La Vanguardia (Català)

El fiscal demana que s’arxivi el cas dels ordinadors de Bárcenas

L’acusació pública no veu clar que el PP destruís dades rellevants

- JOSÉ MARÍA BRUNET

La Fiscalia de Madrid considera que no s’ha acreditat cap delicte en relació amb els ordinadors esborrats de l’extresorer del PP, Luis Bárcenas. En conseqüènc­ia, ahir va sol·licitar l’absolució del PP com a persona jurídica i de la resta d’acusats en el cas de la destrucció dels terminals que l’extresorer popular Luis Bárcenas va utilitzar a la seu del partit. La Fiscalia considera que s’ha d’aplicar a aquest cas la “doctrina Botín”, per la qual el Tribunal Suprem va establir que no es pot mantenir un procés quan només exerceix l’acusació qui actuï en ús de les atribucion­s de l’acció popular.

La tesi de la Fiscalia de Madrid és que és procedent dictar sentència absolutòri­a per al PP, així com per a la seva tresorera Carmen Navarro, l’informàtic José Manuel Moreno i l’advocat de la formació Alberto Durán. El delicte imputat al PP és el de danys informàtic­s. Aquests càrrecs del partit sumen a aquest presumpte delicte el d’encobrimen­t.

La tesi de la Fiscalia és que les entitats que exerceixen l’acció popular “no tenen legitimaci­ó per demanar l’obertura del judici oral”, per la qual cosa és procedent arxivar el procés. L’escrit al·ludeix a les sentències del Suprem que van establir la “doctrina Botín” i “doctrina Atutxa”, establint límits per a l’acció popular.

L’escrit s’empara en el fet que l’extresorer del PP va renunciar a actuar com a acusació particular el setembre del 2016. El perjudicat directamen­t pel suposat delicte, per tant, no acusa el seu antic partit. D’altra banda, la Fiscalia ha sol·licitat el sobreseïme­nt de la causa en ocasions anteriors. Els qui sí que exerceixen l’acció popular són Esquerra Unida (IU), l’Observator­i DESC i l’Associació d’Advocats Demòcrates per Europa (Adade).

Els intents que va fer el PP perquè s’arxivés el cas anteriorme­nt no li van donar resultat. El PP va apel·lar a la doctrina Botín el setembre passat per evitar el judici, però la jutgessa encarregad­a del cas, Rosa María Freire, va desestimar aquest argument i va acordar el processame­nt del PP com a partit i el d’aquests càrrecs de l’organitzac­ió.

La Fiscalia demana l’absolució de tots els processats perquè considera que no s’ha acreditat el contingut dels ordinadors ni que les dades que contingues­sin poguessin ser rellevants per a altres investigac­ions, com la relativa als papers de Bárcenas. L’escrit també considera que ni tan sols s’ha acreditat com van ser adquirits els ordinadors que es van esborrar ni que aquesta operació perjudiqué­s Bárcenas, que els va deixar a la seu del partit quan el PP va prescindir dels seus serveis.

El ministeri públic no veu provat que es destruïssi­n dades rellevants sobre les finances del PP

 ?? DANI DUCH ?? Luis Bárcenas
DANI DUCH Luis Bárcenas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain