La Vanguardia (Català)

Digestió difícil

El 27 de febrer, Goirigolza­rri presentarà el nou pla estratègic a tres anys

- CONCHI LAFRAYA

Bankia va guanyar 505 milions d’euros l’any 2017, un 37,3% menys que l’exercici precedent, a causa de l’elevat cost d’integrar el BMN, una altra de les grans entitats nacionalit­zades durant la crisi, que va suposar 312 milions d’euros.

El cost d’integrar el BMN ha passat factura als resultats de Bankia el 2017. L’entitat encara nacionalit­zada ha guanyat 505 milions el 2017, un 37,3% menys que l’exercici precedent a causa del cost d’integrar el BMN, que se situa en 312 milions. Si no hagués estat així, l’entitat que presideix José Ignacio Goirigolza­rri hauria guanyat 816 milions l’any passat, un 1,4% més que l’exercici anterior.

L’exercici 2017 ha estat agredolç per al quart banc del país perquè suposa el final del pla de reestructu­ració i de les restriccio­ns imposades per Brussel·les i creix en clients (+158.000), en altes de targetes (+210.000), però després aquests creixement­s no es traslladen tan fàcilment a les xifres de l’entitat financera.

Per exemple, el marge d’interessos cau un 8,4%, fins a 1968 milions d’euros, el marge brut un 3,2%, fins a 3.064 milions, i el resultat de les activitats d’explotació descendeix un 8,6%, fins a 1.189 milions.

Malgrat tot això, i gràcies al creixement del benefici en termes homogenis, el consell d’administra­ció de Bankia ha proposat de mantenir el dividend en 11,024 cèntims per acció, la qual cosa eleva la retribució a l’accionista a 340 milions. La major part, 207 milions, se’ls emportarà el FROB, perquè controla un 60,933% del capital del banc.

El conseller delegat del banc, José Sevilla, que va presentar els resultats junt amb el director financer, Leopoldo Alvear, va explicar que “Bankia ha aconseguit elevar els resultats malgrat l’entorn exigent de tipus d’interès, la progressiv­a estabilitz­ació del marge brut derivada de l’augment de l’impuls comercial, el mantenimen­t de despeses i l’increment del cost del risc”.

Bankia, al continuar centrada en banca minorista, es veu afectada pels baixos tipus d’interès. A més, la integració del BMN ha comportat que en el quart trimestre estanc Bankia arribés a unes pèrdues de 235 milions.

El número dos del banc va desgranar una mica el calendari per als propers mesos. El 27 de febrer José Ignacio Goirigolza­rri presentarà el nou pla estratègic i per al 19 de març estarà llesta la integració tecnològic­a amb el BMN. “Com abans es faci la integració tecnològic­a, abans es capturaran les sinergies previstes, que ascendeixe­n a 155 milions per al 2020”, va subratllar. Respecte als gairebé 2.300 acomiadame­nts previstos després de la integració del BMN no va voler donar-ne detalls “perquè estem en plena negociació”. Sí que va avançar que es tancaran unes 150 oficines per la fusió, la mateixa xifra que les que s’han tancat aquest 2017 només de l’ensenya Bankia. Per la seva banda, els sindicats van anunciar mobilitzac­ions a partir d’avui, principalm­ent a Madrid, Múrcia, les Balears, València i Granada.

Respecte a la pròxima venda d’un altre paquet, que en teoria fins al 12-13 de febrer no es pot executar, Sevilla va destacar que caldrà veure “quan es fa la pròxima col·locació i per quin import”. Al seu parer, “l’Estat té temps per dur a terme la privatitza­ció abans del 2019, com està previst”. Va revelar

que existeixen dues fórmules més per anar venent accions, però és el FROB qui ha de decidir el mètode. Podria tractarse de vendes de participac­ions més grans, per exemple, després d’una gira amb inversors o el registre d’un fullet.

Preguntat per una possible fusió amb el BBVA, el directiu va remarcar “que no hi ha res sobre la taula”.

Un tema que sempre preocupa Sevilla és la rendibilit­at de l’entitat, que ha quedat en el 6,6%. En aquest sentit, va asssenyala­r que si pugen els tipus d’interès, continua millorant l’economia, i que l’objectiu és assolir el 10% en els tres propers anys.

Les accions de Bankia no van rebre bé aquests resultats i van caure un 4,31%, fins a 4,2 euros. En aquest sentit, Alvear va defensar que fa temps que es mouen en una forquilla d’entre el 4,15 i el 5,35. Però va recordar que des del Brexit “és el segon banc que més puja”.

Sevilla va destacar que el pla estratègic mantindrà les comissions a zero, que trauran nous productes per al sector immobiliar­i i que l’objectiu és consolidar la integració del BMN al llarg del 2018. El futur de Bankia, va apuntar, també passa per anar llançant nous productes per als clients més digitals i comptar amb més clients cada vegada més vinculats amb l’entitat.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? José Sevilla, conseller delegat, va presentar ahir els resultats anuals
EMILIA GUTIÉRREZ José Sevilla, conseller delegat, va presentar ahir els resultats anuals
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain