La Vanguardia (Català)

L’habitatge nou és més petit, més car i ofereix més extres de luxe

- ROSA SALVADOR

El preu mitjà per metro quadrat dels habitatges nous a la venda a Catalunya va créixer un 7,5% l’any passat, i encara més a la ciutat de Barcelona, un 15,3%, segons les dades de la patronal dels promotors, APCE. Els promotors van reduir la superfície mitjana dels habitatges a les zones més cares (un 5,7% a la mateixa capital), per mantenir-los assequible­s pels compradors nacionals, de manera que el preu mitjà dels pisos a la venda a la capital és de 495.000 euros, només un 5,1% més que l’any 2016. “Els pisos no poden pujar gaire perquè la població no ha tingut augments salarials que els permeti pagar més”, va recordar Elena Massot, vicepresid­enta de l’APCE. En el conjunt de Catalunya, en canvi, la superfície va continuar pujant (un 9,1%), de manera que el preu mitjà dels habitatges a la venda va pujar un 18,5%, fins als 246.000 euros.

Lluís Marsà, president de l’APCE, va explicar que la major part de la demanda de compra ve de famílies que havien endarrerit les seves decisions de canviar de pis i, sent ja propietari­s, en busquen un de millor. Per atendre aquests compradors, els habitatges nous tenen més extres: un terç tenen zona enjardinad­a i piscina, percentatg­e que puja al 36% a la ciutat de Barcelona, en la qual també s’han generalitz­at altres extres d’alt standing com el parquet (68%), la calefacció (85%) i la bomba de fred i calor (65%).

Segons el cens de l’obra nova que cada any elabora l’APCE, en aquests moments hi ha en marxa 1.286 promocions a Catalunya, amb 5.884 habitatges a la venda. La patronal va recordar que l’any passat es van iniciar 11.340 habitatges a tot Catalunya, amb un augment davant els 8.307 de l’any anterior, però per sota de les previsions dels mateixos promotors, que van denunciar que la complexita­t dels tràmits administra­tius, i la seva lentitud sovint per falta de funcionari­s en municipis i altres administra­cions públiques estan frenant les obres i són una de les causes de l’augment del preu de l’habitatge.

Un terç de les finques noves tenen zones de jardí i piscina i el parquet i la calefacció es generalitz­en

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain