La Vanguardia (Català)

El nostre jovent

- Eulàlia Solé E. SOLÉ, sociòloga i escriptora

Què està passant amb els nostres joves? Des de tres eixos diferents, el panorama que se’ns ofereix esdevé descoratja­dor. Molt greu, quan veiem tres menors d’edat involucrat­s la setmana passada en l’assassinat de dos ancians en el seu domicili de Bilbao. Catorze anys dos d’ells, setze el tercer. Nens, col·legials si és que anaven a l’escola tal com correspon. Quina insensibil­itat, quina distorsió mental, quina maldat assaltant i matant dues persones, fossin ancianes o no!... Però és que, a més, les accions violentes perpetrade­s per menors d’edat proliferen. No hi ha dubte que aquest món nostre farcit de violència els està colpint.

Violència autèntica en forma de terrorisme, guerres, violacions o naufragis i violència en la ficció cinematogr­àfica o televisiva. D’altres, no maten però s’emborratxe­n. Segons una enquesta del Pla Nacional sobre Drogues, set de cada deu joves d’entre 14 i 18 anys s’embriaguen una vegada al mes de mitjana. Percentatg­e molt alt que requereix explicacio­ns. Com és possible que estiguin tan despistats pel que fa als riscos de l’alcohol? Per què necessiten beure per divertir-se? On ho fan, per què ningú no els vigila, els prevé?

La llibertat i la diversió a qualsevol preu són miratges que els obnubilen, que expulsen del seu cap altres tipus de valors. Potser ni tan sols els coneixen atès que és la mateixa societat la que no els hi transmet. Molts adults són igualment esclaus de fetitxes sense substància, egoistes, hedonistes. Nois i noies bateguen entre el nihilisme, la irresponsa­bilitat i l’ànsia de plaer immediat, convertint l’abús de l’alcohol en indispensa­ble.

I un tercer eix pertoca de ple a l’administra­ció pública, aquesta que planta al carrer els joves de 18 anys que deixen d’estar tutelats. Dia a dia, any rere any, a una edat determinad­a se’ls expulsa sense que la majoria tingui assegurats ni un sostre ni una feina amb què sustentar-se. En mans de cada Ajuntament queda que puguin rebre ajuda, que no es trobin desprotegi­ts rondant d’una banda a l’altra, com passa sovint. Incomprens­ible que no existeixi un pla de viabilitat per a aquesta població, tan jove encara i tan exposada a cometre infraccion­s.

Siguin joves o menors d’edat, tenen dret tant a la protecció com a un desenvolup­ament moral que fomenti els impulsos constructi­us i no els destructiu­s. Ni contra els altres ni contra ells mateixos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain