La Vanguardia (Català)

Rajoy enalteix el paper del Rei en la defensa de la llei en el seu 50è aniversari

Felip VI lliura avui el Toisó d’Or a la princesa Elionor com a hereva al tron

- JUAN CARLOS MERINO

Amb motiu, avui, del 50è aniversari de Felip VI, el president del Govern central, Mariano Rajoy, va enaltir ahir la seva “ferma defensa de la legalitat i la Constituci­ó” davant els incomplime­nts de l’independen­tisme català.

Amb motiu del 50è aniversari, avui, del rei Felip VI, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va exaltar ahir la seva “ferma defensa de la legalitat i de la Constituci­ó espanyola” per fer front al desafiamen­t independen­tista a Catalunya. Es tracta d’una Constituci­ó que aquest any farà 40 anys i que Rajoy subratlla que Felip VI, “com a príncep, va veure sancionar al seu pare i que, com a Rei, sap i vol defensar, perquè és la base de la nostra llibertat i la causa de la nostra prosperita­t, principal fortalesa d’aquesta Espanya millor”.

“En el difícil 2017 que ja s’ha acabat, el nostre Rei ha sabut mostrar-nos a tots la importànci­a de la Corona a Espanya”, diu el cap del Govern central. “Ho va fer –recorda– amb la presència a la manifestac­ió del 26 d’agost a Barcelona en rebuig dels atemptats del dia 17 encapçalan­t el rotund rebuig del poble espanyol al terrorisme i el suport unànime a les víctimes i a les seves famílies”.

Al text que ahir va difondre el president del Govern espanyol com a regal d’aniversari al Rei –titulat 50 anys de la millor història d’Espanya–, Rajoy comença consideran­t que “mig segle en la vida d’un home pot semblar força temps, però que és poc en la història d’una nació centenària com Espanya”. “Bé és cert que aquests últims 50 anys són l’excepció a aquesta regla, perquè ens han conduït a la millor Espanya de la història”, destaca Rajoy.

Aprofitant l’aniversari de Felip VI, i a tall de felicitaci­ó, Rajoy repassa una desena de “moments clau” de la vida del Monarca “que coincideix­en amb el camí d’Espanya cap a la democràcia, la modernitat i el progrés”. “Moments que formen part de la memòria col·lectiva dels espanyols”, subratlla. Així, rememora que el Rei va néixer a finals dels anys seixanta del segle passat, “en una Espanya que creava una entusiasta classe mitjana”. Recorda el seu bateig, el 8 de febrer del 1968. “La continuïta­t històrica de la Corona es va donar cita amb una nació que anhelava obertura, llibertat i prosperita­t i que necessitav­a imperiosam­ent incorporar-se a les democràcie­s desenvolup­ades d’Europa”, subratlla el cap de l’Executiu.

A continuaci­ó, evoca el 22 de novembre del 1975, quan “un nen de 7 anys va assistir a la proclamaci­ó i coronació del seu pare com a rei d’Espanya”. Començava la transició política, i Espanya –assegura Rajoy– “volia trobarse a si mateixa com a casa comuna de tots els espanyols, i va ser capaç de guanyar-se el seu lloc en el concert de les grans nacions del món en una lliçó compartida de saviesa i grandesa, de reconcilia­ció i concòrdia, de patriotism­e i futur”.

Més moments clau. El maig del 1977 Felip va ser testimoni de la renúncia del seu avi als seus drets dinàstics a favor del seu pare. El 27 de desembre del 1978 va assistir a l’acte en què Joan Carles va sancionar la Constituci­ó al Congrés. I “una nit freda” del febrer del 1981 “va tenir l’oportunita­t d’aprendre com de fràgil pot ser la democràcia i com de fortes són les institucio­ns democràtiq­ues quan es compleix amb el deure i amb la llei”. “El seu pare va voler que passés despert aquella nit, en què va estar amenaçada la sobirania nacional”, destaca Rajoy. I se centra també en el 25 de juliol del 1992, quan Felip va entrar a l’Estadi de Montjuïc com a banderer de l’equip espanyol als Jocs Olímpics. “Les imatges de Barcelona aquells dies

El cap de l’Executiu destaca la fortalesa de les institucio­ns “quan es compleix amb el deure i la llei”

van mostrar al món una Catalunya i una Espanya obertes, vibrants i hospitalàr­ies. Vam demostrar tot el que la nostra gran nació pot aconseguir quan treballem junts”, destaca.

Després es va casar amb la senyora Letícia, el 2004, van néixer les seves dues filles i va ser proclamat Rei, el 19 de juny del 2014. Des d’aleshores, assegura Rajoy, “s’ha guanyat els espanyols amb l’exemple, aquesta arma d’aparença feble i realitat poderosa”. “No és fàcil calibrar tots els elements que componen l’alquímia d’un bon monarca: la proximitat, la prudència, la dignitat, l’ensenyamen­t dels pares o l’exemple per als fills. Tot això forma la naturalesa d’un bon rei. També l’exemplarit­at, el compromís i el sentit del deure, la responsabi­litat per l’alta tasca que té encomanada”. I tot plegat, conclou Rajoy, ho ha demostrat “de manera constant en la seva tasca diària, durant el seu regnat”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain