La Vanguardia (Català)

Tres de cada quatre docents asseguren que no tenen autoritat

- CARINA FARRERAS Barcelona

Una enquesta de la Central Sindical Independen­t i de Funcionari­s (CSIF) feta a dos milers de docents de Catalunya mostra el descontent­ament dels professors, que afirmen que se senten poc respectats pels seus alumnes i, en una tendència creixent, per les famílies. Així, a l’estudi presentat ahir per Ferran Barri, coordinado­r del sector d’educació del CSIF a Catalunya, el 90% dels professors van respondre que conviuen freqüentme­nt amb situacions de violència, de més o menys intensitat, al centre escolar. Es tracta principalm­ent de faltes de respecte a la figura d’autoritat a l’aula, tot i que també s’han reportat de manera aïllada insults, amenaces i agressions físiques.

El representa­nt del CSIF va explicar que es tracta de “conductes disruptive­s”, com ara alumnes que s’aixequen sense demanar permís, llancen papers, no deixen parlar o falten al respecte. “Els casos d’agressions físiques i amenaces són aïllats”, va afegir. Aquestes incidèncie­s s’agreugen a l’etapa de secundària, a causa de l’edat dels nois i el perfil dels professors, que, segons la central, poden ser excel·lents docents de la seva especialit­at però no tenen habilitats i estratègie­s per mantenir el control a l’aula.

“No se’ls ha ensenyat a fer classe ni a relacionar-se amb alumnes amb comportame­nts anòmals”, va apuntar Barri. Tres de cada quatre docents consideren que els falta autoritat a l’aula, una tendència que, segons el sindicat, va a l’alça a causa de la depreciaci­ó del rol

El 30% del professora­t diu que té mala relació amb els seus alumnes i no se sent avalat per les famílies

social del professor actualment.

En aquest context, el 30% de professors d’institut afirma que no té una bona relació amb els seus alumnes adolescent­s (un 10% en el cas de mestres de primària) i el 29% del conjunt enquestat afirma que la relació que té amb les famílies dels estudiants és dolenta, per desavinenc­es o per la nul·la col·laboració dels pares en l’educació del menor.

Els resultats de l’informe corroboren la idea que “el professora­t no està satisfet amb el resultat de la seva feina”, cosa que l’obliga a estar “constantme­nt en guàrdia” i que li pot arribar a provocar estrès i depressió, va explicar Barri.

L’estudi va ser fet per la central entre els mesos de novembre i gener a 800 mestres de primària i 1.200 professors de secundària de centres de tot Catalunya. Amb l’objectiu que els docents treballin en un ambient propici, la central sindical llança el programa CSIF Ayuda Profes per informar, assessorar i donar suport als profession­als.

Barri també va anunciar que reclamarà al nou Govern la devolució de pagues extra que l’administra­ció va deixar d’abonar durant la crisi i que pot ascendir a uns 5.000 euros per professor.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain