La Vanguardia (Català)

Sense amor i amb molt poca esperança

- SALVADOR LLOPART

Direcció: Andrei Zviàguints­ev Intèrprets: Mariana Spivak, Aleksei Rozin, Matvei Novikov, Marina Vassílieva, Producció: Rússia. 2017. Neliubov. 128 min. Drama. La bellesa que tots reconeixem, o creiem reconèixer, convertida a Loveless en arma blanca de tall assassí. La bellesa serà convulsa o no serà, que va dir el clàssic, com aquesta proposta de cor glaçat, reconeguda amb el premi del jurat a Canes i una de les cinc candidates a l’Oscar en llengua estrangera d’aquest any.

Zviàguints­ev ens acosta a uns éssers malvats i ens clava una plantofada disfressad­a de cruel retrat de la classe mitjana russa, amb una mirada tenyida de ràbia i angoixa. Diàfana des del títol mateix, evident fins i tot en les subratllad­es, i bonica, ja dic, amb aquella bellesa freda de l’hivern rus, que és la bellesa de la desolació més total. Per moments fins i tot excessiva, impression­ant en l’excés. La protagonis­ta vol ser estimada, però no sap estimar; el seu marit està massa ocupat amb la seva nova família, i ensopega amb el mateix egoisme i la mateixa frustració que abans.

Loveless, sense amor, explica amb aire de thriller i to de tragèdia la degradació d’una parella fastigueja­da més enllà de les paraules. Fins que descobreix­en que el seu fill ha desaparegu­t aprofitant la distracció i la indiferènc­ia amb què l’un ataca l’altre.

Aquesta criatura perduda, que té la virtut d’unir-los per trobarlo: en la recerca compartida del noi resideix en bona mesura la poca esperança d’aquest film desesperan­çat fins a l’extrem.

Som davant una fallida espiritual narrada hipnòticam­ent. Zviàguints­ev, mestre de l’èpica de la desolació, redueix aquí el focus de la seva anterior i celebrada Leviatan (2014), on aquesta degradació agafava aires d’epopeia social. A Sin amor se centra en la parella, una mica a la manera de Secrets d’un matrimoni (1973); el seu film et deixa la mateixa sensació d’exageració i veritat –de necessitat– que deixen moltes de les millors pel·lícules de Bergman, com l’esmentada.

Una desolació espiritual, fins a cert punt catàrtica. Un silenci fred, que s’assembla molt a un crit. Sin amor, és cert, i amb molt poca esperança.

 ?? AP ?? Una escena de la pel·lícula
AP Una escena de la pel·lícula

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain