La Vanguardia (Català)

Aus assedegade­s

La sequera castiga els refugis d’hivernada i la cria d’espècies aquàtiques

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

La sequera està agreujant el deteriorat estat de conservaci­ó de moltes maresmes i aiguamolls fonamental­s per a les migracions i la cria de les aus aquàtiques.

La sequera està agreujant el deteriorat estat de conservaci­ó d’algunes de les maresmes i zones humides de més valor natural. La conseqüènc­ia és una degradació més gran d’aquests espais, que són clau per a les migracions i la cria dels ocells aquàtics. Mentrestan­t, la Societat Espanyola d’Ornitologi­a (SEO/BirdLife) ha presentat un informe en què destaca que dos terços dels enclavamen­ts espanyols inclosos a la llista del conveni internacio­nal de Ramsar –de protecció de zones humides– presenten un estat global qualificat com a pobre o molt pobre. I assenyala com a responsabl­e el Ministeri d’Agricultur­a i Medi Ambient i les altres administra­cions, acusades de no fer res per evitar-ho.

“En condicions normal nostres aiguamolls s reexplotat­s i sotmes un gran estrès; per això, n arriba una sequera l’am ça per a ells s’intensific aquests llocs no es pod adaptar. Hem de pactar

s criteris per garantir la seva conservaci­ó quan arriben les periòdique­s sequeres”, diu Roberto González, tècnic responsabl­e de les polítiques sobre aigua de la SEO/BirdLife.

“Les zones humides pateixen una gran regressió, que anirà a més per la batalla dels humans per aconseguir aigua. Un exemple esgarrifós és la sobreexplo­tació de l’aqüífer de Doñana per resumeix Jordi Sargatal, president de l’Associació d’Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Tot i que els aiguamolls estan acostumats a afrontar la variabilit­at hídrica (pròpia del clima mediterran­i), l’escassetat de pluges ha agreujat d’una manera alarmant una situació que s’empitjora a causa de l’acció humana.

La sequera castiga durament, per exemple, la llacuna de Gallocanta (Saragossa), on l’explotació de les aigües superficia­ls i subterràni­es impossibil­ita que aquest lloc recuperi els nivells d’aigua dels anys setanta. És una greu pèrdua, ja que és el lloc de pas d’entre el 80% i el 95% de la població de grues hivernants de la Península. El desembre del 2017 se’n van comptabili­tzar 9.00 exemplars, davant dels 30.00 del mateix mes l’any anterior.

Altres zones amenaçades a l’interior són les llacunes de Manjavacas (Conca) o de Fuente de Pedra (Màlaga), o els aiguamolls de la costa valenciana: l’al bufera de València, els marjals d Pego-Oliva (Alacant-València) el pantà del Fondo (València). El mateix perill corren els grans sistemes lacustres interiors, com ara les Tablas de Daimiel.

A l’insuficien­t volum de cabals per alimentar els aiguamolls s’uneix la sobreexplo­tació dels aqüífers. A més, el 70% de les zones humides pateix diversos graus de contaminac­ió provocada per l’ús excessiu d’adobs agrícoles o presència de metalls en els sediments, així com per abocaments directes, ocasionals o repetits. Així ho indica l’informe de la SEO/BirdLife. El canvi climàtic intensific­a, a més, la freqüència i severitat d’aquests episodis (cosa que fa més peremptòri­a una bona gestió dels recursos hídrics), alerta l’associació.

La degradació de maresmes i aiguamolls (per aquesta suma de causes) comporta una forta responsabi­litat per a Espanya, ja que 74 d’aquests espais naturals estan inclosos en el conveni de Ramsar (Iran, 1971), que recull la llista d’aiguamolls d’importànci­a internacio­nal.

Les dades de l’informe esmentat són alarmants. Dos terços dels 60 enclavamen­ts que han estat analitzats presenten un estat de conservaci­ó pobra o molt pobra (40), un 18% té un grau de conservaci­ó moderat (11), mentre que només un 17% ofereix un bon nivell de conservaci­ó (10). Entre els aiguamolls situats a la part més baixa de la classifica­ció hi ha Doñana, Tablas de Daimiel (Ciu-

CLIMATOLOG­IA

La manca de pluges ha contribuït a empitjorar l’estat d’aquests espais d’interès

INFORME DE LA SEO/BIRDLIFE

Dos terços dels aiguamolls ofereixen un grau de conservaci­ó pobra o molt pobra

SOTA TUTELA INTERNACIO­NAL

La sobreexplo­tació i els abocaments amenacen els 74 aiguamolls, d’importànci­a mundial

CRÍTIQUES

La degradació es deu a

“altadecomp­romís de les a i i r ons espanyoles”

dad Real), l’albufera de València, els aiguamolls de l’Empordà, ria de Mundaka-Gernika (Biscaia), llacunes d’Alcázar de San Juan (Ciudad Real), l’embassamen­t d’Orellana (Badajoz) o el marjal de Pego-Oliva (Alacant). L’oenagé ha recopilat la informació gràcies al seguiment que fa a la xarxa d’àrees importants per a la conservaci­ó dels ocells.

“Aquesta anàlisi mostra una imatge poc encoratjad­ora del treball fet per a la conservaci­ó dels aiguamolls Ramsar a Espanya, sobretot per la falta de compromís per part de les administra­cions espanyoles”, explica Asunción Ruiz, secretària executiva de la SEO/BirdLife.

Aquesta associació es queixa que el Govern d’Espanya incompleix el conveni de Ramsar sobre protecció de les zones humides, ja que “continua sense aportar la informació necessària” a la secretaria d’aquest conveni. Concretame­nt, l’Executiu espanyol no ha donat una resposta satisfactò­ria a la secretaria d’aquest conveni internacio­nal sobre els expedients oberts per la degradació de vuit enclavamen­ts espal : D ñana, Tablas de Daimia de València, mar Meera de Mallorca,

ldoviño, delta de acu a de Ruidera, a es bles de Daimiel. ò, SEO/BirdLife ha avançat e posarà a disposició del conveni Ramsar tota la informació recollida al seu informe, i oferirà col·laboració tècnica si cal, perquè els seus responsabl­es revaluïn la situació dels aiguamolls i adoptin les mesures oportunes.

“Aquesta situació posa en risc clar el lideratge internacio­nal d’Espanya en matèria d’aiguamolls internacio­nals, un actiu no només clau per al seu patrimoni natural, sinó també social i econòmic”, afegeix Asunción Ruiz. Fins al moment, Espanya –amb 74 espais reconeguts per la seva importànci­a internacio­nal- és el tercer país amb més llocs en la llista Ramsar, només darrere del Regne Unit, amb 170 enclavamen­ts, i Mèxic, amb 142.

“Necessitem aquests ecosisteme­s. Els aiguamolls són més que un caprici; són reserves d’aigua davant la sequera i el canvi climàtic, garanteixe­n la productivi­tat del seu entorn i serveix per recarregar els aqüífers”, afegeix Ruiz.

Els aiguamolls són els ecosisteme­s més productius del planeta. “A igual superfície i energia solar que un cultiu o un bosc, la seva productivi­tat és més gran, com testifique­n les bandades de flamencs o de grues concentrad­es en aquests espais humits, on ho troben tot per a la seva supervivèn­cia”, destaca el naturalist­a Jordi Sargatal.

El futur d’aquestes espècies, però, és complicat. Els ocells depenen d’una anatomia molt específica (potes, becs...) i en segon lloc la regressió que experiment­en aquests territoris (només queda el 5% de les zones humides europea de fa 500 anys) fa que només puguin obtenir refugi, menjar o puguin criar en llocs concentrat­s, reduïts i ara molt minvants. “Parlem de bandades amb centenars o milers d’animals que, en les seves migracions, només es poden aturar en llocs concrets, ja que necessiten llocs tranquils, no contaminat­s, sense trets”, explica Jordi Sargatal. Aquest reconegut naturalist­a critica, a més, la mala gestió en els aiguamolls de l’Empordà i la falta de mesures per proveir nous recursos d’aigua a aquests ocells al parc natural, de manera que no descarta que aquest assumpte acabi a la Fiscalia de Medi Ambient.

 ??  ?? FONTS: SEO/BirdLife, fons imatge Ge
,
ustracions de Juan Varela
FONTS: SEO/BirdLife, fons imatge Ge , ustracions de Juan Varela
 ??  ?? LA VANGUARDIA
LA VANGUARDIA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain