La Vanguardia (Català)

Vocació docent

MIQUEL GARCIA CASAPONSA (1953-2018) Ex-director general de Centres Concertats i Privats del Departamen­t d’Ensenyamen­t

-

Dissabte 20 de gener ens assabentàv­em del traspàs de Miquel Garcia Casaponsa, que havia estat director general de Centres Concertats i Centres Privats del Departamen­t d’Ensenyamen­t.

Miquel Garcia era mestre i llicenciat en Geografia i Història per la Universita­t de Barcelona. La seva vida ha estat molt vinculada a l’escola Pia. Va cursar els estudis primaris al col·legi Calassanci, del carrer Ample de Barcelona, i completà els estudis secundaris al de Sant Antoni.

Ha estat un dels laics als quals l’escola Pia confià més d’hora tasques de direcció, que sempre compaginà amb la docència. El curs 1977/1978 fou nomenat responsabl­e d’Educació Infantil i de l’EGB al col·legi de Sant Antoni. El curs 1983/1984 fou designat director gerent del col·legi de Vilanova i la Geltrú. A partir del curs 1985/1986 retorna a Sant Antoni, on roman fins al curs 1995/1996. Durant aquest període, encapçala a l’escola el procés de reforma quan s’integra, al curs 1987/1988, al pla d’experiment­ació de la reforma del cicle superior d’educació general bàsica i del primer cicle d’ensenyamen­t secundari, iniciat pel Departamen­t d’Ensenyamen­t. Entre els anys 1996 i 2009 se li confià la direcció de l’escola de Sarrià. També fou director gerent del col·legi Calassanci el període 1993-1996, de l’escola Pia Luz Casanova el 20082009 i del centre de formació de tècnics esportius de Barcelona i el Pont de Suert (20022010). El setembre de 2010 torna a la gerència de l’escola Pia de Vilanova i la Geltrú.

Sempre volgué mantenir la seva vocació docent i, excepte en l’exercici del càrrec al Departamen­t, no abandonà mai les classes. Impartí geografia als alumnes de batxillera­t. També ha estat professor a la Universita­t Ramon Llull i a la Universita­t Oberta de Catalunya, on va ser responsabl­e de l’assignatur­a de política educativa i de legislació escolar.

Va ser coautor, entre altres obres, de Geografia de batxillera­t (Editorial ECIR. València 1999) i de La tutoría: de la reflexión a la práctica (Editorial EUB. Barcelona 1999).

L’any 2011, arran de la creació de la Direcció General de Centres Concertats i Centres Privats dins el nou organigram­a del Departamen­t d’Ensenyamen­t, fou cridat per la consellera Irene Rigau a ser-ne el primer director general, i va romandre en el càrrec fins al mes d’octubre del 2017. No va ser una època fàcil, amb una crisi econòmica profunda, a la qual es va sumar la situació demogràfic­a, que tant va incidir en la política de gestió educativa del país. Amb tot, sempre va mostrar una línia de sensibilit­at i vinculació amb el sector, fermament convençut de la realitat que conforma el Servei d’Educació de Catalunya i, en la mesura de les possibilit­ats que li va permetre la conjuntura, va mantenir el seu compromís amb les escoles privades i concertade­s.

Persona inquieta, amb gran sensibilit­at per aprendre i comprendre; interessat per captar les coses en un sentit ampli, universal i alhora sintètic, com a bon geògraf que era, i amb un tarannà fidel i lleial a les persones. La seva sinceritat i honestedat es van guanyar l’estima i la confiança de les persones i de les institucio­ns en les quals va tenir l’oportunita­t de mostrar la seva vàlua profession­al i personal.

Hem perdut un mestre, un educador, un gestor de l’ensenyamen­t i un servidor públic que ha deixat petjada de servei i estimació. Que Déu, Pare de misericòrd­ia, l’aculli prop d’Ell.

ENRIC PUIG JOFRA Secretari general, Escola Cristiana de Catalunya

Cridat per la consellera Rigau, va estar a Ensenyamen­t en una època difícil, marcada per la crisi

 ?? DEPARTAMEN­T D'ENSENYAMEN­T ??
DEPARTAMEN­T D'ENSENYAMEN­T

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain