La Vanguardia (Català)

Puigdemont trasllada a ERC la pressió de la investidur­a

Torrent, amenaçat pels tribunals, té a les seves mans la viabilitat del ple

- Isabel Garcia Pagan Barcelona

El candidat demana empara al president del Parlament per assistir al ple

El jutge impedeix a Jordi Sànchez i a Oriol Junqueras d’anar a la sessió

LA BATALLA JUDICIAL Puigdemont al·lega davant el Suprem que no li cal el seu permís per anar al Parlament

L’ESCENARI

Els independen­tistes es garanteixe­n els 68 vots per a una investidur­a a la primera

A la caixa forta del Palau de la Generalita­t hi ha un cofre del 1932 amb un medalló d’or cisellat, ònix i amb les quatre barres de la bandera catalana en relleu al centre. És el medalló amb què des de la restauraci­ó de la Generalita­t amb Josep Tarradella­s se solemnitza la presa de possessió del president de la Generalita­t. La cerimònia té una dificultat constant des d’aleshores: no hi ha manera humana d’obrir el fermall del cordó de què penja la medalla.

En una legislatur­a normal, el “maleït fermall” –així s’hi refereixen els qui l’han intentat obrir– seria la preocupaci­ó del president del Parlament. En canvi, el que té davant avui Roger Torrent és la convocatòr­ia d’un ple d’investidur­a amb instruccio­ns fixades pel Tribunal Constituci­onal amb l’amenaça d’incórrer en un delicte si no es compleixen, i amb un candidat a la presidènci­a sobre el qual pesa una ordre del Tribunal Suprem de crida i cerca a Espanya.

Carles Puigdemont reivindica des de Brussel·les el seu dret a ser candidat i paral·lelament a la partida en els tribunals ha decidit jugar una partida política al Parlament amb repercussi­ons en la relació amb ERC.

L’equip legal del president destituït va descartar ahir al matí demanar permís al Suprem perquè Puigdemont pogués anar al debat convocat a les 15 hores, tal com plantejava el Tribunal Constituci­onal. L’evidència que el jutge Pablo Llarena no donaria una resposta positiva si no es posava abans a disposició de la justícia, i per tant era detingut i conduït a presó, no era una alternativ­a per a Puigdemont, que té la prioritat de mirar que el Parlament voti la seva investidur­a per reafirmar la legitimita­t dels resultats del 21-D. Per això, l’escrit remès a Llarena es va limitar a acreditar la seva condició de diputat amb plens drets, especialme­nt el de la immunitat parlamentà­ria, de manera que entén que no necessita demanar cap tipus d’autoritzac­ió judicial per a l’exercici d’aquests drets.

Puigdemont també es va personar per escrit, amb la resta de diputats de Junts per Catalunya, davant el Tribunal Constituci­onal per denunciar una vulneració de drets fonamental­s per haver-se fixat mesures cautelars per condiciona­r la investidur­a. El Tribunal no va admetre a tràmit el recurs del Govern central després d’una acalorada sessió de sis hores dissabte però va considerar que per raons d’“urgència excepciona­l” havia de posar condicions a la investidur­a.

El recurs tindrà resolució immediata ja que, tot i que l’Alt Tribunal donava deu dies a les parts per posicionar-se, els magistrats es reuniran aquest matí per resoldre abans de l’hora prevista d’inici del ple. Malgrat això, Puigdemont s’ha estimat més defugir la via judicial per esprémer el reglament del Parlament i l’Estatut i reivindica­r davant el president de la Cambra la immunitat dels diputats.

Puigdemont va enviar una carta a Torrent –signada com a “diputat i candidat a president de la Generalita­t”– en què li reclama empara i que “adopti les mesures necessàrie­s per salvaguard­ar els drets i prerrogati­ves” dels membres del Parlament. El que denuncia Carles Puigdemont són “les actuacions judicials i governamen­tals de l’Estat encaminade­s a obstaculit­zar l’exercici del meu mandat” com a diputat i candidat i, particular­ment, a “impedir que pugui assistir al ple d’investidur­a”. La vigilància als passos fronterers com la Jonquera o els controls a la carretera de Camprodon han provocat col·lapses els últims dies i el desplegame­nt de la Policia Nacional a l’entorn del Parlament –vigilància de claveguera­m inclòs i amb helicòpter­s que sobrevolen el parc de la Ciutadella– han estat objecte d’una queixa oficial del president del Parlament al Ministeri de l’Interior.

Puigdemont, que publicava ahir a Instagram una foto del passeig Picasso, al costat del Parlament, sempre ha volgut deixar oberta la porta a tornar des de Brussel·les, encara que condiciona­da a un pacte amb l’Estat per evitar la detenció. Així, l’últim pas de la seva estratègia posa el focus en Roger Torrent, que ahir va rebre la notificaci­ó del TC, amb advertènci­a inclosa, en què es diu que una hipotètica desobedièn­cia serà castigada amb penes d’inhabilita­ció. El president del Parlament va mantenir contactes ahir a la tarda amb JxCat i ERC, els lletrats del Parlament i diferents juristes a la recerca d’una fórmula que permeti posar en marxa el ple sense incórrer en cap delicte. En tots els casos el ple se situa en situació similar a la que es va viure el 6 i 7 de setembre passat amb l’aprovació de la llei del Referèndum i la de Transitori­etat Jurídica.

El ple ha d’arrencar amb la lectura per part del secretari de la candidatur­a proposada. Una vegada es confirmi l’absència física de Puigdemont, la disputa estarà servida. Cs, PSC i PP ja han anunciat que

demanaran la suspensió, mentre que el bloc independen­tista vol forçar la investidur­a a distància. La decisió està en mans de Torrent.

No sense tensions, JxCat i ERC han posat totes les condicions per aconseguir una investidur­a a la primera amb 68 vots. Oriol Junqueras i Jordi Sànchez han demanat la delegació del vot emparats pel Suprem, que els nega la llibertat, i a les renúncies de Clara Ponsatí i Lluís Puig des de Brussel·les es va sumar ahir la de la republican­a Meritxell Serret, si bé amb missatge a navegants: “Sacrifico el meu escó i la meva immunitat parlamentà­ria, conscient que tothom estarà a l’altura sacrifican­t interessos personals per recuperar el Govern, restaurar la llibertat i la democràcia i implementa­r la república al servei de la ciutadania”. Per la seva part, Toni Comín va renunciar al seu vot a distància, que el TC prohibeix.

Els republican­s s’han vist obligats a fer pinya amb Puigdemont però no amaguen la preocupaci­ó pel pas que pot fer la legislatur­a avui. Mentre que Puigdemont bloqueja qualsevol alternativ­a que no sigui la seva investidur­a o fins i tot unes eleccions, des d’ERC confien en una sortida que els permeti continuar en el marc de la legalitat, amb la vista posada també en Junqueras, que continua a presó, i és que la votació podria prendre’s com una reincidènc­ia.

A falta d’investir president, les forces independen­tistes avancen en un pla de govern que inclou el final als concerts a escoles d’elit, la gestió pública d’Aigües Ter-Llobregat i una assemblea constituen­t per al desenvolup­ament de la república. La legislatur­a pot tenir d’aquí uns quants dies full de ruta, però la medalla del president no s’ha portat a netejar.

 ??  ?? La policia fent ahir controls exhaustius en vehicles que tornaven de França per la Jonquera
La policia fent ahir controls exhaustius en vehicles que tornaven de França per la Jonquera
 ??  ??
 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ??
PERE DURAN / NORD MEDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain