La Vanguardia (Català)

El diable sobre xarxes

- Francesc Bracero

Les notícies falses “són diabòlique­s”. Ho ha dit el papa Francesc aquest dimecres, el dia que els periodiste­s celebrem –com cada any– el nostre sant patró, sant Francesc de Sales, amb aigua ensucrada i picant alguna cosa. Fa temps que l’alcohol i el tabac van ser desterrats de les redaccions com a material de productivi­tat. Res com en aquelles joies del cinema de Howard Hawks i Billy Wilder (Lluna nova i Primera plana) en què els redactors escrivien les seves cròniques entre nuvolots de fum i piles d’ampolles de licor. Aquestes eren altres pràctiques endimoniad­es, però no tenien intencions ocultes més enllà de maltractar seriosamen­t la pròpia salut.

Ara parlem d’una altra mena d’intencions endimoniad­es, les d’aquells que difonen falsedats motivats, segons Francesc, per “la cobdícia” i “la set de poder”.

Per desgràcia, en tota la història de la humanitat aquests impulsos no han faltat entre els éssers humans, però és ara, al segle XXI de la nostra era, quan ens plantegem com cal frenar en sec l’escandalos­a divulgació redundant de la mentida. Alguna cosa ha canviat els últims 20 anys, i es diu xarxes socials. No és que siguin dolentes, però les seves caracterís­tiques són un escenari idoni per a la desinforma­ció.

La velocitat de difusió d’un missatge a qualsevol punt del món és tan ràpida que, una vegada llançada una mentida, es reprodueix com un virus, sense cap anticòs que la freni. De poc sol servir recórrer a neutralitz­ar la mentida amb una veritat.

Francesc l’encerta quan diu que “cap desinforma­ció no és innòcua”, perquè contribuei­x a crear opinions en les persones a partir de conceptes equivocats, deliberada­ment falsos. Una vegada inoculat el verí, és molt difícil extreure’l d’una ment. Per això el Papa adverteix que “fins i tot una distorsió de la veritat aparentmen­t lleu pot tenir efectes perillosos”.

Una de les conclusion­s de Francesc és que “el drama de la desinforma­ció és desacredit­ar l’altre, presentar-lo com a enemic, fins a arribar a la demonitzac­ió que afavoreix els conflictes”. Us sona de res?

Cada persona pot veure en aquesta màxima algun tema de l’actualitat. Com més interès té algú a viralitzar una determinad­a informació que desqualifi­ca un altre per una xarxa social, més a prop està ell mateix d’actuar amb interessos satànics. Vade retro.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain