La Vanguardia (Català)

Les xarxes socials celebren l’estrena de la 080

Els gihadistes no deixen respirar el país africà amb continus atacs

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Occident ensopega sistemàtic­ament amb la mateixa pedra en les seves operacions militars: guanya en un primer moment les guerres, però les seves victòries acaben sent un miratge perquè és incapaç de garantir després la pau. Els va passar als Estats Units i als seus aliats a l’Afganistan i l’Iraq –i encara en paguem les conseqüènc­ies– i li està passant el mateix a França a Mali, encara que el conflicte no té la mateixa envergadur­a.

Quan es compleixen cinc anys de l’operació Serval, llançada per François Hollande, el conflicte a Mali desafia la pretensió d’una pax francesa al Sahel, tradiciona­l àrea d’influència de París. Els terroriste­s islàmics continuen amenaçant l’existència d’un Estat que amb prou feines és ja digne d’aquest nom. No cessen els atacs i atemptats suïcides contra les tropes franceses i els cascos blaus de l’ONU.

Emmanuel Macron va haver de citar la situació a Mali durant el seu recent discurs a les forces armades, a la base naval de Toló, perquè diversos soldats francesos havien resultat ferits uns dies abans en una acció kamikaze. El cap d’Estat va recordar que, “amb la mundialitz­ació (els francesos prefereixe­n aquest terme en lloc de globalitza­ció), els interessos del nostre país no es limiten només a la defensa del nostre territori i les zones pròximes”. “Sabem que defensar el nostre territori és de vegades lluitar contra els terroriste­s que fomenten els atemptats a milers de quilòmetre­s d’aquí –va afegir Macron–. Alhora, el món es fractura, un cert nombre d’estats es fragmenten i cedeixen terreny a l’obscuranti­sme, al terrorisme i a tots els tràfics que els acompanyen. Des del Llevant fins al Sahel, estem plenament compromeso­s contra les noves amenaces”.

L’opinió pública francesa està molt atenta als desplegame­nts a l’Àfrica perquè hi ha memòria històrica d’altres aventures anteriors. No totes van acabar feliçment. El diari Le Figaro va obrir ahir la portada amb aquest assumpte i va dedicar dues pàgines a un exhaustiu informe sobre la situació. El seu diagnòstic va ser sever: “Cinc anys després de Serval, Al-Qaida causa la gangrena a Mali”, advertia el rotatiu.

L’operació Serval –després rebatejada com a Barkhane– va tenir per objectiu inicial ajudar les tropes de Mali a repel·lir l’ofensiva de grups armats islamistes que havien pres el control de l’Azawad, la regió del nord del país. El desplegame­nt va aconseguir, en efecte, aturar el temut avanç dels gihadistes cap a la capital, Bamako. Hi va haver triomfs clars com la reconquest­a de la mítica Tombuctú, la ciutat dels 333 sants, el 27 de gener del 2013. Poc després, Hollande hi va ser acollit com un heroi. Van seguir altres accions exitoses com l’alliberame­nt de cinc ostatges del comitè internacio­nal de la Creu Roja.

A poc a poc, tot i això, com també va passar a l’Iraq i a l’Afganistan, l’enemic va reaparèixe­r, amb emboscades i atemptats, aprofitant la fragilitat de l’Estat, el coneixemen­t del terreny i les picabarall­es entre comunitats. Segons alguns experts, França es va equivocar quan va propiciar, massa aviat, la celebració d’eleccions i quan va donar suport al president Ibrahim Boubacar Keita malgrat l’estigma de la corrupció que pesava sobre ell.

L’exdiplomàt­ic Laurent Bigot, citat per Le Figaro, no ha dubtat a establir el paral·lelisme entre l’aposta d’Hollande per Boubacar Keita i la que van fer George W. Bush i el Pentàgon a favor de Hamid Karzai, a l’Afganistan, a finals del 2001, encara en plena invasió del país centreasià­tic, mesos després dels atacs de l’11-S.

Al pantà de Mali, França s’enfronta també a altres vells fantasmes, fins i tot al malson d’Algèria, una guerra mal digerida de la qual ha transcorre­gut ja més de mig segle. A París se sap que Alger fa un doble joc, que la seva actitud davant els grups islamistes del Sahel és ambigua i contradict­òria. D’una banda se’l considera com a soci oficial en la lluita antiterror­ista, però de l’altra se sap que ofereix bases de replegamen­t als gihadistes. Altre cop sorgeix la comparació amb la guerra afganesa i el doble joc que durant anys va mantenir el Pakistan amb l’aliat nord-americà.

París viu al Sahel una experiènci­a semblant a la dels EUA a l’Afganistan i a l’Iraq

 ??  ??
 ?? MICHELE CATTANI / AFP ?? “França divideix Mali”, es llegeix en una pancarta durant una manifestac­ió a Bamako contra la presència de les forces franceses al país
MICHELE CATTANI / AFP “França divideix Mali”, es llegeix en una pancarta durant una manifestac­ió a Bamako contra la presència de les forces franceses al país
 ?? LV ?? FONT: Google Earth
LV FONT: Google Earth

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain