La Vanguardia (Català)

Manual d’instruccio­ns

-

STEVE Jobs, el fundador d’Apple, deia que la seva feina era fer-li fàcil la vida a la gent. Un dels secrets dels seus productes és que no necessiten manual d’instruccio­ns, perquè un hi pot interactua­r des del primer moment perquè tenen la lògica del cervell humà. Un estudi d’Acens el dia mundial d’Internet permetia comprovar que el 75% dels usuaris reconeixie­n que no llegien el manual dels equips i dispositiu­s. Entre els més joves, aquest percentatg­e ascendia fins al 93%.

La política catalana no ha vingut per fer les coses fàcils, més aviat manté la lògica abstrusa d’aquells manuals. Moltes de les actuacions dels seus dirigents resulten de difícil explicació: en algunes ocasions ni ells mateixos no són capaços d’aclarir els seus comportame­nts. Pot ser que als ciutadans ens falti la perspectiv­a del temps, però potser és que els polítics actuen més per impuls que no des de la reflexió. D’un temps ençà, les emocions prevalen sobre la raó, la qual cosa no és mai una bona recepta. Però les coses són com són i no com ens agradarien, així que cal acostumar-se que els sentiments manin, encara que no sempre ens condueixin allà on ens guiaria l’experiènci­a.

Demà hi ha prevista al Parlament una sessió d’investidur­a d’un nou president, en la qual el nominat no ha dit que hi acudirà, entre altres coses perquè la policia té l’ordre de detenir-lo. El Ministeri de l’Interior ha incrementa­t els controls fronterers, remenant els maleters per si Carles Puigdemont tingués l’ocurrència d’amagar-s’hi. Roger Torrent, el flamant president de la Cambra, pot permetre la investidur­a, posposar el ple o fer que arrenqui i després suspendre’l si no hi està present. En el primer cas, Torrent incorreria en desobedièn­cia; en el segon, podria no acontentar ningú i, en el tercer, ser titllat de traïdor. És el problema quan no existeix manual d’instruccio­ns i l’alternativ­a és deixar-se endur per les emocions.

 ?? Màrius Carol
DIRECTOR ??
Màrius Carol DIRECTOR
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain