indici. A mi em van fer aquesta prova fa quatre anys i, com que hi van detectar sang, vaig anar al Clínic per fer-me una colonoscòp­ia. Cap problema. Em van dir que hi tornés dos anys després. (Per cert, encara no hi he tornat; a veure si demano hora.)

El problema d’Angustias Gómez és

És bona notícia que les autoritats s’esforcin per detectar el càncer de còlon, encara que sigui amb retard

que el seu marit, l’home al qual anava adreçada la carta, fa vint anys que és mort. Va morir precisamen­t d’un càncer de còlon. La dona ha quedat en estat de xoc, cosa comprensib­le perquè no és habitual que de cop t’enfrontin amb un capítol trist de la teva vida que donaves per passat. Diu que en aquella època havien de remoure cel i terra perquè li fessin una prova així i que, si tal com diu la conselleri­a tan senzilla és, bé prou li podrien haver fet llavors. “Potser el meu marit encara seria viu”. La conselleri­a s’ha disculpat: ha sigut un “error informàtic”. Com quan vas al banc i et diuen que el sistema “s’ha penjat”.

D’errors d’aquesta mena n’hi ha sovint. Durant els anys posteriors a la mort de Néstor Luján, el seu cunyat Josep M. Espinàs va publicar diversos articles lamentant que continuess­in arribant, a nom seu, cartes i llibres d’organismes i editorials. Tot i les queixes, les trameses prosseguie­n. Ningú no es prenia la molèstia d’esborrar Luján dels arxius de mailing. Tant se’ls en fotia. Ara fa uns dies, a Castelló hi va haver la inauguraci­ó de l’AVE entre la capital de la Plana i València. Hi van assistir les màximes autoritats, ço és: el president M.Rajoy, el president Ximo Puig, el ministre Íñigo de la Serna... Va ser aquella fastuosa posada de llarg en què es va comprovar que, a més de ser més car el viatge, aquest AVE va més lent que els trens de rodalies que l’avançaven. A la inauguraci­ó van convidar també Rita Barberá, que havia estat alcaldessa de València però que lamentable­ment va morir el 2016, a l’habitació 315 de l’hotel Villa Real de Madrid, havent sopat un whisky JB i una truita de patates. La portaveu del Ministeri de Foment diu que l’error ha estat culpa del llistat de contactes del servei de protocol ministeria­l. Al cel dels imputats per blanqueig de diners, Barberá deu haver demanat un altre whisky i una altra truita per celebrar-ho.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain