La Vanguardia (Català)

Els inèdits de Pla

- Luis Racionero

Diverses vegades m’he plantejat escriure un assaig sobre política i mitologia. Les bases subconscie­nts i irracional­s de la política, que són decisives però molt mal conegudes, precisamen­t perquè són irracional­s. I, per definició, el que és irracional no es raona.

Quina part de la mitologia influeix en la política? Deixaré de banda la noció de déu, la cosmogènes­i, els mites de l’origen, la Weltanscha­uung o visió del món, i em centraré en els arquetips, aquelles figures simbòlique­s que són com els instints del subconscie­nt col·lectiu. Represente­n situacions vitals repetides al llarg de la història de la humanitat.

El Tarot en representa una vintena, per exemple l’ermità, el joker, els amants, la roda de la fortuna. Jung és el que millor ha explicat la potència dels arquetips per curtcircui­tar els arguments de la raó. En diversos articles sobre la Gran Guerra, remarca com Hitler i els seus van activar l’arquetip de Wotan, el racisme ari, el supremacis­me alemany per posar Alemanya en peu de guerra contra Europa.

Wotan, un vell déu de la tempesta i el frenesí, va despertar de la seva letargia en un país civilitzat que, se suposava, havia superat l’edat mitjana. Els déus –escriu Jung– són personific­acions de forces psíquiques que venen del subconscie­nt. Dir Wotan és dir furor teutònic: “Un home possés ha infectat tota una nació”. Wotan és un arquetip; els arquetips són com lleres de riu: quan l’aigua –l’energia psíquica– sorgeix, són allà per encarrilar-la i donar-li forma.

Jung insisteix en el complex d’inferiorit­at dels alemanys –els molesta que els desaprovin i odien ser criticats– que els pot portar a una dissociaci­ó histèrica de la personalit­at. I remata: “El poble alemany no hauria estat seduït per Hitler si aquella figura no hagués estat una imatge reflexa de la histèria col·lectiva alemanya”.

Ve aquest preàmbul a tomb perquè Pla, en els seus inèdits, es refereix al subconscie­nt col·lectiu català, com Jung parla de l’alemany. Diu Pla: “El bilingüism­e planteja, al meu entendre, el problema del subconscie­nt català –origen de tot el drama cultural del país– perquè un poble que no aconseguei­xi mantenir les manifestac­ions del seu subconscie­nt en un estat folgat, libèrrim i normal, perdrà la seva personalit­at de manera fatal i seguríssim­a. El subconscie­nt català es troba, en l’ambient castellà i andalús, desplaçat i absolutame­nt foraster... El desplaçame­nt a què al·ludeixo crea en el català un sentiment d’inferiorit­at permanent. Com que aquest sentiment és dolorós, desagradab­le i anguniós, el català ha intentat col·lectivamen­t i, en molts casos, personalme­nt un gran esforç per superar-lo, per deslligar-se de la seva personalit­at autèntica, sense aconseguir-ho. Això ha creat una psicologia curiosa: la psicologia d’un home suspès en l’aire, que té por de ser ell mateix i, alhora, no pot deixar de ser ell mateix.

La persistènc­ia durant dotzenes d’anys d’aquest estat ha creat un ésser d’escassos sentiments públics positius. Un home sense pàtria, incapaç de fusionar-se ni adherir-se, hipocrític, irònic, individual­ista, frenèticam­ent individual­ista, negatiu; un home malaltís, ombrívol, desconfiat, aniquilant, esmunyedís, nerviós, displicent, solitari, trist. La malaltia catalana es troba en el subconscie­nt del país”.

Quina prosa i quanta raó té el mestre Pla! La pregunta és: atès que Franco va morir el 1975, qui és el responsabl­e que aquests escrits no s’hagin publicat fins avui? El pensament únic socialista-felipista?, la desídia, la família?, el control de la cultura per part dels comunistes? No oblidem aquestes apreciacio­ns sobre el sinuós Estapé: “Surten a la conversa dos economiste­s: Sardá, del Banc d’Espanya, i Estapé, catedràtic de Saragossa. Em diuen que han estat consellers de Navarro Rubio i d’Ullastres en el Pla d’Estabilitz­ació. Em diuen que la caracterís­tica d’aquests senyors és la contradicc­ió permanent. Tots dos són socialisto­ides, per no dir comunistoi­des, tenen un menyspreu perfecte per la burgesia però col·laboren i són els agents més actius en la salvació d’aquest règim abjecte de Franco”.

La lucidesa de Pla ens aniria molt bé ara que els independen­tistes necessiten pragmatism­e i els espanyolis­tes necessiten magnanimit­at per no humiliar Catalunya per mitjà de jutges hereus dels tribunals de la Inquisició. La lucidesa de Pla els aniria bé als intel·lectuals que viuen a Madrid i que no es pronuncien, o només ho fan menysprean­t Catalunya, com si dos milions de ciutadans haguessin estat idiotitzat­s per les escoles de la Generalita­t. Us asseguro que hi ha alguna cosa més, molt més. I això requereix entrar en la tercera via de la negociació, no amb Ciutadans, com va dir cínicament Rajoy, sinó amb els qui represente­n dos milions de ciutadans catalans descontent­s.

Necessitem liberals castellans com Bernaldo de Quirós, capaços de pensar i dialogar. I cal buscar-los i donar-los veu a l’àgora abans que la falta de magnanimit­at podreixi el cos esquinçat d’Espanya. I també necessitem savis com Pla i Jung per equilibrar el subconscie­nt col·lectiu català.

La lucidesa de Pla aniria bé ara que els independen­tistes necessiten pragmatism­e i els espanyolis­tes, magnanimit­at

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain