La Vanguardia (Català)

Una vegada, Maradona

- Xavier Aldekoa

De la seva infantesa, en José Fernando en recordava dues coses: la pilota i l’olor de mar. El futbol li va durar poc. Era una criatura quan va sortir a pescar al mar amb el seu pare, pescador d’ofici i caràcter, i a poc a poc la pilota va quedar bandejada. Quan el vaig conèixer tenia arrugues impròpies d’un home de la seva edat i la ironia agra dels mariners. “Vaig néixer un 16 de març del 1975, noi, però no compto anys, només visc, que costa menys”.

Amb dotze anys havia arribat a la ciutat de Beira fugint de la guerra i la misèria, i al cap del temps es va instal·lar al Grand Hotel. Moçambic no ha vist mai una cosa com aquell hotel. Fundat el 1955, el seu imponent edifici amb gairebé 400 habitacion­s i suites a primera línia de mar, amb escalinate­s daurades, moquetes vermelles i llums de mil vidres anunciava unes vacances de luxe i excessos per a clients vinguts de tot el món. Avui aquell edifici és un fantasma de ciment. Fa 55 anys, tot just vuit després de la inauguraci­ó, la guerra civil va buidar l’hotel, els militars van convertir la terrassa en base militar i al cap dels anys l’edifici va caure en l’abandoname­nt i es va omplir de squatters. Avui 4.000 persones s’amunteguen a les habitacion­s, la cuina, els passadisso­s, sota les escales, sobre les escales, al forat de l’ascensor, a les golfes, al costat de la piscina olímpica o a la sala de ball. A la discoteca, amb disset famílies més, hi vivien en José Fernando, la seva dona Julia i els seus cinc fills.

Malgrat viure a la segona ciutat del país, en José Fernando no sabia qui eren Messi o Cristiano Ronaldo. Li va fer vergonya no saber-ho. “Els hauria de conèixer? Ho sento, però no tinc temps, no tinc temps!” En José Fernando es llevava

Malgrat viure a la segona ciutat de Moçambic, en José Fernando no sabia qui eren Messi o Cristiano Ronaldo

molt d’hora per anar a la platja i comprar barat el primer peix que portaven els pescadors. A ell, deia, feia anys que se li havien trencat les xarxes i no tenia diners per reparar-les. Després d’esgarrapar un descompte, en José Fernando li donava el peix a la seva dona, que corria a vendre la mercaderia al mercat uns quants cèntims més cara. Repetien la mateixa operació durant tot el dia amb l’esperança de pagar-se el menjar diari amb el benefici de l’intercanvi.

Vaig pensar que potser coneixeria Pelé o el portuguès Eusébio, originari de Moçambic i primer jugador nascut a l’Àfrica que va guanyar la Pilota d’Or, però en José Fernando també va dir que no. “Ho sento –es va tornar a excusar, torbat–, no tinc ràdio i tot el dia me’l passo treballant per poder menjar”. Al cap d’uns segons, potser encara incòmode per una xerrada amb tants noms desconegut­s, va arrufar les celles i va esprémer la memòria. “Espera’t, ara que hi penso, una vegada vaig sentir parlar de Maradona”. Al Grand Hotel no hi ha electricit­at ni aigua corrent i la muntanya d’escombrari­es i excrements ja arriba al primer pis, però en José Fernando diu que li agrada viure allà. Que a la tarda passa la brisa i li arriba l’olor de mar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain