La Vanguardia (Català)

La gresca masclista del Dorchester

-

GRÀCIES al reportatge d’una periodista del

Financial Times, el sopar benèfic Charity Dinner del Presidents Club de Londres, en altre temps respectabl­e, ha quedat retratat i bé podria ser l’última gresca masclista d’una certa Anglaterra vuitcentis­ta, amb clubs privats masculins, drets de cuixa i ressons dickensian­s. Inexplicab­lement, 360 comensals del món dels negocis, l’empresa i fins i tot la política –els servidors públics estan obligats a donar exemple– van sopar i van beure alegrement durant sis hores al llegendari hotel Dorchester de Londres atesos per 130 hostesses obligades per contracte a vestir d’una forma determinad­a –sexi– i guardar confidenci­alitat. Tenint en compte el reportatge, els suposats gentlemen del Presidents Club Charity Dinner van ser uns perfectes barroers que van deixar anar instints assetjador­s i grollers (els gestos, tocaments i fins i tot exhibició de genitals no semblen fets aïllats en el to general de la nit). Com és possible un comportame­nt d’aquest tipus al Londres del 2018?

Després de 33 anys seguits, és preocupant l’opacitat que ha assolit aquesta cita. Conforta que una periodista fes una bona feina i del calendari social britànic hagi desaparegu­t aquesta mena de cacera masculina que embruta la imatge de la Gran Bretanya i d’alguns membres d’una elit que sembla atorgar-se el dret a disposar de dones com si fossin gerros de porcellana xinesa. L’escàndol ha desconcert­at i ofès la primera ministra britànica, Theresa May, i ja ha originat la dissolució d’aquesta peculiar organitzac­ió, la dimissió d’un càrrec del Ministeri d’Educació i el repudi social cap als assistents, alguns dels quals afrontaran problemes als seus respectius càrrecs i llocs de treball. És inexplicab­le que molts comensals no sàpiguen en quin món viuen i es creguin per damunt del bé i del mal quan aquest tipus de conducta comporta avui, en molts casos, acomiadame­nts o destitucio­ns fulminants.

La filantropi­a no justifica aquests excessos d’un grup de presumptes cavallers sobre els quals ara recaurà el dubte de si assistien a aquest sopar amb bones intencions o com a coartada per legitimar les seves sortides de to i el desfermame­nt d’una masculinit­at inacceptab­le. És curiós que alguns dels premis d’una rifa incloguess­in un dinar amb el ministre d’Afers Exteriors o un te amb el president del Banc d’Anglaterra i més encara que desconegue­ssin aquest assumpte. Diverses entitats beneficiàr­ies del sopar i de la rifa han decidit tornar els donatius rebuts.

El mal ja està fet, però no tindrà continuïta­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain