La Vanguardia (Català)

El premi Google Lunar X acaba sense haver enviat cap nau a la Lluna

- BARCELONA Redacció

El Google Lunar X Prize ha quedat desert després que cap dels equips participan­ts no aconseguir­à enviar una nau a la Lluna en el termini previst. Tot i així, els organitzad­ors consideren que la iniciativa ha estat un èxit perquè ha incentivat projectes privats d’exploració espacial que tiren endavant.

Anunciat el 2007, els organitzad­ors del Google Lunar X Prize van garantir un premi de 20 milions de dòlars (uns 17 milions d’euros) per al primer equip que aconseguís fer aterrar un vehicle a la Lluna, recórrer 500 metres sobre la seva superfície i enviar fotos i vídeos a la Terra. Les bases del premi preveien inicialmen­t que el llançament a la lluna s’havia de fer abans del final del 2012. Es van apuntar a l’aventura 33 equips, entre els quals el Barcelona Moon Team.

Davant les dificultat­s que van trobar tots aquests equips per aconseguir l’objectiu a temps, i tenint en compte els avenços que feien en els seus projectes, els organitzad­ors han posposat cinc vegades la data límit per anar a la Lluna.

L’estiu passat quedaven cinc equips competint –el de Barcelona va abandonar el 2014–. Havien d’enviar les seves missions a la Lluna abans del 31 de desembre i, veient que no arribaven a temps però els faltava poc, se’ls van donar tres mesos més, fins al 31 de març. Se’ls va dir que era l’última pròrroga. No n’hi ha hagut prou.

En un tuit difós dimarts, els organitzad­ors del premi van comunicar: “Després d’haver consultat els equips al llarg dels últims mesos, anunciem que no hi haurà un llançament abans del 31 de març del 2018 i el nostre gran premi quedarà desert. Estem explorant altres maneres de continuar donant suport als nostres equips”.

La iniciativa, organitzad­a per Xprize i finançada per Google, tenia per objectiu estimular iniciative­s privades en el sector espacial. Aquest objectiu, segons els promotors del premi, s’ha complert. Tot i que encara no han aconseguit enviar una nau a la Lluna, Moon Express ha establert la seva seu a Cap Canaveral i treballa en estreta col·laboració amb la NASA. També han nascut projectes empresaria­ls entorn de l’equip japonès Hakuta, de l’indi TeamIndus i de l’israelià SpaceIL.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain