La Vanguardia (Català)

El Gremi d’Hotels alerta del risc de perdre congressos

Barcelona està sent exclosa per grans empreses com a seu de convencion­s internacio­nals de cara a aquest any i el vinent

- DAVID GUERRERO Barcelona

La idoneïtat de Barcelona com a lloc per fer-hi congressos i convencion­s era indiscutib­le fins fa uns quants mesos. No calien gaires cartes de presentaci­ó: els esdevenime­nts arribaven sense necessitat d’anar-los a buscar. Però aleshores va arribar la concatenac­ió d’esdevenime­nts del convuls 2017, i tot va canviar completame­nt.

Les consultes als hotels i els centres on s’organitzen trobades empresaria­ls han estat una constant els últims mesos. El toc d’atenció més clar el va rebre el president del Gremi d’Hotels de Barcelona dels operadors del sector a la fira World Travel Market de Londres del novembre i al Fitur de Madrid la setmana passada. “Barcelona està quedant exclosa de la llista de ciutats candidates a l’organitzac­ió de noves fires, congressos, convencion­s o reunions d’empresa”, va alertar ahir Clos a la presentaci­ó del balanç hoteler del 2017.

La pèrdua d’aquest tipus de cites és una qüestió especialme­nt estratègic­a per a Barcelona, ja que es tanquen entre un i dos anys abans que se celebrin, de manera que els seus efectes són a mitjà i a llarg termini. En l’horitzó més immediat, les coses no pinten gaire més bé. El gener està funcionant igual que l’any passat, però la primera meitat de febrer quedarà per sota, segons les previsions del Gremi. A finals del mes que ve el Mobile World Congress tornarà a omplir la ciutat de 100.000 congressis­tes amb l’acreditaci­ó penjant del coll, i a partir d’aleshores es presenten les pitjors previsions. Les reserves per al març i l’abril estan per sota de les d’anys anteriors, i no s’espera cap remuntada, especialme­nt en el turisme de negocis.

Els efectes de la pèrdua d’aquest tipus de visitants es nota especialme­nt als hotels de cinc estrelles, on les caigudes al desembre van arribar a ser d’un 35%. Els que ho noten menys són els apartament­s legals i els establimen­ts de dues o tres estrelles. Quant als mercats d’origen, el visitant americà és el que ha caigut més, juntament amb els turistes de la resta d’Espanya. És un exemple d’aquests últims l’ocupació hotelera del pont de la Constituci­ó, amb xifres habitualme­nt al voltant d’un 70% i que aquesta vegada es van quedar en un 42%.

La celebració del Mobile pot ser un revulsiu. “Més que mai ha de sortir rodó”, va assegurar Clos. La campanya de promoció internacio­nal coincidint amb la celebració del congrés anunciada per Ada Colau aquesta setmana és celebrada pels hotelers, però demanen que es vagi més enllà. Des del Gremi d’Hotels reclamen a l’Ajuntament una aportació econòmica extraordin­ària a partir dels ingressos de la taxa turística per tornar a posicionar la marca Barcelona i demostrar que la ciutat és la mateixa que la de fa un any, abans que arribessin les accions vandàlique­s contra diversos hotels de la ciutat, l’atac de les joventuts de la CUP a un bus turístic, l’atemptat gihadista del 17 d’agost a la Rambla i la crisi política amb les imatges de violència policial de l’1 d’octubre com a punt culminant. En espera de l’evolució dels pròxims mesos, hi ha un efecte directe de què el Gremi d’Hotels ja alerta: 2.000 persones s’han quedat a l’atur després de veure com no els renovaven el contracte a causa de la caiguda de l’activitat al sector.

Els hotelers demanen a l’Ajuntament que augmenti la inversió en promoció per capgirar la situació

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Inauguraci­ó a la plaça Catalunya. L’obertura hotelera més recent a la ciutat ha estat un hotel de quatre estrelles superior a l’antiga seu de Banesto, sobre l’actual Apple Store. El projecte va esquivar les limitacion­s del Peuat, ja que va obtenir la...
ANA JIMÉNEZ Inauguraci­ó a la plaça Catalunya. L’obertura hotelera més recent a la ciutat ha estat un hotel de quatre estrelles superior a l’antiga seu de Banesto, sobre l’actual Apple Store. El projecte va esquivar les limitacion­s del Peuat, ja que va obtenir la...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain