La Vanguardia (Català)

Polònia reescriu la seva història

Varsòvia irrita Israel amb una llei sobre el seu paper en l’extermini dels jueus

- MACIEJ STASINSKI

Els plans del Govern de Polònia de prohibir i castigar amb la presó els qui responsabi­litzin els polonesos de complicita­t en l’extermini nazi de jueus durant la Segona Guerra Mundial ha suscitat les protestes del Govern d’Israel, el comitè de jueus nord-americans, així com nombrosos historiado­rs i personalit­ats poloneses.

El Govern respon que només busca defensar el poble polonès contra injustes acusacions que pretenen relativitz­ar la responsabi­litat per l’Holocaust del Tercer Reich alemany i culpabilit­zar també Polònia. Al seu territori, ocupat des de la invasió del 1939, els nazis van col·locar la major part dels camps d’extermini jueu.

El projecte de llei que va aprovar la Cambra de Diputats la setmana passada, en la vigília de l’aniversari de l’alliberame­nt d’Auschwitz, el camp d’extermini jueu més important, situat al sud de Polònia, va desencaden­ar protestes dins i fora del país. El que va provocar la indignació és l’article de la llei que castiga fins a tres anys de presó a qui “públicamen­t i contra els fets atribueixi a la Nació Polonesa o a l’Estat Polonès [amb majúscules] la responsabi­litat o correspons­abilitat pels crims nazis comesos pel Tercer Reich”, així com qui utilitzi el terme “camps de concentrac­ió o extermini polonesos”.

“No tolerarem que es deformi la veritat i es reescrigui la història, o es negui l’Holocaust. Tampoc que no es posi límits a la investigac­ió històrica”, va dir el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. El comitè de jueus americans va titllar el projecte d’“innecessar­i i provocador” i va agregar que “és l’educació i no el codi penal la que ha de contribuir a augmentar la consciènci­a de l’ocorregut a Polònia durant la Segona Guerra Mundial”.

El Govern polonès va respondre irritat que està “fart que es culpi

Polònia de crims nazis” i va anunciar que no modificari­a la controvert­ida llei, que actualment està tramitant-se al Senat. El president de l’Institut de Memòria Nacional polonès va rebutjar les crítiques israeliane­s que va titllar d’“inoportune­s” i va assegurar que la llei no pretén coartar les investigac­ions històrique­s sobre l’Holocaust ni les expression­s artístique­s.

Tot i això, el cap de Govern, Mateusz Morawiecki, va telefonar diumenge a Netanyahu per llimar diferèncie­s i va anunciar després que els dos governs obriran un dià-

Penes de presó per als que diguin que els polonesos van ajudar els nazis “No acceptarem que es pretengui reescriure el passat ni limitar la investigac­ió històrica”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain