La Vanguardia (Català)

Massa ostentació

- ADOLFO S. RUIZ

L’oposició marroquina ha posat el crit al cel en saber-se que Mohamed VI es va gastar 83.000 euros en un regal a Barack Obama, l’ofrena més cara de les que va rebre el president dels Estats Units.

Un obsequi de Mohamed VI és, de lluny, el més car que va rebre Obama abans de deixar la Casa Blanca L’oposició critica que el rei d’un país pobre com el Marroc regalés joies de 83.000 euros

Se sap que Mohamed VI és un monarca magnànim, que no dubta a assumir personalme­nt certs costos, com la rehabilita­ció mèdica de desenes de ferits en una allau. Ara s’ha sabut que també és un exemple de prodigalit­at quan fa regals a altres mandataris.

Tan gran i tan ostentosa resulta la seva generosita­t que al Marroc s’ha obert una certa polèmica després de saberse que el monarca té el rècord del regal més car enviat a l’expresiden­t Barack Obama el 2016, el seu últim any a la Casa Blanca. Un conjunt de joies valorat en 101.200 dòlars, 83.000 euros: una agulla en forma de flor, decorada amb diamants i robins, un rellotge d’or amb diamants i maragdes i dos parells d’arracades, de plata i diamants i unes d’or, diamants i maragdes.

El Registre Federal dels Estats Units acaba de fer pública la llista de regals institucio­nals rebuts per Obama, la seva dona Michelle i fins i tot les seves filles. Un total de 78 objectes de tota mena que incloïen rom i cigars cubans (valorats en 2.000 dòlars) enviats per Raúl Castro, així com una col·lecció de música cubana per a les filles (1.164 dòlars); una bicicleta elèctrica de 1.499 dòlars i dues samarretes de la selecció argentina firmades per Messi, cada una valorada en 1.700 dòlars, regalades pel president argentí, Mauricio Macri; un pernil amb perniler inclòs de part de Mariano Rajoy... Regals espectacul­ars o sentimenta­ls dels quals únicament dos superen els 10.000 dòlars: les joies de Mohamed VI i un obrecartes de plata i una escultura d’un grup de beduïns, decorada amb pedres precioses, enviats pel rei Salman de l’Aràbia Saudita, calculats en 56.720 dòlars.

Com és habitual als EUA, tots els obsequis van a parar a l’Administra­ció Nacional d’Arxius i Registres. L’argument per no rebutjarlo­s és que hauria col·locat tant el president com el donant en una situació incòmoda.

“No ens sembla malament que el rei faci regals a altres mandataris. La diplomàcia obliga a tenir detalls amb els poderosos. Però d’aquí a ostentar el rècord del regal més car, amb molta diferència sobre el segon, ens sembla totalment fora de lloc –diu Hakim Alami, del Partit del Progrés i el Socialisme–. Som un país on la pobresa és molt present i no crec que sigui adequat convertir-nos en líders mundials d’aquest tipus de dispendis”.

Les relacions entre Obama i Mohamed VI no van començar amb bon peu. El 2013 el Marroc va frenar una proposta d’Obama perquè la Missió de l’ONU al Sàhara Occidental pogués supervisar la situació dels drets humans. En el moment de màxima tensió, Rabat va cancel·lar unes maniobres militars bilaterals quan les tropes dels EUA ja havien desembarca­t a les costes marroquine­s.

La situació va canviar radicalmen­t després de la visita que el rei va fer a la Casa Blanca el novembre d’aquell any. A partir de llavors, Obama i Mohamed van formar un bon tàndem i la diplomàcia nordameric­ana va passar de mostrar certa tebiesa a considerar que el pla marroquí per a l’autonomia de la zona era “seriós, realista i creïble”.

La reunió va ser un autèntic amor a primera vista. Si abans Obama tenia algun tipus de prevenció davant l’impredicti­ble monarca, les hores passades a la Casa Blanca van fer dissipar tots els dubtes. El president va celebrar el compromís del rei per aturar la pràctica de judicis militars a civils i, especialme­nt, els seus esforços perquè les dones participes­sin de manera plena en la vida pública.

Mohamed VI va convidar Obama a visitar el Marroc, però no va arribar a fer-ho mai. Sí que hi va anar la seva dona, Michelle, durant una gira que va fer per diverses nacions per promoure l’escolaritz­ació de les nenes. Es creu que va ser llavors quan la família reial marroquina va aprofitar per lliurar els seus regals. Ja abans, Mohamed VI havia enviat a Michelle una cistella amb flors i bombons valorada en 2.773 dòlars (uns 2.250 euros).

Els anteriors presents de la monarquia alauita a l’expresiden­t dels EUA no havien estat, ni de lluny, tan magnànims. El 2011, en vigílies del desè aniversari dels atacs de l’11-S, Mohamed VI va enviar a Obama una foto en blanc i negre d’un nen, valorada en uns 650 dòlars. Abans, el 2009, amb motiu de la seva arribada a la Casa Blanca, el monarca li havia fet arribar una col·lecció de nou llibres sobre la història i la cultura marroquine­s, valorada en 624 dòlars. Potser Mohamed VI va pensar que s’havia quedat curt amb aquests regals i va intentar arreglar-ho vuit anys més tard, per acomiadar la família Obama amb magnificèn­cia. Encara que molts al Marroc pensin avui que se li va escapar la mà amb tanta magnanimit­at.

 ?? WIN MCNAMEE / GETTY ?? Sintonia. Barack Obama i Mohamed VI a la Casa Blanca; a sota, Michelle i Salma al Marroc
WIN MCNAMEE / GETTY Sintonia. Barack Obama i Mohamed VI a la Casa Blanca; a sota, Michelle i Salma al Marroc
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain