La Vanguardia (Català)

L’homenatge de Messi

- Joan Josep Pallàs

Aparentmen­t aquesta és una setmana difícil per a Leo Messi, carregada d’emotivitat. Javier Mascherano, amic, confessor i per sobre de tot argentí, li marxa ni més ni menys que a la Xina. En el seu comiat institucio­nal de dimecres, Messi va aparcar els texans i es va posar americana i corbata per subratllar la solemnitat del moment. Fa anys que Leo s’ha fet més gran, que ja no necessita com abans la tutela d’algun jugador més experiment­at al vestidor per aconsellar-lo i protegir-lo. L’astre vola sol, però igualment trobarà a faltar el central. Però aquest no ha estat l’únic impacte emocional que ha commociona­t d’alguna manera Messi i el seu particular univers. Hi ha hagut un altre adeu, aquest ple de simbologia. No parlem de Ronaldinho, una altra persona vital per entendre la biografia del millor futbolista contempora­ni. Parlem de Pablo Aimar, que, amb 38 anys, acaba de penjar les botes definitiva­ment. Quan Messi era un pibe volia ser com el payaso Aimar, un jugador que en la seva plenitud

va enamorar Johan Cruyff. Cada vegada que Messi juga els honra a tots. A Mascherano, a Ronaldinho, a Aimar i a Cruyff... Ahir ho va tornar a fer. L’Espanyol va provar d’engabiar-lo com a Cornellà, però l’empresa li va resultar impossible. El seu partit va ser una bogeria. Sempre ho és. L’argentí ha fet de l’excepciona­litat rutina.

Abans d’entrar al camp en el seu últim partit Aimar es va fer envoltar pels futboliste­s de l’Estudiante­s de Río Cuarto, la seva ciutat, l’equip on va començar abans de fer el salt al River Plate. El van escoltar amb atenció i va dir això. Cap de les seves paraules no té pèrdua: “Us diré dues coses. Aquestes nou mil o deu mil persones que són aquí volen ser un de vosaltres. Jo mateix vull ser un de vosaltres demà. Us envejaré amb maldat. La sensació que sentirem ara quan sortim a un camp ple no és en enlloc més. No és en la farlopa, no és en la nit, no és a les minas (dones). Sortir a un camp ple no té comparació. Divertiu-vos i feu que em diverteixi jo”.

Possibleme­nt és el discurs menys retòric fet per un argentí. Messi també és en aquest discurs.

Se’n van Ronaldinho, Aimar,

però continua Messi, i també Iniesta, un altre elegit ahir substituït per Coutinho, en un relleu que anticipa el futur. Coutinho porta el 14 a l’esquena, metàfora rere metàfora, i en la seva primera acció individual al Camp Nou va deixar una sotana com a targeta de presentaci­ó. Pertany a la tribu, el brasiler. És dels que se salten la cançó del període d’adaptació. Els bons parlen tots en el mateix idioma. No necessiten pròleg o manual d’instruccio­ns. A la zona de tres quarts d’atac ja es va associar amb Messi.

El derbi és desigual, diuen, però el poden equilibrar les emocions. Va passar a Cornellà, on l’Espanyol va saber llegir per on igualar les forces, portant el partit al terreny de la passió, el sacrifici i l’ordre, culminant-lo amb el gol de Melendo, el nano de la casa. Però el derbi se sent també a Can Barça, més que no es pensa. El nucli dur, el que va mamar la Masia i els derbis en les categories inferiors, el format per Messi, Piqué, Busquets, Alba i Sergi Roberto, va sentir aquella derrota com una ofensa. Per això Messi va jugar com ho va fer ahir, afegint un plus passional al seu joc, decidint l’eliminatòr­ia, verticalit­zant les jugades a la primera part i posant-hi calma a la segona per conservar la pilota, per la qual cosa va ser objecte de faltes reiterades, i adormir l’eliminatòr­ia. L’Espanyol va estar a un gol de passar a les semifinals, però la distància va semblar més gran aquesta vegada, la que va marcar Messi. La marca sempre.

EL LLEGAT

Se’n van Mascherano, Ronaldinho i Aimar, però es queda el millor per honrar-los a tots

EL DETALL

Va entrar Coutinho per Iniesta i va deixar un rondo com a avís per a navegants: pertany a la tribu

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? El Barça va actuar com un equip i va haver d’anar a totes contra un Espanyol molt compacte
LLIBERT TEIXIDÓ El Barça va actuar com un equip i va haver d’anar a totes contra un Espanyol molt compacte
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain