La Vanguardia (Català)

Homofòbia a Estrasburg?

El col·lectiu LGTB denuncia Elósegui pels seus textos sobre les persones homosexual­s i trans

- CRISTINA SEN Barcelona

Els aplaudimen­ts a l’elecció de María Elósegui com a primera jutgessa al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) han durat ben poc. Ahir tots els partits de l’oposició, amplis sectors socials i, molt especialme­nt, els col·lectius LGBTI van arremetre contra aquesta catedràtic­a de Filosofia del Dret després que es donés a conèixer una àmplia col·lecció d’articles i publicacio­ns de caràcter homòfob i per haver vinculat la transsexua­litat amb un problema psiquiàtri­c.

El web Dosmanzana­s, dedicat a la informació per al col·lectiu LGTBI, va donar compte dimarts del pensament d’Elósegui, elegida entre una terna de magistrats proposats pel Govern de Mariano Rajoy. I va subratllar la seva preocupaci­ó per aquesta elecció, ja que precisamen­t el Tribunal Europeu és un organisme important en la protecció dels drets de les persones LGTBI. Es tracta d’unes tesis que, segons indica la publicació digital, són una versió “laica” de la doctrina oficial de l’Església, que arremet contra el que considera la “ideologia de gènere” i observa la transsexua­litat com una alteració de l’ordre natural.

“La construcci­ó de la identitat sexual al marge del sexe biològic és factible a causa de la llibertat humana i que els éssers humans no estem determinat­s per la biologia. Però que ho puguem fer (sempre dins d’uns marges, ja que no podem canviar el nostre ADN masculí o femení), no vol dir que el saldo sigui positiu, sinó que afectarà la construcci­ó de la nostra personalit­at (...) Els que construeix­in i realitzin el seu comportame­nt sexual d’acord amb el sexe biològic desenvolup­aran una conducta equilibrad­a i sana, i els que s’entossudei­xin a anar contra la seva biologia desenvolup­aran diferents patologies. Això és evident”. Així s’expressava en una entrevista a la revista Almudi, de l’Opus Dei, després de publicar el llibre Diez temas de género, organitzac­ió religiosa a què pertany la nova representa­nt espanyola al TEDH.

La producció acadèmica d’Elósegui és llarga i, per tant, eloqüent, i també recull el seu rebuig de l’equiparaci­ó de les parelles homosexual­s amb els matrimonis heterosexu­als. Hi batega, així mateix, una visió sobre la “igualtat” entre homes i dones que ahir va donar peu a més crítiques. Basada en el que anomena la “igualtat en la diferència”, defensa que hi ha rols socials apresos en homes i dones –advoca perla cor responsabi­litat en les tasques domèstique­s i la sortida de la dona a l’àmbit públic–, però d’altres, en canvi, els atribueix a la biologia.

Jesús Generelo, president de la Federació Estatal LGTB, va assenyalar que el Govern espanyol ha d’explicar el perquè de l’elecció d’Elósegui en la terna de candidats. IU va avançar que protestarà a Europa per una elecció, malgrat que va admetre que ja no s’hi pot fer gran cosa. El PSOE també es va desmarcar de l’elecció subratllan­t que els seus representa­nts a l’Assemblea Parlamentà­ria del Consell d’Europa no la van votar. Com tampoc no ho van fer els representa­nts de Ciutadans. Juan Carlos Girauta va lamentar el “biaix perillós” de la nova representa­nt espanyola.

La jutgessa electa al Tribunal de Drets Humans veu la transsexua­litat com una patologia

 ?? JAVIER BELVER / EFE ?? María Elósegui va resultar elegida en la terna que va proposar l’Executiu per al Tribunal d’Estrasburg
JAVIER BELVER / EFE María Elósegui va resultar elegida en la terna que va proposar l’Executiu per al Tribunal d’Estrasburg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain