La Vanguardia (Català)

El 3% de l’era Mas

Els pagaments es van produir durant l’etapa d’Artur Mas

- TONI MUÑOZ SANTIAGO TARÍN

Un extens informe de la Guàrdia Civil apunta que CDC va cobrar un milió d’euros com a contrapres­tació a les adjudicaci­ons d’obra pública entre els anys 2008 i 2013.

Un extens informe de la Guàrdia Civil apunta que Convergènc­ia Democràtic­a de Catalunya va cobrar un milió euros (exactament 1.040.800 euros) com a contrapres­tació a les adjudicaci­ons d’obra pública entre els anys 2008 i el 2013, període que inclou alguns anys en què Artur Mas va presidir la Generalita­t i el partit. El document forma part del sumari del cas del 3%, que dirigeix el jutjat d’instrucció 1 del Vendrell, que investiga el cobrament de comissions a CDC.

L’informe analitza 24 obres i serveis prestats a diverses administra­cions i arriba a la conclusió que el partit es va finançar irregularm­ent a partir de la desviació de diners que feien les empreses adjudicatà­ries. El mètode era similar al que ja va sortir a la llum en la sentència del cas Palau de la Música, que va dibuixar una trama perfectame­nt organitzad­a que aconseguia emmascarar el pagament de comissions que efectuaven les empreses a la fundació afí al partit CatDem en concepte de donacions. En aquest cas passa pràcticame­nt el mateix, segons el relat dels fets que elabora la Guàrdia Civil. Les comissions irregulars es vehiculave­n per mitjà de les fundacions CatDem, Fòrum Barcelona, però també d’Òmnium –aliè a l’estructura de CDC–, que es gestionave­n “sota el principi de caixa única en unió de la formació Convergènc­ia i Unió”.

Totes les obres analitzade­s, entre les quals figuren des de la construcci­ó del dic de l’Est del Port de Barcelona o d’escoles públiques fins a l’ambulatori de Prats de Lluçanès, van tenir un pressupost de licitació agregat de 218,7 milions i van ser adjudicade­s definitiva­ment per 168,7 milions, a què després va caldre afegir 1,7 milions més per la modificaci­ó dels projectes i 4,5 milions afegits per les pròrrogues correspone­nts. Segons el detall que fan els investigad­ors a partir de les declaracio­ns a Hisenda, la fundació CatDem va rebre en concepte de donacions 6,9 milions d’euros, Fòrum Barcelona 3,2 milions i Òmnium 168.000 euros. En aquest últim cas prenen una rellevànci­a especial per als investigad­ors les donacions fetes per Xavier Millet Tusell, germà de l’expresiden­t del Palau de la Música, per valor de 40.000 euros, i una altra de 20.000 per part de la constructo­ra Teyco.

La relació d’obres objecte d’investigac­ió van ser trobades en un escorcoll a la seu de CDC i al despatx del seu tresorer, Andreu Viloca. Pel fiscal, Viloca era “qui controlava sistemàtic­ament els pagaments encoberts que rebia finalment CDC, sota l’aparença de donacions, a través de les seves fundacions”.

Els cobraments es van fer a través de Fòrum Barcelona i CatDem però també d’Òmnium, segons la investigac­ió

Després de rebre aquest informe, la Fiscalia veu acreditat el finançamen­t irregular de CDC, que considera que suposa “una greu alteració al mercat i a la competènci­a empresaria­l que repercutei­x greument en l’economia nacional”. El fiscal carrega en el seu escrit contra la Generalita­t per “les dificultat­s que han sorgit durant la instrucció i les pressions” que han rebut els pèrits pel fet d’analitzar els concursos sota sospita. I assenyala directamen­t de les traves la direcció general d’Administra­ció Local, el Departamen­t de Governació, Administra­cions Públiques i Habitatge de la Generalita­t.

Amb tot, i davant la complexita­t d’un assumpte, que acumula més de 70 d’imputats per delictes de prevaricac­ió, suborn, alteració de preus de concursos, malversaci­ó, frau, blanqueig i finançamen­t il·legal d’un partit, la fiscalia sol·licita al jutge del Vendrell que la causa sigui traspassad­a a l’Audiència Nacional.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Agents escorcolla­nt la seu de CDC l’octubre del 2015
ÀLEX GARCIA Agents escorcolla­nt la seu de CDC l’octubre del 2015

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain