La Vanguardia (Català)

Arrencar amb un adhesiu

Dr Sails, nascuda a l’IQS, estén la seva goma d’enganxar de la nàutica a altres indústries

- PIERGIORGI­O M. SANDRI Barcelona

Quedaven pocs dies per a l’arribada a Barcelona. Quan de sobte en una maniobra, la vela va explotar i es va partir en trossos. A Pachi Rivero, regatista oceànic, en la seva volta al món a vela (Barcelona World Race), no li quedava més remei que utilitzar un adhesiu especial que tenia a bord desenvolup­at per un jove químic de l’Institut Químic de Sarrià, Jordi Arbusà, per intentar una reparació. I va funcionar. Rivero va aconseguir arribar a la meta. “Em va salvar”, va confessar el regatista.

Va ser quan, el 2010, aquest jove químic va entendre que tenia entre mans un producte potencialm­ent disruptiu. El que havia començat com un simple encàrrec va passar a ser un negoci. “Al principi era com si Messi m’hagués demanat unes botes i jo era un simple sabater”, recorda. Amb Kiko Ripoll, un enginyer de la UPC amb passió pel mar, després de l’èxit en regates oceàniques, va decidir muntar la seva pròpia empresa: Dr Sails.

El món de la nàutica va acceptar de seguida el producte: una goma d’enganxar molt forta (asseguren que “t’hi podries penjar del sostre”), d’assecatge ràpid, flexible i, sobretot, resistent a l’aigua i a la humitat. Ideal per al mar. Amb els anys, els exestudian­ts de Sarrià han continuat investigan­t. Avui ja s’ha arribat a la vuitena versió del producte, cada vegada més perfeccion­at i, sobretot, un 50% més barat.

Quan han abaixat els preus de venda, han aconseguit estendre la gamma de productes des de l’alta competició fins al gran consum. Resultat: ja venen a 45 països al voltant del món mitjançant la seva xarxa de distribuïd­ors.

A partir d’aquí Dr Sails ha aconseguit fer entrar els seus adhesius a altres sectors, com la indústria militar. Des de reparar fissures d’amortidors, fins a enganxar la sola d’una bota, el Ministeri de Defensa li dona, a la goma d’enganxar, múltiples usos. Ara la construcci­ó també s’ha fixat (literalmen­t) en aquesta tecnologia i l’està a punt d’adoptar.

Dr Sails necessita impulsar-ne la facturació, d’uns 250.000 euros, i busca suports per guanyar múscul financer. És el que va fer la setmana passada a l’IQS Tech Factory, un festival de start-ups industrial­s. La companyia està a punt d’acabar una ronda de finançamen­t, en la qual participar­an l’accelerado­ra de Fluidra, una societat de capital risc i una empresa del sector dels adhesius.

“Jo fa anys només parlava de molècules, ara estic familiarit­zat amb les finances”, diu fent broma Jordi Arbusà. “A la universita­t era un mal estudiant. Ara, les circumstàn­cies m’han portat a ser empresari”. Amb 31 anys, encara té molta navegació per endavant. Això sí: encara fa regates en el seu temps lliure i sempre –esclar– duu la goma d’enganxar de Dr Sails a sobre. Per si de cas.

L’empresa ha patentat una cola que s’enganxa fins i tot sota l’aigua i busca nous inversors

 ?? MONTSE GIRALT ?? Jordi Arbusà, conseller delegat de Dr Sails
MONTSE GIRALT Jordi Arbusà, conseller delegat de Dr Sails

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain